Buna ziua! Am o problema ciudata referitoare la Asociatia de proprietari si RAJA , dupa cum am scris si in titlu. Toata istoria a inceput cand am cumparat o mansarda intr-un bloc de 4 etaje. Asta s-a intamplat in 22 oct 2007. Constructia fiind noua notarul nu a cerut la semnarea actelor o hartie de la Asocie cum ca apartamentul nu are datorii asa cum se face in cazul vanzarii de apartamente. La prima afisare a intretinerii am vazut pe lista ca datoare la intretinere societatea de la care am cumparat apartamentul cu suma de 900 RON si asa am mers in continuare. Dupa cate va luni bune (6-7 luni) administratora mi-a spus ca suma aia de plata este de fapt a noastra, cele 6 apartamente si garsoniere care suntem la ultimul nivel pentyru ca in contractul de vanare - cumparare scrie ca am preluat apartamentul cu tot cu datorii ( dar nu s-a deranjat nimeni sa ma anunte si pe mine) . Nu am fost informata oficial de nimic si in continuare dupa 2 ani de cand platesc intretinerea, datoria la intretinere apare pe numele societatii care a construit mansarda. Aceasta asociatie nu are un fond de reparatii, un fond de rulment....! Ieri am gasit un anunt in care suntem informati ca daca pana pe 24.08.2009 nu ne achitam datoriile mai mari de 2 luni la intretinere vom fi dati in judecata de RAJA si de Asociatia de proprietari. Mentionez ca eu personal nu am datorii la intretinere. Cum sa rezolv aceasta problema din punct de vedere juridic. Va rog mult dati-mi un raspuns pentru ca nu mai stiu ce sa fac. Nu ma mai pot gandi la altceva.
Problema Dv. are doua aspecte:
1. Conducta de evacuare a blocului;
2. Conducta de evacuare din exteriorul blocului.
.....................
2. Cand va iese apa in casa primul lucru trebuie veridicat in gura de canal din exteriorul blocului. Daca aceasta e plina cu apa trebuie chemata firma APAPROD sa desfunde.
1.Daca in gura de canal din exterior nu este apa, aveti o problema pe coloana de evacuare a blocului. Fie s-au depus resturi pe ea, de-a lungul timpului, ingustand-o, si in acest caz ori trebuie desfundata cu "sarpele", ori chemata o firma de instalatii sa va inlocuiasca coloana din subsol. Fie coloana de evacuare pe traseul orizontal din subsolul blocului nu are panta destul de inclinata si in acest caz se infunda foarte des, cauzandu-va Dv. problemele pe care le aveti. Si in acest caz trebuie remediata portiunea aceea de teava. Se stie ca atunci cand s-au construit blocurile in graba mare asemenea "amanunte" au fost trecute cu vederea.
corect. dar treaba cu inlocuitul conductei nu e obligatia celor de la asociatie?? tot noi din banii nostri trebuie sa o facem?? pentru ca in cate stiu eu e un bun comun nu al meu sau a vecinului. mai ales ca noi stam la demisol. si toate conductele trec pe sub bloc si implicit pe sub beciurile oamenilor.
Bineinteles ca, in cazul conductei din subsolul blocului si chiar si a portiunii care ajunge pana la prima gura de canal din exterior va fi suportata de asociatie, fiind proprietate comuna. Asta daca se doreste rezolvarea temeinica a problemei. Daca se doreste carpeala.....merge si cu "sarpele", de cate ori se infunda.....
aceasta problema este de competenta asociatiei.
adnotare la cele scrise de elga50. nu stiu exact de cind a fost construit blocul, dar o alta cauza a colmatarii tevilor de canalizare este chiar natura materialului din care este confectionata teava. la blocurile mai vechi s-a folosit indeosebi teava de fonta, teava care are numeroase asperitati si un risc de colmatare ridicat. ulterior a inceput sa se foloseasca teava de pvc, iar dupa evenimentele din '89 a inceput sa apar si teava de polipropilena pentru canalizare. teava de pvc si polipropilena au o rugozitate infima fata de cea de fonta sau tubulatura de beton armat, avind un grad scazut de colmatare. la aceste tevi, colmatarea se poate produce prin defecte de asamblare, spargerea lor datorita unor copaci sau a unor lucrari pe traseu, etc
oricum ... trebuie verificata teava pe traseu (exista piese de curatire care pot da raspunsuri asupra problemei) si sa se incerce remedierea problemei pe zone : cu sarpele asa cum a sugerat si elga, sau cu o instalatie de desfundat tevi cu presiune (la o firma de instalatii). daca nici asa nu se rezolva, trebuie trecut la inlocuirea tevii pe zona colmatata
Eu am avut o situatie de genul acesta la blocul meu si am incercat mult timp sa desfundam cu "sarpele". Devenise de-a dreptul chinuitor, una-doua se-nfunda, oamenii aruncau pana si prosoape in wc-uri, pampers intregi de la copii, era o grozavie....ajunsesem sa punem gospodarul sa desfunde saptamanal de cate 2-3 ori.
Nu spun aici ce metoda am adoptat ca sa determin conducerea asociatiei sa fie de acord cu inlocuirea conductei pe o lungime de vreo 30 m, dar am reusit pana la urma sa-i conving. Lucrarea a costat destul de mult, dar a fost facuta superprofesionist, cu materiale din cele mai bune...si acum in acea zona este curat ca-n palma. Inainte se mai si crapa, mai curgea pe jos, era un mediu in care colcaiau gandacii....devenise ingrozitor. Curatenia unui condominiu incepe in subsol !!!! Asta trebuie sa fie deviza oricarei echipe de conducere a unei asociatii, altfel ....se cheltuie mai mult si se face lucru prost.