avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum sa ma pregatesc de proces cu RAJA si Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum sa ma pregatesc de proces cu RAJA si Asociatia de proprietari ?!

Buna ziua! Am o problema ciudata referitoare la Asociatia de proprietari si RAJA , dupa cum am scris si in titlu. Toata istoria a inceput cand am cumparat o mansarda intr-un bloc de 4 etaje. Asta s-a intamplat in 22 oct 2007. Constructia fiind noua notarul nu a cerut la semnarea actelor o hartie de la Asocie cum ca apartamentul nu are datorii asa cum se face in cazul vanzarii de apartamente. La prima afisare a intretinerii am vazut pe lista ca datoare la intretinere societatea de la care am cumparat apartamentul cu suma de 900 RON si asa am mers in continuare. Dupa cate va luni bune (6-7 luni) administratora mi-a spus ca suma aia de plata este de fapt a noastra, cele 6 apartamente si garsoniere care suntem la ultimul nivel pentyru ca in contractul de vanare - cumparare scrie ca am preluat apartamentul cu tot cu datorii ( dar nu s-a deranjat nimeni sa ma anunte si pe mine) . Nu am fost informata oficial de nimic si in continuare dupa 2 ani de cand platesc intretinerea, datoria la intretinere apare pe numele societatii care a construit mansarda. Aceasta asociatie nu are un fond de reparatii, un fond de rulment....! Ieri am gasit un anunt in care suntem informati ca daca pana pe 24.08.2009 nu ne achitam datoriile mai mari de 2 luni la intretinere vom fi dati in judecata de RAJA si de Asociatia de proprietari. Mentionez ca eu personal nu am datorii la intretinere. Cum sa rezolv aceasta problema din punct de vedere juridic. Va rog mult dati-mi un raspuns pentru ca nu mai stiu ce sa fac. Nu ma mai pot gandi la altceva.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:14, 20 August 2009
iasmina21 a scris:

corect. dar treaba cu inlocuitul conductei nu e obligatia celor de la asociatie?? tot noi din banii nostri trebuie sa o facem?? pentru ca in cate stiu eu e un bun comun nu al meu sau a vecinului. mai ales ca noi stam la demisol. si toate conductele trec pe sub bloc si implicit pe sub beciurile oamenilor.

Aveti dreptate ca e treaba asociatiei dar nu a "celor de la asociatie", pentru ca in asociatie sunteti si dv. Orice lucrare facuta la spatiile sau instalatiile comune se face , conform legii prin intermediul asociatiei dar pe banii proprietarilor.
In ntoate mesajele dv v-ati referit la asociatie ca la o firma straina de dv.
Faceti sesizare scrisa la presedintele asociatiei, tineti cont de raspunsurile date de @felix34 si @elga50.
Daca cei din conducerea asociatiei nu iau masuri ( dar atentie - pe banii dv, ai proprietarilor), incercati sa convocati adunarea generala si schimbati comitetul, presedintele, implicandu-va chiar dv in conducerea asociatiei.
Studiati un pic si legislatia .
Asociatia de proprietari are ca obiect de activitate asigurarea conditiilor de functionare normala atat a locuintelor (apartamentelor) si spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, denumite in continuare spatii, aflate in proprietate exclusiva, cat si a spatiilor constructiilor si instalatiilor, aflate in proprietate comuna indivizibila, aferenta condominiului.
(2) In scopul realizarii obiectului sau de activitate asociatia de proprietari are urmatoarele atributii principale:
a) incheie contracte cu furnizorii de produse si de servicii si isi asuma obligatii in nume propriu si in numele proprietarilor;
b) angajeaza si, dupa caz, suspenda din functie administratorul proprietatii comune indivize si personalul necesar bunei gospodariri a acestei proprietati;
c) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea proprietatii comune;
d) adopta si amendeaza bugetul de venituri si cheltuieli, precum si fondul de rulment; asigura calcularea si incasarea cotelor obisnuite si speciale pentru cheltuieli comune de la proprietari; impune penalizari pentru intarzierea la plata cotelor de intretinere;
e) adopta sau amendeaza decizii, reguli sau regulamente;
f) initiaza si apara in procese, in nume propriu si/sau al asociatilor, interesele comune legate de cladire;
g) exercita si alte atributii care i-au fost conferite prin acordul de asociere sau prin votul asociatilor.
(3) Pentru furnizarea unor servicii necesare realizarii obiectului sau de activitate asociatia de proprietari poate angaja persoane fizice sau juridice specializate, din cadrul asociatiei si/sau din afara acesteia. Personalul necesar bunei gospodariri a proprietatii comune din cladire poate fi angajat prin contract individual de munca sau prin conventie civila de prestari de servicii, conform celor ce se stabilesc prin negociere.

noi platim "alte cheltuieli"= cheltuieli de reparatii
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
Ce vreti sa spuneti, citand din lege?
adriantot a scris:

iasmina21 a scris:

corect. dar treaba cu inlocuitul conductei nu e obligatia celor de la asociatie?? tot noi din banii nostri trebuie sa o facem?? pentru ca in cate stiu eu e un bun comun nu al meu sau a vecinului. mai ales ca noi stam la demisol. si toate conductele trec pe sub bloc si implicit pe sub beciurile oamenilor.

Aveti dreptate ca e treaba asociatiei dar nu a "celor de la asociatie", pentru ca in asociatie sunteti si dv. Orice lucrare facuta la spatiile sau instalatiile comune se face , conform legii prin intermediul asociatiei dar pe banii proprietarilor.
In ntoate mesajele dv v-ati referit la asociatie ca la o firma straina de dv.
Faceti sesizare scrisa la presedintele asociatiei, tineti cont de raspunsurile date de @felix34 si @elga50.
Daca cei din conducerea asociatiei nu iau masuri ( dar atentie - pe banii dv, ai proprietarilor), incercati sa convocati adunarea generala si schimbati comitetul, presedintele, implicandu-va chiar dv in conducerea asociatiei.
Studiati un pic si legislatia .

am vrut sa ii arat lui ADRIANTOT ca am dreptate in legatura cu asociatia. ei trebuie sa suporte costurile reparatiilor din fondul de rulment sau cum s-o chema. nu noi proprietarii pentru ca noi contribuim de atatia ani la fondul acela si vom mai contribui de-acum incolo. si nu s-a facut nimic pentru blocul nostru niciodata. nici macar o reparatie. pana si zugravitul scarii noi am pus bani mana de la mana ca pe baza celor de la asociatie... mai puteam astepta un secol.
de aceea sunt asa revoltata cand vine vorba de asociatia de proprietari de care apartin.

Alte discuții în legătură

Probleme la conducta de canalizare a blocului. soluția propusă de proprietari este înlocuirea țevilor de canalizare, dar președintele asociației refuză să intervină. ce mă sfătuiți să fac? AnaMaria35 AnaMaria35 Buna ziua, Locuiesc in Bucuresti, la parterul unui bloc cu 8 etaje, construit in anii \'70. Tevile de canalizare ale cladirii nu au fost inlocuite niciodata. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu nevoie de o indrumare teava de sub bloc de ... Laura_dana Laura_dana Buna ziua Am si eu nevoie de o indrumare locuiesc intrun apartament nou fara subsol cu 3 scari Scara unde stau eu are probleme cu teava de canalizare adica ... (vezi toată discuția)
Imi iese wc-ul in casa! ralucarrie ralucarrie Buna ziua!Am si eu o problema grava,stau la bloc si din data de 12 noiembrie 2011mi se infunda canalul de scurgere principal,imi iese in casa toata ... (vezi toată discuția)