avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii intretinere, verificarea stingerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii intretinere, verificarea stingerii

Buna ziua,
Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de intretinere aferente perioadei august 2009-mai 2013 si 5030,94 lei penalizari de intarziere aferente aceleasi perioade.Am facut un imprumut la banca insa am obtinut doar 8200 lei.Toti cei 8200 vor merge la intretinere dar nu stiu ce vor acoperi.Daca platesc penalitatile in intregime restul ramas acopera doar o parte din cheltuielile de intretinere.Restanta ramasa va genera alte penalitati.Ce trebuie sa fac?Am primit aceasta luna somatie pt perioada mai sus mentionata.In anul 2015 am platit la asociatie adunat in fiecare luna,o suma aproape egala cu 4000 de lei.Totusi nu reusesc sa inteleg de unde s-a scazut acea suma.Sa inteleg ca cei 4000 de lei au fost scazuti pt cheltuielile anului 2014-2015?
Codul Civil la articolele 1506 si 1507 prevde:
Art. 1.506. Imputatia platii facuta prin acordul partilor.
(1) Plata efectuata de debitorul mai multor datorii fata de acelasi creditor, care au acelasi obiect, se imputa asupra acestora conform acordului partilor.
(2) In lipsa acordului partilor, se aplica dispozitiile prezentei sectiuni.
Art. 1.507. Imputatia facuta de debitor .
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelasi fel are dreptul sa indice, atunci cand plateste, datoria pe care intelege sa o execute. Plata se imputa mai intai asupra cheltuielilor, apoi asupra dobanzilor si, la urma, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta, cu exceptia cazului in care s-a prevazut ca debitorul poate plati anticipat.
(3) In cazul platii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputatia prin mentiunile corespunzatoare consemnate de el pe ordinul de plata .

Daca nu exista un acord al partilor in ceea ce priveste stingerea debitelor, debitorul poate hotari ordinea de stingere a datoriilor. Altfel spus, puteti indica sa stingeti intai restantele si apoi penalizarile.
De asemenea, nu uitati ca termenul de prescriptie al datoriilor este de 3 ani, iar datoriile din perioada august 2009-mai 2013 sunt prescrise, asa cum foarte bine a sesizat Av. Gabriel Klein Kiritescu.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2016
Aviziero, Contabil
Interpretati gresit, dupa parerea mea termenul de bunuri de acelasi fel, amestecand cotele de intretinere (principalul) cu accesoriile (penalizarile).

Bunuri de acelasi fel, in cazul asociatiilor de proprietari sunt cotele de intretinere din luni diferite.
Cu alte cuvinte platitorul, daca are o lista de 7 luni neachitate, fiecare din ele purtatoare de penalizari, poate alege sa plateasca luna a 3-a si a 4-a, inaintea primei si celei de-a 2-a luni.
Asta inseamna alegere intre bunuri de acelasi fel.

Nu poate alege intre a plati intai principalul - cota de intretinere si apoi accesoriile (penalizarile) deoarece acestea nu sunt bunuri de acelasi fel.

Si, inca o data, va rog sa nu va suparati, prescrierea se face numai in instanta care este singura in masura sa o faca sau nu, in functie de anumiti factori.
Altfel, daca ar sta in puterea asociatiei sa prescrie datorii, ar sterge automat din restanta locatarului sumele mai vechi de trei ani, inclusiv penalizarile aferente si acest lucru ar fi prevazut in legea 230/2007.
Multumesc mult pt toate raspunsurile primite.Astazi o sa depun cerere de eliberare a adeverintei cu situatia cheltuielilor privind intretirea.Totusi nu stiu cum pot face dovada ca am depus acea cerere in cazul in care voi avea nevoie.In perioada 2009-2013 aveam un alt admistrator care a fost demis din functie deoarece a reusit sa sustraga o suma foarte mare de bani.A urmat un control amanuntit asupra actelor si tot ce am resit sa aflu de la noul administrator a fost ca eu am fost incarcata cu o suma de 700 lei.Am cerut sa imi scada acea suma care a fost incarcata abuziv insa noul administratorul mi-a replicat ca o v-a scade cand voi achita toata datoria la intretinere.Suma ramanand si generand la randul ei penalitati.Nici nu pot afla prea multe informatii de la noul administrator deoarece pur si simplu nu doreste sa mi le dea.Singura replica pe care o aud este ca "intai sa imi platesc datoriile si apoi sa vin sa intreb ce este corect sau nu".Ma lovesc de un zid.Vreau doar sa platesc toate datoriile si penalitatile generate de mine sa pot dormi linistita,dar nu vreau sa platesc si costuri care au fost incarcate abuziv.
Mda, raspuns de administrator intepenit in proiect, cum se spunea odata, ca sa nu-i zic administrator de proasta calitate umana.
Dar asta e si cu asta va descurcati.

Faceti o solicitare scrisa in doua exemplare pe care sa va dea un numar de inregistrare. Unul din exemplare il pastrati dv., altul il lasati la administratie sa va dea raspunsul.
Adresati-va presedintelui asociatiei in acea solicitare.

Sa inteleg ca trebuie sa o dau presedintelui nu administratorului?

Alte discuții în legătură

Încãlcarea unui ordin judecãtoresc CiprianBirtea CiprianBirtea Am fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari, a câştigat asociaţia, iar în hotărârea judecătorească scrie că trebuie să achit 22.119 RON, ... (vezi toată discuția)
Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)
Plata penalitati intretinere sarabanda sarabanda 1. in 2010 am aflat ca avem penalitati din calculate din 2002 - asta cand ne-am dus sa cerem adeverinta in vederea vanzarii si sa platim sumele datorate la ... (vezi toată discuția)