avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii intretinere, verificarea stingerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii intretinere, verificarea stingerii

Buna ziua,
Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de intretinere aferente perioadei august 2009-mai 2013 si 5030,94 lei penalizari de intarziere aferente aceleasi perioade.Am facut un imprumut la banca insa am obtinut doar 8200 lei.Toti cei 8200 vor merge la intretinere dar nu stiu ce vor acoperi.Daca platesc penalitatile in intregime restul ramas acopera doar o parte din cheltuielile de intretinere.Restanta ramasa va genera alte penalitati.Ce trebuie sa fac?Am primit aceasta luna somatie pt perioada mai sus mentionata.In anul 2015 am platit la asociatie adunat in fiecare luna,o suma aproape egala cu 4000 de lei.Totusi nu reusesc sa inteleg de unde s-a scazut acea suma.Sa inteleg ca cei 4000 de lei au fost scazuti pt cheltuielile anului 2014-2015?
Administratorul trebuie sa o inregistreze si sa va dea numar si, fie ramane la el si o transmite mai departe presedintelui, fie v-o da dv. ca s-o dati direct presedintelui. De la acesta trebuie sa primiti raspuns.
Administratorul executa, nu decide.
Multumesc mult pentru timpul acordat si raspunsul dumneavoastra.Merg sa depun cererea si sper sa o scot la capat cumva.
Incerc si eu cateva completari pentru participantii la aceasta discutie.
Avand in vedere ca s-au facut plati in 2015, este posibil ca o parte din acestea sa fi stins o parte din debitele cele mai vechi si nu cele din 2015.
Ceea ce aveti de plata ar trebui sa gasiti afisat acum pe lista de plata indiferent cat de vechi sunt debitele. Le gasiti pe coloana restante intretinere, restante reparatii si penalizari.
Cat priveste prescrierea debitelor, aceasta poate fi invocata doar in instnata, in cadrul unui proces si nu se aplica prescrierea de la sine. Numai ca, asa cum descrieti situatia, nu sunt conditiile ca sa beneficiati de prescriere nici macar in instanta pentru ca:
- ati facut plati partiale, ceea ce inseamna o recunoastere a tuturor debitelor afisate pana la data efectuarii fiecarei plati partiale
- nu ati contestat sumele afisate in 2009, 2010...2016, la fiecare lista de plata dupa afisarea acesteia in termen de 10 zile asa cum prevede legea; asta inseamna inca odata ca ati acceptat aceste sume de fiecare data.
Noi am recuoerat cu ajutorul instantei, sume datorate de un proprieatar, sume neachitate cu aproape 10 ani inainte de actionarea in judecata. Restantierul a invocat prescrierea sumelor mai vechi de 3 ani iar asociatia s-a opus acestei cereri aducand argumente si dovezi ca restantierul si-a insusit, a cunoscut, a acceptat... Facuse cate o plata odata la 2 ani; pe la jumatatea perioadei avea un angajament de plata inregistrat la asociatie prin care recunostea suma de plata si se angaja sa o achite in 6 luni ca sa nu fie dat in judecata atunci; nu a contestat niciodata sumele afisate....
Instanta l-a obligat la plata intregului debit plus cheltuielile de expertiza (solicitata de restantier) plus cheltuielile de judecata pentru ca asociatia a angajat un avocat doar pentru ultimul termen, avocat ce a formulat concluziile scrise.

Sigur ca aveti tot dreptul sa va informati la asociatie, sa discutati cu presedintele si administratorul, dar trebuie sa platiti datoria. Sunt sigur ca o sa va inteleaga si nu va vor actiona imediat in judecata daca achitati suma de care dispuneti acum si va angajati ca o sa platiti in continuare luna de luna o suma care sa stinga datoriile in 6-12 luni. Totul poate v-ar costa mai putin decat daca ajungeti in instanta, solicitati expertza, angajati avocat...iar in acest timp se acumuleaza alte debite iar penalizarile se calculeaza in continuare, chiar si in timpul procesului.
Achitand acum suma disponibila, puteti incheia o esalonare pentru restul, iar in aceasta esalonare sa solicitati (si poate reusiti sa-l convingeti pe presedinte) sa inghete penalizarile la valoarea actuala, cu conditia sa indepliniti luna de luna sarcina prevazuta in esalonare.
Incercati!
Sunt de acord sa platesc dar vreau sa platesc doar ce am debitat eu.Am fost la intretinere am depus cererea iar administratorul mi-a spus ca sunt restante din 2005,informatie noua pt mine,cu toate ca in 15.07.2009 figurez cu un debit restant de -106.46 lei.De ce nu apar pe somatie?Cand a fost demis fostul administrator toti locatarii au primit o serie de acte cu tabele din perioada august 2009-august 2012.In unul dintre tabele arata exact platile facute de mine iar in doua dintre ele arata 0 la plati efectuate de mine.Cele doua din urma seamana la: debit-identic pe ambele,zile penalizare-identic,penalitati pe zi-identic,plati-identic,debit restant-identic,sold final-diferit.Soldul celor doua difera dar difera si de cel de-al treilea si daca pun la socoteala si tabelele lunare afisate la intretinere difera si de acelea.Astept sa primesc si adeverinta cu situatia cheltuielilor,poate se v-a face lumina.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
BeYourSelf, utilizator
Am luat adeverinta de la asociatie si mai tare m-a bagat in ceata.Nu mai pricep nimic.Acum am in fata 3 tabele de calcul penalitati,1 copie a registrului in care scria administratorul si o copie dupa tabelul care s-a afisat in scara blocului.Pe tabelul primit azi in data de 15.12.2010 aveam o suma de plata lunara de 612,52 lei,pe registru in aceasi data o suma de 256,76 lei identica cu cea de pe tabelul afisat in scara,iar pe celelalte doua tabele in aceasi data o suma de 176,77 lei.Nu inteleg.

Alte discuții în legătură

Încãlcarea unui ordin judecãtoresc CiprianBirtea CiprianBirtea Am fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari, a câştigat asociaţia, iar în hotărârea judecătorească scrie că trebuie să achit 22.119 RON, ... (vezi toată discuția)
Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)
Plata penalitati intretinere sarabanda sarabanda 1. in 2010 am aflat ca avem penalitati din calculate din 2002 - asta cand ne-am dus sa cerem adeverinta in vederea vanzarii si sa platim sumele datorate la ... (vezi toată discuția)