avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? Este CAS-ul inclus?

Buna ziua,

Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS.

Datele problemei:
Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza venituri din chirie pe langa pensia lunara. Trimestrial se plateste la administratia financiara o suma de bani corespunzand unui impozit.
Intrebare:
Pensionarul respectiv trebuie sa plateasca in plus si CAS-ul corespunzator pentru venitul realizat din chirie ? Sau CAS-ul este deja inclus in procentul care s-a platit la administratia financiara prin acele plati trimestriale?

Multumesc,
Ileana
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:05, 19 Februarie 2012
ileana_cozanzeana a scris:

Multumesc mut pt raspuns. Da, ma refeream la CASS. Sunt complet afoana la taxe.
Deci sa vedem daca am inteles bine. Pe anul 2008 pensionarul meu a realizat o pensie care depaseste 1000 RON la care se adauga venitul din chirie. Inteleg ca ar trebui sa plateasca CASS pe pensie minus 1000 RON si pe suma din chirie. Am inteles bine?

Multumesc mult.


Nu ai inteles bine.

Avand in vedere ca pensia este mai mare de 1000 lei si pesionarul plateste CASS pentru suma care depaseste acest plafon, atunci nu mai datoreaza CASS si pentru veniturile din chirii.

Eu zic sa mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate sau trimiteti prin posta cu confirmare de primire cuponul de pensie de unde rezulta ca se retine CASS.

Casa de Asigurari de Sanatate trimite astfel de hartii (cum ca se datoreaza CASS) pentru ca ia de la fisc datele cu cei care au obtinut venituri impozabile, dar nu stiu care dintre acestia se incadreaza la pct. a) - e) de la art. 257, dovada ca nu datoreaza CASS urmand s-o faca persoana in cauza.
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
@Iulian Manea am corectat, daca cititi mesajul din data de 07 septembrie de la ora 7.36 am raspuns acelasi lucru ca si Dvs.
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
saamy a scris:

@Iulian Manea
[...] Dvs. ce ati inteles din acest text de lege ????? ;)


Am inteles ca se datoreaza CASS pentru veniturile din chirii, etc. cu exceptia persoanelor care obtin si venituri impozabile de natura celor inscrise la pct. a) - e).

Deci, acestia, cum este si cazul prezentat mai sus, nu datoreaza CASS.
Ieri am aflat ca desi pensia depaseste cei 1000 ron totusi suma pe care o primeste pensionarul in mana este suma finala adica are toate taxele retinute. Deci oficiul de pensii retine tot ce e de retinut astfel ca nu mai e nevoie ca pensionarul sa se ocupe sa plateasca taxe pt diferenta de la 1000 ron si pensia reala. Dar atunci cred ca totusi ar trebui sa plateasca CASS pt chirie. Pensia e pensie si chiria e cu treaba ei, asa cum si fiscul si CASS sunt taxe (impozite) separate.

Multumesc pt raspunsuri.
@ileana_cosanzeana,

Mergeti, asa cum v-am spus mai sus, la Casa de Asigurari de Sanatate cu cuponul de pensie si decizia/deciziile de impunere pentru chirii si veti vedea ca nu va vor cere nimic in contul CASS-ului.

Alte discuții în legătură

Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile de sanatate rndvc_angela rndvc_angela Va rog tare mult sa ma ajutati! In cazul unui pensionar care are si un contract de agent de asigurari este OBLIGATORIEcontributia de 5,5 % din venituri la ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)