avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? Este CAS-ul inclus?

Buna ziua,

Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS.

Datele problemei:
Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza venituri din chirie pe langa pensia lunara. Trimestrial se plateste la administratia financiara o suma de bani corespunzand unui impozit.
Intrebare:
Pensionarul respectiv trebuie sa plateasca in plus si CAS-ul corespunzator pentru venitul realizat din chirie ? Sau CAS-ul este deja inclus in procentul care s-a platit la administratia financiara prin acele plati trimestriale?

Multumesc,
Ileana
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:05, 19 Februarie 2012
Iulian Manea a scris:

Intr-adevar, pentru veniturile obtinute din chirii se plateste CASS, insa exista niste exceptii care trebuie mentionate, de fiecare data, dupa parerea mea.


Poate intrebati pe cei care incaseaza daca mai tin cont de exceptii !
Georgeta Samoila, nu va contrazic pentru ca nu am fost la Casa de Sanatate cu acest gen de problema. Voi merge sa ma interesez pentru ca am dat acest sfat (ca exista exceptii de la plata CASS) multor persoane.
Iulian Manea a scris:

Georgeta Samoila, nu va contrazic pentru ca nu am fost la Casa de Sanatate cu acest gen de problema. Voi merge sa ma interesez pentru ca am dat acest sfat (ca exista exceptii de la plata CASS) multor persoane.



Scuze, nici eu nu va contrazic, chiar sunt de acord cu Dvs. dar nu-i mai inteleg pe cei de la Casa de asigurari de sanatate.
:sorry:
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
L 95/2006-Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar


Norme metodologice privind contributia de asigurari sociale de sanatate
ART. 11 (1) Persoana asigurata are obligatia platii contributiei sub forma unei cote de 6,5% aplicate asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si /sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Cand am fost acum la CAS sa platesc pt ca am un apartament inchiriat, mi-a zis ca legea a fost valabila doar pana in anul 2009. eu practic platesc acum pt cei 3 ani in care nu am stiut si acum mi se pare ciudat ca deodata nu mai e in vigoare. Nu de alta, dar intreb ca sa nu ma trezesc iar peste 3 ani ca am de platit cu milioanele, cum am patit acum #-o.
Stiti cineva ceva in acest sens?!
Multumesc

Alte discuții în legătură

Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile de sanatate rndvc_angela rndvc_angela Va rog tare mult sa ma ajutati! In cazul unui pensionar care are si un contract de agent de asigurari este OBLIGATORIEcontributia de 5,5 % din venituri la ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)