avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? Este CAS-ul inclus?

Buna ziua,

Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS.

Datele problemei:
Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza venituri din chirie pe langa pensia lunara. Trimestrial se plateste la administratia financiara o suma de bani corespunzand unui impozit.
Intrebare:
Pensionarul respectiv trebuie sa plateasca in plus si CAS-ul corespunzator pentru venitul realizat din chirie ? Sau CAS-ul este deja inclus in procentul care s-a platit la administratia financiara prin acele plati trimestriale?

Multumesc,
Ileana
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:05, 19 Februarie 2012
@ileana_cosanzeana si @Iulian Manea

1. Am recomandat sa mergeti la casa de asigurari de sanatate cu decizia de impunere.
2. Am spus sa aveti la Dvs. si talonul de pensie, cei de la casa de asigurari de sanatate sa vada ca aveti pensia si retinerile inregistrate si retinute de casa de pensie.
3. Cititi raspunsul meu din data de 07 septembrie ora 7.26, unde am spus ca nu plateste CASS pentru chirie, fiind pensionar (intre timp am incurcat problemele).
:sorry:
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Stimate domn saamy,

intrebarea mea are caracter pur general. Nu pot sa merg la CASMB, daca as fi putut, nu as fi pus intrebari pe site.

Multumesc.
Stimata doamna,
Am crezut ca ati primit adresa/somatie de la casa de asigurari de sanatate, sa platiti CASS la venitul din chirie.
Saptamana trecuta m-am luptat cu cei de la casa de asigurari de sanatate pentru o astfel de somatie. Au acces la baza de date de la ANAF si acum au treaba, doar au nevoie de bani !
Scuze. :sorry:
Pai probabil ca o sa ne trimita si noua somatie, ce bine ca mi-ati spus! Pana acum nu a venit decat o hartie cum ca trebuie sa se faca declaratia aia pe venitul total. Dar si cu asta o sa ne mai astepte... Apropo, aveti idee daca mai trebuie depusa declaratia de venit pe 2008 pt o persoana care a decedat in 2009? Ca daca imi cer sa platesc CASS pt mama le zic io ceva de sanatate ...
ia uitati ce am gasit in codul de procedura fiscala la art 176,(care reglementeaza insolvabilitatea unui debitor la stat) privind datoriile ramase care stat in situatia decesului debitorului:

(5) Daca la sfarsitul perioadei de prescriptie nu se constata dobandirea unor bunuri sau venituri urmaribile, organele de executare vor proceda la scaderea creantelor fiscale din evidenta analitica pe platitor, potrivit art. 134. Scaderea se face si in cursul perioadei de prescriptie in cazul debitorilor, persoane fizice, decedati sau disparuti, pentru care nu exista mostenitori care au acceptat succesiunea.

Alte discuții în legătură

Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile de sanatate rndvc_angela rndvc_angela Va rog tare mult sa ma ajutati! In cazul unui pensionar care are si un contract de agent de asigurari este OBLIGATORIEcontributia de 5,5 % din venituri la ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)