avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? Este CAS-ul inclus?

Buna ziua,

Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS.

Datele problemei:
Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza venituri din chirie pe langa pensia lunara. Trimestrial se plateste la administratia financiara o suma de bani corespunzand unui impozit.
Intrebare:
Pensionarul respectiv trebuie sa plateasca in plus si CAS-ul corespunzator pentru venitul realizat din chirie ? Sau CAS-ul este deja inclus in procentul care s-a platit la administratia financiara prin acele plati trimestriale?

Multumesc,
Ileana
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:05, 19 Februarie 2012
Wow!
Adica n-o sa-si bata capul sa te dea in judecata pt 3 lei ... Oare "cat" inseamna "venituri urmaribile"? Ha ha ha...lasa loc de interpretari :))
Noi am facut deja succesiunea asa ca n-avem decat sa lasam sa treaca perioada de prescriptie (3 ani din cate stiu eu)

Multumesc mult pt info.
Buna ziua

Am incercat sa inteleg din mesajele scrise aici ceea ce ma intereseaza.
Totusi vreau sa ma lamuresc cum trebuie. Mama mea are o pensie de 880 ron si un apartament inchiriat. Are taxele si impozitele platite la zi peste tot, mai putin la CASS (cred ca zic bine institutia) pentru ca n-a stiut ca se da impozit pe chirie si aici. A aflat abia acum, cand a trebuit sa-si scoata o adeverinta pt un dosar ca sa ia un medicament, si a zis ca are restante din 2006 in valoare de 2800 ron:O. Nu a fost instiintata in niciun fel ca ar trebui sa plateasca si aici impozit, nu a primit nici o instiintare prin posta (stiam ca asa se procedeaza) si acum s-a trezit cu suma asta. A intrebat la astia de la CASS si normal ca astia vor banii. Din mesajele anterioare am inteles ca daca esti pensionar nu mai platesti taxe pe alte venituri sau n-am inteles bine?! As vrea o veste buna ca sa stiu de unde apuc problema s-o rezolv.
Da, trebuie sa plateasca CASS pentru veniturile obtinute din chirie.
Obligatoriu trebuie sa plateasca CASS pentru veniturile obtinute din inchirierea unui apartatment, indiferent de statutul persoanei care este properietara apartamentului. Dupa aparitia Legii 95/2006, reforma in domeniul sanatatii avem obligatia sa platim CASS la veniturile obtinute din inchirierea unui apartament.
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Intr-adevar, pentru veniturile obtinute din chirii se plateste CASS, insa exista niste exceptii care trebuie mentionate, de fiecare data, dupa parerea mea.

Alte discuții în legătură

Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile de sanatate rndvc_angela rndvc_angela Va rog tare mult sa ma ajutati! In cazul unui pensionar care are si un contract de agent de asigurari este OBLIGATORIEcontributia de 5,5 % din venituri la ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)