J H a scris:
In civil, comercial, etc sunt tot mai putin importante, deoarece de regula actele sunt esentiale, astfel incat judecatorul isi cam formeaza parerea inainte de proces....
In penal...e un pic altfel... inca mai are importanta.
Acum.. mde, marile pledoarii au avut loc (in marea lor majoritate) pe vremea curtilor cu juri, cand juratii, nefiind juristi profesionisti, erau ceva mai usor de influentat de "spectacol" decat un judecator de profesie (situatie prezenta la americani, de ex) insa in conditiile unui judecator profesionist, este normal sa scada importanta pledoariei... Pentru ca oricat de frumos ar impacheta un avocat o motivare, daca actele argumenteaza altceva... tot degeaba!
Da, in comercial si in civil predomina actele si nu are sens sa vorbesti mult daca situatia juridica este clara.
Pot exista insa si situatii in care interpretarile sa fie diferite si sustinerile pot fi mai lungi.Daca judecatorii aud argumente interesante si de o parte si de alta asculta si nu se grabesc.
Daca se vorbeste despre ceea ce se stie si rezulta fara dubiu din dosar pledoaria este fara sens.
In penal insa pledoaria poate avea un rol vital intrucat clientul plateste mai ales pentru pledoarie si nu pentru a nu fi singur in sala de judecata.
E adevarat ca in procesele cu jurati pledoaria este mai necesara decat in cadrul proceselor din Romania, dar in procesele penale oralitatea este fara indoiala de neinlocuit.
Evident ca pentru a pleda trebuie sa cunoasti dosarul foarte bine si probele care pot fi discutate si combatute in alt mod decat in cadrul unui proces civil.
Dupa parerea mea, o problema ar fi insa nu lipsa de timp a judecatorilor care ar micsora neaparat rolul pledoariei, ci alte probleme.
Daca un avocat are ce sustine si e ceva serios instanta e atenta.
Eu cred ca avocatul mai trebuie si sa stie cand instanta este lamurita si sa se orienteze in functie de acest aspect.
Insa atunci cand e vorba de sustinerea nevinovatiei unei persoane nu poti fi niciodata sigur daca instanta e lamurita asa cum ai vrea.Totusi se poate vedea cat de cat daca e de bine sau de rau...;)
avocat Claudiu Lascoschi