avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Pledoaria avocatului in contextul actual
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Pledoaria avocatului in contextul actual

Stimati colegi, as vrea sa stiu si parerile voastre referitor la actul pledoariei in sine.
In contextul actual in care judecatorii sunt bombardati cu dosare, suprasolicitati si mai nou prost platiti, isi mai are loc pledoaria avocatului? Ma refer aici la pledoariile celebre, care au facut istorie, pledoarii care sa dureze pana la 1 ora sau mai mult...
Din cate remarc tendinta actuala in sala de judecata este matematicizarea si eficientizarea sedintelor de judecata in sensul ca judecatorii nu au rabdarea necesara sa-i asculte pe avocati. Sunt eu un ciudat ca mi-as dori procese mai complexe, mai umane in definitiv...sau mai sunt si alti colegi nostalgici? :D
Astept opinii
Pledoariile pot fi “incercate” in fatza judecatorilor cu ani de munca in spate! Cei tineri nu au rabdarea necesara – si se vede pe fatza lor ca nu asculta.
Uneori – cum zice Inocentia – le trantesti un dicton latin si ii bagi in ceata – si pe judecatori, si pe adversari… Important e sa nu se vada pe fatza ta satisfactia (prietenii stiu de ce).
Ideea este ca nici avocatii nu prea se mai inghesuie la pledoarii.

Hm… Judecator profesionist? Unii fac erori de ajungi sa dai din buze ca pestele – nu ai replica si nu stii daca sa-l corectezi sau nu (il corectezi pe riscul clientului).
Din auzite: (povestita de un domn avocat cu muulti ani de experienta si de viata).

Obiectul litigiului: anulare testament pentru lipsa de discernamant a testatorului.
Probe: nu prea.
Din declaratile martorilor si din lunga pledoarie a avocatul reclamantului reiesea ca mortul fusese afemeiat si risipitor.

"Pledoaria" avocatului paratului a sunat cam asa: Domnule presedinte, daca a fi afemeiat si risipitor ar fi fost semne de nebunie, ma tem ca nici eu n-as fi putut pleda si nici dvs. n-ati fi putut judeca... (avocatul si judecatorul erau barbati)
trope_doi a scris:

Hm… Judecator profesionist? Unii fac erori de ajungi sa dai din buze ca pestele – nu ai replica si nu stii daca sa-l corectezi sau nu (il corectezi pe riscul clientului).

Scuze,:( rectific: Judecator de profesie...
E bine?:)
pledoaria are farmecul ei, si cei mai multi dintre cei care profesam cred ca in primul rand asta ne-a atras la profesia pe care am ales-o si nu neaparat orele petrecute cu capul in coduri si in arhive pentru a aduna dovezi.....#-o
dar adevarat in zilele noastre mai rar avem sansa sa pledam..... ori sunt sute de dosare pe rol si nu au timp judii sa asculte sau mergem pe ordonante de urgenta de simplificare a procedurii si atunci hartiile vorbesc.....pacat, uneori chiar te simti altfel dupa o pledoarie buna.
J H a scris:

In civil, comercial, etc sunt tot mai putin importante, deoarece de regula actele sunt esentiale, astfel incat judecatorul isi cam formeaza parerea inainte de proces....

In penal...e un pic altfel... inca mai are importanta.

Acum.. mde, marile pledoarii au avut loc (in marea lor majoritate) pe vremea curtilor cu juri, cand juratii, nefiind juristi profesionisti, erau ceva mai usor de influentat de "spectacol" decat un judecator de profesie (situatie prezenta la americani, de ex) insa in conditiile unui judecator profesionist, este normal sa scada importanta pledoariei... Pentru ca oricat de frumos ar impacheta un avocat o motivare, daca actele argumenteaza altceva... tot degeaba!

Da, in comercial si in civil predomina actele si nu are sens sa vorbesti mult daca situatia juridica este clara.
Pot exista insa si situatii in care interpretarile sa fie diferite si sustinerile pot fi mai lungi.Daca judecatorii aud argumente interesante si de o parte si de alta asculta si nu se grabesc.
Daca se vorbeste despre ceea ce se stie si rezulta fara dubiu din dosar pledoaria este fara sens.

In penal insa pledoaria poate avea un rol vital intrucat clientul plateste mai ales pentru pledoarie si nu pentru a nu fi singur in sala de judecata.
E adevarat ca in procesele cu jurati pledoaria este mai necesara decat in cadrul proceselor din Romania, dar in procesele penale oralitatea este fara indoiala de neinlocuit.
Evident ca pentru a pleda trebuie sa cunoasti dosarul foarte bine si probele care pot fi discutate si combatute in alt mod decat in cadrul unui proces civil.
Dupa parerea mea, o problema ar fi insa nu lipsa de timp a judecatorilor care ar micsora neaparat rolul pledoariei, ci alte probleme.
Daca un avocat are ce sustine si e ceva serios instanta e atenta.
Eu cred ca avocatul mai trebuie si sa stie cand instanta este lamurita si sa se orienteze in functie de acest aspect.
Insa atunci cand e vorba de sustinerea nevinovatiei unei persoane nu poti fi niciodata sigur daca instanta e lamurita asa cum ai vrea.Totusi se poate vedea cat de cat daca e de bine sau de rau...;)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Cum se alege un avocat? DINU55 DINU55 Ca in orice meserie, sunt si avocati care le place ceea ce fac si se dedica total unui caz, si sunt si din aceia care fac "de mantuiala". Deci sunt si avocati ... (vezi toată discuția)
Avocat pledant sau consilier AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii? Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util ... (vezi toată discuția)
Pledoarii celebre ne_nicku ne_nicku Am citit o carte - "Pledoarii celebre" de Iolanda Eminescu. Superba, de-adreptul ireala!!! Te-apuca doru' de duca atunci cand vezi cum se facea pe timpuri ... (vezi toată discuția)