avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Pledoaria avocatului in contextul actual
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Pledoaria avocatului in contextul actual

Stimati colegi, as vrea sa stiu si parerile voastre referitor la actul pledoariei in sine.
In contextul actual in care judecatorii sunt bombardati cu dosare, suprasolicitati si mai nou prost platiti, isi mai are loc pledoaria avocatului? Ma refer aici la pledoariile celebre, care au facut istorie, pledoarii care sa dureze pana la 1 ora sau mai mult...
Din cate remarc tendinta actuala in sala de judecata este matematicizarea si eficientizarea sedintelor de judecata in sensul ca judecatorii nu au rabdarea necesara sa-i asculte pe avocati. Sunt eu un ciudat ca mi-as dori procese mai complexe, mai umane in definitiv...sau mai sunt si alti colegi nostalgici? :D
Astept opinii
Din pacate platile reduse de mai toti avocatii in prezent a afectat grav apararea adevarata.
Dupa cum merg lucrurile, cu clienti care spun ca dincolo era mai ieftin , nu cred ca ne indreptam spre ceva bun in ceea ce priveste pledoaria.
Usor, usor, am temerea ca pledoaria va intra in picaj daca lucrurile vor continua asa.
Fara bani, doar din placere, nu cred ca se va ajunge la pledoarii adevarate intrucat astfel de pledoarii presupun multa munca nevazuta.In plus, trebuie ca avocatului sa ii mearga mintea brici.
Daca avocatul pledeaza doar ca sa pledeze...ca sa spun asa, nu cred ca drumul va fi bun.
Usor, usor, incep sa ajung la concluzia ca : ,, cine-i harnic si munceste ori e prost ori nu gandeste".Nu este deloc noua aceasta vorba...ci vine din regimul comunist...
Si in mod inevitabil ajung sa ma intreb daca se mai merita sa fi avocat harnic in ziua de astazi...pt ca in mod paradoxal conform zicalei...
Toata lumea invoca criza...

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Usor, usor, incep sa ajung la concluzia ca : ,, cine-i harnic si munceste ori e prost ori nu gandeste".Nu este deloc noua aceasta vorba...ci vine din regimul comunist...
Si in mod inevitabil ajung sa ma intreb daca se mai merita sa fi avocat harnic in ziua de astazi...pt ca in mod paradoxal conform zicalei...

Este un punct de vedere, Claudiu, pe care eu nu-l impartasesc.
Cu siguranta exista si alte opinii, diferite de cele exprimate deja......
Poate ca acesta este un aspect care ne diferentiaza pe noi, avocatii...;)
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
Corina Capotã, Avocat
R.gabi, nu inteleg ce ai vrut sa transmiti...
Si daca spui ca te raliezi unei opinii sau o repeti ca un papagal nu-i tot aia?
In concluzii, judele isi noteaza: vrei chelt, ce vreri sa obtii, scurt si la obiect.
Daca stai si spui ca vrei A pentru ca de-aia, B ca de-ailalta, C ca asta e... vine apoi avocatul altei parti ce are aceeasi pozitie procesuala cu tine si in loc sa scoata in relief eventuale diferente in avantaj sau sa spuna ca e aceeasi situatie si cere la fel, sta sa detalieze iar A si B si C... sedinta devine inutila, judele isi pierde interesul, sta sa ascule o mare de argumente pentru ca el sa noteze tot A si B si C.
Unde e logica?
Sa pledoariem, dar nu inutil, nu?
Ce rost are o retorica impecabila, un drept cunoscut fara pata daca iti taie judele miracolul, spunand: "da, domnul avocat, la fel ca X, da? Va rog, daca sta atat la o concluzie, ne apuca dimineata..."
Sincer, are dreptate. Putem pledoaria interbelic, dar numarul de dosare nu mai e la fel, sa nu uitam.
Daca ne desprindem de realitate, degeaba ne jucam frumos cu retorica si dreptul...

La fel si cu clientii cu care te intalnesti la o carciuma, la ei la birou etc. E o adaptare la lumea reala, simplu. Sa o negam, la ce ajuta?
Am lecturat discutiile pe tema pledoariei, cu care sunt mai mult, sau ma putin de acord, insa cel mai mult m-a revoltat ca avocat si ca om parerea colegului Lascoschi referitoare la durata si calitatea pledoariei in functie de remuneratie. Ori esti profesionist si tratezi cu aceiasi seriozitate toate cauzele, chiar si oficiile, ori nu angajezi cauza, nu te faci de rusine in fata judecatorilor si a clientilor motivand insuccesele profesionale pe "criza": ma platesti prost, te apar prost. cea mai lamentabila scuza... Sa se apere prost poate si omul singur, insa odata ce ai angajat cauza si ai semant un contract de asistenta juridica, unde mai pui ca ai depus si un juramant la intrarea in profesie si trebuie sa respecti Legea si Statutul avocatului in exercitarea profesiei, esti obligat sa depui toate diligentele necesare, toata priceperea, cunostintele de care dispui in slujba justitiabilului.
Pentru mine nu conteaza ca sunt platita cu onorarii mari, sau mai mici, oficii fac rar, insa si alea le fac atunci cand mi se repartizeaza tocmai pentru a nu fi jusitiabilul lipsit de dreptul real la aparare si depun aceleasi eforturi necesare in toate cauzele pe care le am, de dragul spetelor...
Indiferent in ce domeniu lucrezi, daca nu faci ceva din pasiune, cu drag, nu are rost sa faci "doar pentru bani". Daca iti faci treaba cum trebuie, vin si banii... in viata, ca si in avocatura, totul se compenseaza... pierzi intr-o parte, castigi in altele, chiar si respectul de sine si tot e un castig...
cora2006 a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este un punct de vedere, Claudiu, pe care eu nu-l impartasesc.
Cu siguranta exista si alte opinii, diferite de cele exprimate deja......
Poate ca acesta este un aspect care ne diferentiaza pe noi, avocatii...;)

Da, Cora este adevarat ce spui.

Mie imi place sa lucrez si sa ajut omul dar stim cu totii ca dreptatea trebuie dovedita si adesea nu este usor sa ajungi sa o probezi.

In cadrul procesului penal, daca am convingerea ca omul este nevinovat si risca sa primeasca o pedeapsa aiurea ( adica ar putea fi condamnat sau arestat) ma opun indiferent de bani daca se intampla sa fiu curios sa aflu despre ce este vorba.De aceea, spun ca banii nu conteaza intotdeauna, dar sunt situatii in care efectiv doar judecatorul poate sa decida dupa ce asculta toate acuzarile si apararile si nu poti avea convingerea certa ca omul este chiar nevinovat.

Problema este ca pregatirea unui dosar necesita timp si daca esti silit sa ai prea multe...ajungi sa nu mai ai timp suficient.Cred ca aici nu poti sa nu imi dai dreptate.

Problema banilor poate afecta grav actul de justitie intrucat clientul roman crede ca angajarea unui avocat este adesea acelasi lucru cu, cumpararea unui serviciu nediferentiat din punct de vedere calitativ, ca sa nu spun produs.
Or, dupa parerea mea, apararea este un act de creatie bazat pe ,,ceva" , care poate avea diferente substantiale in ceea ce priveste rezultatul final si desi in procese simple rezultatul poate fi acelasi, in cazul proceselor complicate rezultatul poate fi diamentral opus in ceea ce priveste finalitatea.

Increderea oamenilor in avocati este in mare scadere de multi ani incoace.Cred ca doar politicienii depasesc lipsa de incredere...dar, sa nu uitam ca si printre ei sunt multi avocati...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Cum se alege un avocat? DINU55 DINU55 Ca in orice meserie, sunt si avocati care le place ceea ce fac si se dedica total unui caz, si sunt si din aceia care fac "de mantuiala". Deci sunt si avocati ... (vezi toată discuția)
Avocat pledant sau consilier AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii? Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util ... (vezi toată discuția)
Pledoarii celebre ne_nicku ne_nicku Am citit o carte - "Pledoarii celebre" de Iolanda Eminescu. Superba, de-adreptul ireala!!! Te-apuca doru' de duca atunci cand vezi cum se facea pe timpuri ... (vezi toată discuția)