avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Pledoaria avocatului in contextul actual
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Pledoaria avocatului in contextul actual

Stimati colegi, as vrea sa stiu si parerile voastre referitor la actul pledoariei in sine.
In contextul actual in care judecatorii sunt bombardati cu dosare, suprasolicitati si mai nou prost platiti, isi mai are loc pledoaria avocatului? Ma refer aici la pledoariile celebre, care au facut istorie, pledoarii care sa dureze pana la 1 ora sau mai mult...
Din cate remarc tendinta actuala in sala de judecata este matematicizarea si eficientizarea sedintelor de judecata in sensul ca judecatorii nu au rabdarea necesara sa-i asculte pe avocati. Sunt eu un ciudat ca mi-as dori procese mai complexe, mai umane in definitiv...sau mai sunt si alti colegi nostalgici? :D
Astept opinii
[/quot"]O strafulgerare neasteptata pare sa despice uneori un destin.Dar strafulgerarea nu este decat intrezarirea brusca de catre spirit,a unui drum pregatiti pe indelete"-A.de Saint Exupery

Daca discutam despre pledoarii,discutam despre avocati care au avut sau au ce spune,discutam despre oameni culti si intelgenti,de maestrii ai barei,de profesionisti care -dupa cum afirma si d-na avocat Romascanu-prin argumentatiiile lor,capteaza judecatorii,ii simt,simt sala,despre persoane care cand "deschid gura"numai sunt privite si ascultate cu admiratie.Vorbim despre persoane care cand pledeaza sunt adusi in mod special studentii de la drept pentru a afla si a intelege ce inseamna elocinta.
Din nefericire,exista si multi "povestitori" care neavand argumente juridice,divagheaza inutil sau se distanteaza de obiectul cauzei si vorbesc doar pentru sala.Am vazut cum unii dintre cei mai buni judecatori le atrageau atentia unor asemenea avocati sa nu mai vorbeasca pentru sala.

Intr-adevar instantele sunt sufocate de volumul mare de cauze , nu numai din culpa lor si mai ales acum trebuie vorbit la obiect,pe problemele de drept,fapt care totusi nu cauzeaza in niciun fel avocatilor "meseriasi",pentru ca ei au ce spune,pentru ca ei stiu cum sa spuna si pentru ca ei stiu cum sa capteze prin continutul pledoariilor lor.
Meseria de avocat este una dintre cele mai frumoase meserii,dar cel care intretine "flacara pasiunii",cel care invata in fiecare minut,cel care cu modestie intelege ca el devine"sclavul" meseriei si nu invers,este cel care o practica.
Am vazut si am auzit avocat mari si enormi.Toti au avut sau au acea scanteie care se numeste,dragostea si pasiunea pentru meserie si un tel comun:sa se autodepaseasca prin acumulari ,dar si prin folosirea inteligentei la cote greu de banuit pentru cei din afara"fenomenului"
In procesele penale am avut surpriza placuta sa constat ca pledoaria avocatului este nemuritoare.Am vazut si ascultat avocati care stiau ce spun desi instantele nu erau tocmai de acord.Insa argumentele prezentate profesionist spuneau altceva.
Oameni cititi si care nu erau intelesi in totalitate inrucat timpul de a citi nu prea mai exista.

Insa ceea ce prevaleaza este altceva adesea.

Eu cred ca studentii de la drept mai intai trebuie sa invete pt ca altfel nu pot intelege.Dreptul adevarat e mult mai greu decat se crede.

Studentii de la drept mai au atat de mult de invatat ( evident nu si cei initiati) incat e mult prea greu sa vorbim de ei.Acestia habar nu au ce este in realitate in dosar si acest lucru spune tot pentru adevaratii profesionisti.

A pleda poate fi mult mai greu decat apre la prima vedere.
Spun aceasta intrucat foarte multi oameni se plag de faptul ca doar ca nu au dreptul la baza si din acest motiv nu pot fi avocati ( buni avocati de fapt cred ei).

Desi multa lume se plange ca in situatii similare solutiile sunt diferite, parerea mea este ca avocatii fac diferenta.Dar, poate ca nu oricine poate sa fie avocat pe bune, ca sa spun asa ( asa cum considera cei care cred ca doar dreptul le lipseste).
Eu am o vorba. Daca toti avocatii ar fi la fel nu ar mai trebui avocati intrucat nu ar mai conta.

avocat Claudiu Lascoschi

Astfel cum vazut si auzit avocati de exceptie,am vazut si magistrati de exceptie.Este vorba despre magistrati din aceia cu"scanteie",care judecau cauze pe exceptii ,de magistrati(nu dintre aceia ca unesc exceptia cu fondul,din necunostiinta sau de frica sa nu greseasca), care audiau martorii la obiect pe situatii de fapt,pe acel "proprio sensibus",nu pe relatari,de la relatari.Am vazut hotarari motivate la obiect cu competenta si inteligenta,fara vorbarie goala,pe probatorii.Am vazut rechizitorii complete,nu copii ale referatelor de terminare a urmaririi penale,am auzit concluzii ale unor magistrati procurori,de exceptie,ca si cercetari ale unor procurori criminalisti de exceptie.Din fericire desi din ce in ce mai putin,mai exista profesionisti adevarati.Am vazut in ambele meserii tineri de succes,dar si multe"bate",care se laudau cu ce nu realizau niciodata sau doar cu ce visau sa realizeze.Am vazut"povestitori" sau "smecheri" care au "pacalit" ani de-a randul aceasta meserie-de jurist-dar si profesionisti adevarati,pe care indiferent de ce parte a "baricadei" se situeaza,fac o treaba nemaipomenita..
Chiar daca acest site este cu precadere unul al avocatilor,consider ca un act de corectitudine,ca este necesara omagierea valorilor indiferent de modul sau de locul de unde participa la infaptuirea justitiei.
Avand respectul nostru al tuturor,indiferent cum am participat sau participam realizarea actului de justitie,nu trebuie sa facem altceva decat sa respectam valoarea si sa o onoram cum se cuvine.
Vorba multa, saracia omului...
Pledoaria inseamna timp, atat pentru jude, cat si pentru avocat. PLedoaria isi are sensul in anumite cauze, nu in toate, caci nu a existat o pledoarie mare intr-un dosar in care actele vorbeau clar.
Asa ca depinde de multe.
Eu nu sustin modul in care e reglementat sistemul america de justitie, nici pedeapsa lor la moarte din unele state si nici sistemul cu jurati.
Nu sustin nici ca pledoariile celebre nu sunt frumoase, dar asa cum s-a spus, ele au facut istorie si, as adauga, sunt istorie intr-un timp al vitezei si eficientei...
Sa inviem tot ce-a fost frumos in alte timpuri in care cele ce-au murit se potriveau... ne poate lasa gustul amar al discordantei cu timpul actual.

As prefera buget mai mare la justitie, un act al judecatii mai performant etc.
La ora actuala cea mai eficienta mi se pare pledoaria-aforism. Concentarea intregii spete in cateva cuvinte bine alese care sa-l faca pe judecator sa ridice capul din dosar si sa te priveasca cu maxima atentie: "I-a uite dom'le ce zice asta ...da, da... interesant". E probabil si pledoaria cel mai greu de facut pentru ca e nevoie la ea, afara de gandire si cultura, de inspiratie.
Pledoariile explicite erau pentru vremurile in care judecatorul intra cu 10 dosare in sedinta nu pentru cele in care intra cu 100 din care in 20 poate ca se intra pe fond. 20 ori 20 de minute pentru fiecare parte (ceea ce nu este chiar asa de mult daca incerci sa fi explicit) impreuna cu timpul pentru apelarea cauzelor si restul se fac 8 ore. Fara celealte 80 de cauze!
Cred ca stim cu totii cum e sa mai apara cate un coleg care nu se mai opreste si care ... nu se mai opreste iar apoi cere al doilea drept la replica ...

Alte discuții în legătură

Cum se alege un avocat? DINU55 DINU55 Ca in orice meserie, sunt si avocati care le place ceea ce fac si se dedica total unui caz, si sunt si din aceia care fac "de mantuiala". Deci sunt si avocati ... (vezi toată discuția)
Avocat pledant sau consilier AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Cine astiga mai mult in Romania si de ce dintre cele 2 categorii? Cine rezolva de fapt problemele avocatul pledant sau consilierul care inormeaza in timp util ... (vezi toată discuția)
Pledoarii celebre ne_nicku ne_nicku Am citit o carte - "Pledoarii celebre" de Iolanda Eminescu. Superba, de-adreptul ireala!!! Te-apuca doru' de duca atunci cand vezi cum se facea pe timpuri ... (vezi toată discuția)