Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea tuturor etapelor premergatoare, am incheiat cu fiecare salariat un act aditional la contractul individual de munca in care am trecut clauze precum: 1.in cazul absentarii nemotivate... se va retine din salariu suma de.... 2. Parasirea locului de munca fara preaviz duce la retinerea din salariu a sumei de.... s.a. Inspectorii de munca au spus ca nu este legal acel act aditional pentru ca este inuman . Dumneavoastra ce parere aveti? Eu am incheiat acel act din dorinta de a obliga salariatul sa fie corect, sa nu lipseasca nemotivat sau daca nu mai vrea sa lucreze la mine sa ma anunte etc.
nu poti sa prevezi in contractul de munca clauza interzise de codul muncii!
Art. 11. - Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.
acele prevederi sunt ilegale, dar raspunsul ITM ca sunt "inumane" este de-a dreptul ... haios....
Puteti in schimb sa prevedeti in ROI sanctiune cat mai aspre pentru aceste abateri disciplinare.
1. Codul muncii este un "act de favoare pentru salariat".
2. Nu va puteti indeparta de matca Codului Muncii si a Contractului Colectiv de Munca la Nivel National prin crearea unei situatii mai grele, mai aspre fata de salariat (eu salariat nu pot renunta la concediu de odihna, nu pot renunta la salariul minim pe economie, daca am mai multe retineri nu-mi puteti retine decat 1/2 din salariu, nu pot exista alte sanctiuni decat cele din Codul Muncii)
3. Gasiti o alta formulare, prin R.O.I.
Inocentia
Aceasta practica il obliga sa semneze in "alb" ceva ce nu a comis
E ca si cum se angajeaza "La pomul laudat - S.A." si prin atributiuni de serviciu, trebuie sa isi taie craca:)
Nu semneaza nimic in alb. Consimte ca atunci cand va gresi trebuie sa plateasca. V-ati pus intrebarea urmatoare: v-ar conveni sa stati in statie, sa asteptati un autobuz care trebuie sa va duca undeva unde trebuie sa ajungeti neaparat la o anumita ora si acel autobuz sa nu soseasca pentru ca soferul s-a dus sa-si culeaga via fara a-l anunta pe angajatorul sau?
Abatere disciplinara
rin
Cand codul muncii prevede:
\"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)