nu prea inteleg legatura... daca absenta unui salariat aduce prejudicii societatii, atunci el va putea raspunde patrimonial.
Prin regulament intern aveti libertatea sa stabiliti reguli si fapte care sunt abateri disciplinare si ca urmare sa sanctionati.
este cel mai eficient instrument al unui angajator, si pe baza uni ROI bine facut puteti impune disciplina dorita.
Dar sa reglementezi ca faci retineri din salariu stiind ca nu este legal, asta nu este notabene ;)
PS-- si mi-am adus aminte apropo de soferi de autobuze.. decat sa ma sui in masina condusa de un sofer nervos si nemultumit ca nu e lasat acasa sa culeaga via si sa mai patesc vreun accident din cauza nervozitatii lui in timp ce conduce, as prefera sa nu mai vina autobuzul :">
Nu semneaza nimic in alb. Consimte ca atunci cand va gresi trebuie sa plateasca. V-ati pus intrebarea urmatoare: v-ar conveni sa stati in statie, sa asteptati un autobuz care trebuie sa va duca undeva unde trebuie sa ajungeti neaparat la o anumita ora si acel autobuz sa nu soseasca pentru ca soferul s-a dus sa-si culeaga via fara a-l anunta pe angajatorul sau?
valeriugreceanu a scris:
Nu semneaza nimic in alb. Consimte ca atunci cand va gresi trebuie sa plateasca. V-ati pus intrebarea urmatoare: v-ar conveni sa stati in statie, sa asteptati un autobuz care trebuie sa va duca undeva unde trebuie sa ajungeti neaparat la o anumita ora si acel autobuz sa nu soseasca pentru ca soferul s-a dus sa-si culeaga via fara a-l anunta pe angajatorul sau?
ce vreti dvs sa includeti in actele aditionale sunt de fapt prevederi care trebuie cuprinse in regulamentul intern.
nu va motivati actiunea prin faptul ca salariatul a semnat actul aditional.
daca actul aditional are prevederi contrare legii el este nul de drept. salariatul poate oricand sa vina in fata instantei si sa spuna, pe buna dreptate, ca el nu stie ce a semnat, ca l-ati fortat, etc.
acceptarea fara rezerve a retinerii unei parti din salariu sau semnarea unor acte de plata nu are semnificatia renuntarii din partea salariatului la drepurile ce i se cuvin in integralitatea lor.
numai o hotarare judecatoreasca va da dreptul sa faceti retineri salariale.
Multumesc. Aveti dreptate in ceea ce prevede legea. Parerea mea este ca totusi din acest punct de vedere legea nu disciplineaza salariatul. Sa stai sa astepti ca un prejudiciu, sa spunem de 100 lei, sa fie constatat printr-o hotarare judecatoreasca asa cum prevede legea, mi se pare aberant.