avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional la contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional la contractul de munca

Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea tuturor etapelor premergatoare, am incheiat cu fiecare salariat un act aditional la contractul individual de munca in care am trecut clauze precum: 1.in cazul absentarii nemotivate... se va retine din salariu suma de.... 2. Parasirea locului de munca fara preaviz duce la retinerea din salariu a sumei de.... s.a. Inspectorii de munca au spus ca nu este legal acel act aditional pentru ca este inuman . Dumneavoastra ce parere aveti? Eu am incheiat acel act din dorinta de a obliga salariatul sa fie corect, sa nu lipseasca nemotivat sau daca nu mai vrea sa lucreze la mine sa ma anunte etc.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:04, 10 Septembrie 2009
nu prea inteleg legatura... daca absenta unui salariat aduce prejudicii societatii, atunci el va putea raspunde patrimonial.
Prin regulament intern aveti libertatea sa stabiliti reguli si fapte care sunt abateri disciplinare si ca urmare sa sanctionati.
este cel mai eficient instrument al unui angajator, si pe baza uni ROI bine facut puteti impune disciplina dorita.

Dar sa reglementezi ca faci retineri din salariu stiind ca nu este legal, asta nu este notabene ;)

PS-- si mi-am adus aminte apropo de soferi de autobuze.. decat sa ma sui in masina condusa de un sofer nervos si nemultumit ca nu e lasat acasa sa culeaga via si sa mai patesc vreun accident din cauza nervozitatii lui in timp ce conduce, as prefera sa nu mai vina autobuzul :">
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

grace_r a scris:

nu prea inteleg legatura... daca absenta unui salariat aduce prejudicii societatii, atunci el va putea raspunde patrimonial.
Prin regulament intern aveti libertatea sa stabiliti reguli si fapte care sunt abateri disciplinare si ca urmare sa sanctionati.
este cel mai eficient instrument al unui angajator, si pe baza uni ROI bine facut puteti impune disciplina dorita.

Dar sa reglementezi ca faci retineri din salariu stiind ca nu este legal, asta nu este notabene ;)

PS-- si mi-am adus aminte apropo de soferi de autobuze.. decat sa ma sui in masina condusa de un sofer nervos si nemultumit ca nu e lasat acasa sa culeaga via si sa mai patesc vreun accident din cauza nervozitatii lui in timp ce conduce, as prefera sa nu mai vina autobuzul :">

Gresit! Nu am spus ca nu a fost lasat sa-si culeaga via. Am spus ca a ramas acasa fara sa-si anunte seful, care ar fi putut sa-l inlocuiasca daca ar fi fost anuntat din timp. Asta inseamna indisciplina nu faptul ca dorea sa-si culeaga via.
valeriugreceanu a scris:

Nu semneaza nimic in alb. Consimte ca atunci cand va gresi trebuie sa plateasca. V-ati pus intrebarea urmatoare: v-ar conveni sa stati in statie, sa asteptati un autobuz care trebuie sa va duca undeva unde trebuie sa ajungeti neaparat la o anumita ora si acel autobuz sa nu soseasca pentru ca soferul s-a dus sa-si culeaga via fara a-l anunta pe angajatorul sau?

ce vreti dvs sa includeti in actele aditionale sunt de fapt prevederi care trebuie cuprinse in regulamentul intern.
nu va motivati actiunea prin faptul ca salariatul a semnat actul aditional.
daca actul aditional are prevederi contrare legii el este nul de drept. salariatul poate oricand sa vina in fata instantei si sa spuna, pe buna dreptate, ca el nu stie ce a semnat, ca l-ati fortat, etc.
acceptarea fara rezerve a retinerii unei parti din salariu sau semnarea unor acte de plata nu are semnificatia renuntarii din partea salariatului la drepurile ce i se cuvin in integralitatea lor.
numai o hotarare judecatoreasca va da dreptul sa faceti retineri salariale.
clio06 a scris:

valeriugreceanu a scris:

Nu semneaza nimic in alb. Consimte ca atunci cand va gresi trebuie sa plateasca. V-ati pus intrebarea urmatoare: v-ar conveni sa stati in statie, sa asteptati un autobuz care trebuie sa va duca undeva unde trebuie sa ajungeti neaparat la o anumita ora si acel autobuz sa nu soseasca pentru ca soferul s-a dus sa-si culeaga via fara a-l anunta pe angajatorul sau?

ce vreti dvs sa includeti in actele aditionale sunt de fapt prevederi care trebuie cuprinse in regulamentul intern.
nu va motivati actiunea prin faptul ca salariatul a semnat actul aditional.
daca actul aditional are prevederi contrare legii el este nul de drept. salariatul poate oricand sa vina in fata instantei si sa spuna, pe buna dreptate, ca el nu stie ce a semnat, ca l-ati fortat, etc.
acceptarea fara rezerve a retinerii unei parti din salariu sau semnarea unor acte de plata nu are semnificatia renuntarii din partea salariatului la drepurile ce i se cuvin in integralitatea lor.
numai o hotarare judecatoreasca va da dreptul sa faceti retineri salariale.

Multumesc. Aveti dreptate in ceea ce prevede legea. Parerea mea este ca totusi din acest punct de vedere legea nu disciplineaza salariatul. Sa stai sa astepti ca un prejudiciu, sa spunem de 100 lei, sa fie constatat printr-o hotarare judecatoreasca asa cum prevede legea, mi se pare aberant.
valeriugreceanu a scris:

Multumesc. Aveti dreptate in ceea ce prevede legea. Parerea mea este ca totusi din acest punct de vedere legea nu disciplineaza salariatul. Sa stai sa astepti ca un prejudiciu, sa spunem de 100 lei, sa fie constatat printr-o hotarare judecatoreasca asa cum prevede legea, mi se pare aberant.

aveti dreptate. dar ganditi-va ca sunt destui angajatori care fac abuzuri. salariatii, prin prevederile legii, sunt protejati de abuzuri. sigur, este discutabil daca nu cumva sunt prea protejati.
dar puneti-va in locul unui salariat caruia i se fac retineri salariale nejustificate. parca nu ne place postura.

Alte discuții în legătură

Plata salariu proportional cu timpul lucrat didi_06 didi_06 Am un salariat care nu respecta timpul normal de lucru. In cursul unei luni pot sa il platesc cat timp (ore) a prestat fara ca acest lucru sa fie considerata ... (vezi toată discuția)
act aditional la contractul de munca reludd reludd Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea ... (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)