avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa strabunicul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa strabunicul meu

Eu vreau sa fac succesiunea dupa strabunicul meu. Niste notari mi-au spus o mare prostie ca trebuie sa fac succeiunea si dupa bunica mea si dupa copiii ei, uitand de reprezentarea succesorala, caci in articolul 966 din Codul Civil, pot veni prin reprezentare la mostenire descendentii copiilor defunctului, si ca reprezentarea opereaza in toate cazurile , fara a deosebi dupa cum reprezentantii sunt rude de acelasi grad ori de grade diferite in raport cu defunctul.

De aici rezulta foarte clar, ca eu pot face succesiunea doar dupa strabunicul meu, nu si dupa bunica mea, tatal meu, unchiul meu.

Dumneavoastra ce parere aveti?

Daca eu as face succesiunea dupa toti, atunci nu as mai beneficia de reperezentarea succesorala
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 01:54, 18 Iunie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Zoya , e timpuri locurile de veci se cumparau, nu se concesionau, dar habar nu ai tu. Tu te gandestiu doar la vile, si ma faci nebun pe mine ca am 10 locuri de veci, si tot tu mai zici ca sunt obraznic. Citeste propunerea legislativa. Se vede ca nu esti la curent cu propunerea legislativa, ca numai la vile iti e gândul. Subiect: CAMERA DEPUTATILOR , Expunere de motive pentru modificarea si completarea legii privind cimitirele si serviciile funerare

Prin aceasta lege se doreste reglementarea situatiei celor care sunt proprietari de locuri de veci in cimitire, pentru a nu li se incalca dreptul de proprietate cat si pentru a nu crea confuzii in ceea ce priveste trecerea in mod abuziv a proprietatii private in domeniul public prin interpretarea dispozitiilor Legii nr.213/1998.
Se impune introducerea unui articol -,,nr.17'' prin care:
- ( alin.1) Proprietarilor de locuri de veci li se recunoaste dreptul de proprietate asupra acestora in cimitire;
- ( alin.2) Proprietarii locurilor de veci din cimitire se obliga la respectarea dispozitiilor din prezenta lege;
- ( alin.3) Proprietarii locurilor de veci au obligatia de a incheia un contract cu administratia cimitirelor de prestare servicii pentru activitatile de ingrijire a locului de veci.
Actualmente nu exista o distinctie a legii privind cimitirele si serviciile funerare in ceea ce priveste situatia proprietarilor de locuri de veci si a celor ce doar au concesionat un loc de veci ( fiind doar utilizatori).
Intrucat din interpretarea dispozitiilor prezentei legi ( prin coroborarea art.3 lit.b alin. 2 si urmatoarele ) se intelege ca toata suprafata de teren aferenta unui cimitir public apartine domeniului public consideram ca se aduce in acest fel atingerea celor deveniti proprietari asupra unor locuri de veci in cimitire inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi cat si exercitiului dreptului acestora de proprietate.
Or, din existenta confuziilor in privinta interpretarii dispozitiilor prezentei legi, rezulta in ceea ce priveste respectarea dreptului de proprietate privata, preluarea abuziva de catre stat, nationalizarea ori trecerea silita in proprietatea publica a proprietatii private.
In sustinerea celor de mai sus invocam urmatoarele motive ce trebuie avute in vedere la elaborarea unei noi legi ori pentru modificarea celei in vigoare in sensul de a fi in concordanta cu dispozitiile constitutionale si internationale la care Romania este parte. In conformitate cu tregimul constitutional al dreptului de proprietate , nationalizarea este inadmisibila.
Trecerea silita in proprietatea statului a unor bunuri proprietate privata se poate realiza prin expropriere, in conditiile prevazute la art. 41 alin. ( 3) si (5) din Constitutie, sau prin confiscare, in cazul bunurilor destinate, folosite sau rezultate din infractiuni sau contraventii, in conditiile prevazute la alin. ( 8) al aceluiasi articol.
Aceste dispozitii constitutionale constituie garantii ale dreptului de proprietate privata care nu pot fi eludate prin legea in vigoare.

CONSTITUTIA ROMANIEI PREVEDE:

2) Proprietatea privata este garantata si ocrotia in mod egal de lege, indiferent de titular.

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.

(4) Sunt interzise nationalizarea sau orice alte masuri de trecere silita in proprietate publica a unor bunuri pe baza apartenentei sociale, etnice, religioase, politice sau de alta natura discriminatorie a titularilor.

(5) Proprietatea privata este inviolabila, in conditiile legii organice.

De asemenea sunt incidente si dispozitiile art.17 din Declaratia Universala a dreptului omului, care proclama ca ,, Orice persoana are dreptul la proprietate atat singura, cat si in asociatie cu altii '', prevede si ca ,, Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa.''

Protocolul aditional nr. 1 la Conventia pentru Apararea Dreptului Omului si a Libertatilor fundamentale, ratificat de Romania prin Legea 30/1994 prevede la art. 1 alin.1 ca ,, Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.''

INITIATORI:

- Vasile POPEANGA deputat PSD
- Florin IORDACHE deputat PSD
- Aurel VLADOIU deputat PSD
- Bogdan CIUCA deputat PSD + PC
- Aura VASILE deputat PSD
- Victor SOCACIU deputat PSD
raluck0207 costa actele, costa, ca sa aveti voi notarii bani multi, sa va faceti conace la Saint Tropez, nu-i asa? Ca numai la case prin Saint Tropez va ganditi voi notarii. E vezi ca Alexandru Ioan Cuza ti-a vrut binele ? La voi s-a gandit la notari, cum sa deveniti voi bogati, ca si Cuza a fost un sarantoc care s-a casatorit cu o fata bogata, ba a mai pus-o sa-i creasca si copiii din flori facuti cu printesa Obrenovici. Si daca e sa ne gândim logic, daca nu ar muri oameni, notarii nu ar putea sa faca succeiuni, deci raul nostru sper binele notarilor. Bine, ca notarii nu fac numai succesiuni. Dar omorariile sunt foarte mari. Altfel de ce ar vrea toti absolventii facultatilor de drept sa fie notari? Ca sa aiba cate un conac prin Saint Tropez,. nu? Numai la conace la Saint Tropez va e gândul. La diamante si la ceasuri Patek Philippe, nu ? E pai cu o asa notarita bogata ca dumneavoastra care se gandeste la conace in Saint Tropez, care barbat nu s-ar casatori? Dar chiar aveti conac in Saint Tropez, sau doar visati la un conac in Saint Tropez? Oricum sunteti amuzanta, mai amuzanta decat doamna Zoya. Daca nici notarii nu o duc bine, atunci cine o mai duce bine?
Pai de ce nu mergeti in Saint Tropez ? . Moare un bogatas de ala , cu un conac de 10 milioane de euro, pac face fiu-sau succeiunea, si va revine si dumneavoatra o suma mare de bani, din care va faceti acolo un conacel in Saint Tropez, mai cumparati si o vie in Saint Tropez, o dati in arenda si trai neneaco. Sau cine stie, daca aveti noroc va cumparati si un castel pe valea Loarei sau Senei.
Pai am ramas in Romania, ca sa ma imbogatesc :))
Nu dorm noaptea de grija ca nu-mi intra in birou clienti ca dvs.
Nu-i nimic, ca la cat ati stat, imbogatiti si statul cu impozite. In general, persoanele care cu adevărat au succesiuni valoroase, nu fac atat scandal.
Din nou.. Nasol! C'est la vie! Aveti nevoie de notari. Sau de instanta. Sau stati asa ca sa fiti in buna tradiție a familiei.
Mai bine am nevoie de o notarita frumoasa sa mergem impreuna la Saint Tropez. Pai da ca daca nu faci succesiunea in 2 ani, se plateste impozit de 1 %. Dar sa stiti dumneavoastra ca oamenii nu au facut succesiunea din cauza ca nu au avut bani, doamna notar, ca stiti si dumneavoastra ca marii bogatasi ai Romaniei au fost nationalizati de comunisti. Vedeti, daca nu veneau comunistii, ramaneau mosierii cu averi mari, si când murea vreun mosier de asta, notarii ar fi luat mai multi bani. Si s-ar putea ca nu toti notarii sa castige asa multi bani, dar sunt notari care castiga foarte bine. Si ma intreb si eu asa: Daca notarii ar duce-o rau, de ce toti absolventii facultatilor de drept vor sa fie notari? Pentru ca notarii o duc foarte bine.

Alte discuții în legătură

NaȚionalizare teren cimitir Lisonelta400 Lisonelta400 Pe timpuri locurile de veci nu se concesionau , ci se cumpărau. Comuniștii au naționalizat terenurile oamenilor, pe care oamenii le-au cumparat în ... (vezi toată discuția)
O succesiunea incurcata vulpita200 vulpita200 In anul 1874 stra-stra bunicul meu a donat Primariei unui oras un teren mare, pe care ulterior Primaria a facut un cimitir. ( îngropând acolo 66 de familii) ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cimitirul LISONELTA300 LISONELTA300 Stra-stra bunicul meu a fost proprietarul unui teren pe care l-a donat unei primarii ca acolo sa se faca un cimitir. Primaria a dat lui si celor doi copii ai ... (vezi toată discuția)