avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui monitor pe o laterală.

Buna ziua!
Am un caz de cercetare disciplinara si am nevoie de ajutorul dvs.
Un angajat din cauza sistemului informatic in care isi desfasoara zilnic activitatea merge foarte greu, s-a enervat si a aruncat cu un pix care a ajuns in monitorul calculatorului distrugandu-l pe o laterala. El personal a anuntat incidentul. Din proba video reiese momentul in care a aruncat cu pixul insa, angajatul specifica in declaratie ca pixul a ricosat in monitor desi pe camera video se vede ca si cum l-ar fi aruncat cu intentie in monitor. (Parerea mea este ca este interpretabil modul in care a aruncat si ricosat pixul). Salariatul in cauza detine si functia de reprezentant al salariatilor.
Superiorul face un referat in baza caruia incep procedura de cercetare disciplinara.
Pentru un astfel de caz, pot sa-l sanctionez cu avertisment conform primului punct art.248 sau pot sari peste acest pas si sa-l sanctionez cu retrogradarea in functie sau reducerea salariului pe o perioada de 3 luni cu 10%?
Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este corect si cum spune dna directoare ... comisia de disciplina poate propune orice sanctiune din cele mentionate la art.248 C.mun.

@viorel55
nu cred ca e bine sa nu fie sanctionat angajatul care arunca cu calculatorul pe geam. Insa cazul meu e putin delicat intrucat e vorba de un pix , de un monitor si de repetate ingreunari ale muncii datorita softului utilizat, si care a dus la aceasta actiune "nervoasa"

@freeelis
ok, multumesc! Stiam ca un salariat trebuie sanctionat gradual. Intai avertisment, apoi retrogradare, reducere, concediere. Desigur, ca dc abaterea ar fi fost repetitiva, nesanctionata sau foarte grava , as fi recomandat direct concedierea. Insa, in acest caz nu este repetitiva, nici macar verbal nu i s-a atras atentia. In plus, cine face parte din comisia de cercetare disciplinara daca salariatul cercetat este reprezentant al salariatilor?

-mesaje consecutive conexate-
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legislatia muncii , pentru sectorul privat, nu stabileste numarul , componenta sau functia membrilor comisiei de disciplina , acest lucru este lasat la latitudinea angajatorului.
multumesc frumos pentru raspunsuri!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi-e putin greu daca nu aproape imposibil sa cred ca un pix poate produce daunele descrise de dvs, ceea ce ma face sa cred ca monitorul avea de dinainte urme de bruscare. Ori pixul e complet din metal si cantareste minim jumatate de kg. Sau prin laterala va referiti de fapt la ecra, intr-o parte? Pentru ca laterala inseamna rama, care e din plastic in cel mai rau caz si exista o margine de 2-3mm minim pana la display, in interior.

Din modul in care ati formulat intrebarea, denota ca directoarea doreste sa il sanctioneze nu doar mai aspru, ci sa scape de el. Sanctionarea in prima faza o sa atraga dupa sine presiuni in continuare, pana cand angajatul o sa cedeze si o sa produca distrugeri mai mari.

Alte discuții în legătură

Avertisment scris bibipopescu bibipopescu Buna ziua!Este adevarat ca pentru avertisment scris nu mai trebuie cercetare disciplinara? Multumesc (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat anusca14 anusca14 Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)