avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui monitor pe o laterală.

Buna ziua!
Am un caz de cercetare disciplinara si am nevoie de ajutorul dvs.
Un angajat din cauza sistemului informatic in care isi desfasoara zilnic activitatea merge foarte greu, s-a enervat si a aruncat cu un pix care a ajuns in monitorul calculatorului distrugandu-l pe o laterala. El personal a anuntat incidentul. Din proba video reiese momentul in care a aruncat cu pixul insa, angajatul specifica in declaratie ca pixul a ricosat in monitor desi pe camera video se vede ca si cum l-ar fi aruncat cu intentie in monitor. (Parerea mea este ca este interpretabil modul in care a aruncat si ricosat pixul). Salariatul in cauza detine si functia de reprezentant al salariatilor.
Superiorul face un referat in baza caruia incep procedura de cercetare disciplinara.
Pentru un astfel de caz, pot sa-l sanctionez cu avertisment conform primului punct art.248 sau pot sari peste acest pas si sa-l sanctionez cu retrogradarea in functie sau reducerea salariului pe o perioada de 3 luni cu 10%?
Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ma intreb ce parere aveti daca respectivul era sofer de camion si era lovit din vina lui, la o asemenea paguba platea toata viata. Se mai intampla sa stiti.

gutu a scris:

asa cum am spus mai sus, sunt de parere ca un avertisment scris si recuperarea pagubei, pe angajament de plata (eventual in rate) e mai mult decat ok. pana la urma, paguba trebuie sa o suporte cine a facut-o, nu?...iar pt "iesirea nervoasa" fiind prima si pt a nu suna a "hartuire" se va da avertisment scris.
toata lumea multumita.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hai sa vedem ce s-ar fi intamplat daca respectivul era sofer de avion ? Facem din tantar armasar s.a.m.d. Un fapt banal dar care-mi arata , cam cat timp ne ocupam noi romanii cu nimicuri. Daca vreau sa extrapolez, pot spune ca datorita unor astfel de preocupari, suntem ca tara, unde suntem. Fara indoiala ca daca stai degeaba si te ocupi de nimic, nu risti sa spargi nici monitoare, nu risti sa rastorni nici tiruri si nici sa prabusesti avioane. Nimeni nu ne spune cam cate ore a lucrat acel baiat, cam care este volumul de documente care trebuie operat, cine se ocupa de mentenanta softului si cum si-a facut datoria acea persoana, care este dotarea hardware pe care se lucreaza ? Toate astea ar trebuii sa va preocupe draga stuff de companie. Toata lumea insa, a vazut, ca salariatul a dat cu pixul in monitor.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2018
viorel55, utilizator
ba da, se pot face...cu acordul salariatului. de aia ii spune angajament de plata. recunoaste paguba produsa si este de acord sa o suporte.
cine vorbea despre titlu executoriu?... daca se ajunge din astea, atunci da, sanctiunea e prea blanda.

angajamentul de plata se poate face pana la o anumita suma, aprox 5 salarii medii brute pe economie...nu vorbim de masini aici.
la o paguba asa mare, se actioneaza diferit ... si situatia e deja alta, iesim din subiect.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Unde este mentionat ca angajamentul se poate face pana la o anumita suma ?
Buna ziua!
La cercetarea disciplinara ce a avut loc joi seara, din comisie au facut parte: reprezentantul salariatului, 1 sef departament, 1 sef alt departament, avocatul companiei. "Inculpatul" a fost ascultat, i s-au pus intrebari, concluzia finala: reprezentantul salariatului a votat pt avertisment fiind la prima abatere, 1 sef departament a votat pt avertisment + plata daunei, 1 sef alt departament a votat pt avertisment + concediere la urmatoarea abatere. Avocatul nu a votat. Eu am pegatit nota din timpul sedintei, procesul verbal cu mentionarea sanctiunii "avertisment scris" in dreptul celor 3 votanti si decizia de sanctiune cu aceeasi abatere "avertisment scris" . Acesteau au fost inmante doamnei director spre a fi semnate si aduse la cunostinta salariatului cercetat in 5 zile calendaristice. Eu le-am inregistrat cu data de 28.06, data desfasurarii cercetarii disciplinare in intervalul orar 18-19.20(aprox.), dar i le-am dat la semnat pe 29.06 in jurul orei 10.30 intrucat in seara de dinainte dinsa nu mai era prezenta, De cand incep sa curga cele 5 zile calendaristice in care salariatul poate lua la cunostinta metoda de sanctiune? din 28.06 sau din 29.06? Multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Avertisment scris bibipopescu bibipopescu Buna ziua!Este adevarat ca pentru avertisment scris nu mai trebuie cercetare disciplinara? Multumesc (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat anusca14 anusca14 Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)