avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui monitor pe o laterală.

Buna ziua!
Am un caz de cercetare disciplinara si am nevoie de ajutorul dvs.
Un angajat din cauza sistemului informatic in care isi desfasoara zilnic activitatea merge foarte greu, s-a enervat si a aruncat cu un pix care a ajuns in monitorul calculatorului distrugandu-l pe o laterala. El personal a anuntat incidentul. Din proba video reiese momentul in care a aruncat cu pixul insa, angajatul specifica in declaratie ca pixul a ricosat in monitor desi pe camera video se vede ca si cum l-ar fi aruncat cu intentie in monitor. (Parerea mea este ca este interpretabil modul in care a aruncat si ricosat pixul). Salariatul in cauza detine si functia de reprezentant al salariatilor.
Superiorul face un referat in baza caruia incep procedura de cercetare disciplinara.
Pentru un astfel de caz, pot sa-l sanctionez cu avertisment conform primului punct art.248 sau pot sari peste acest pas si sa-l sanctionez cu retrogradarea in functie sau reducerea salariului pe o perioada de 3 luni cu 10%?
Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu siguranta atitudinea angajatului nu este cea potrivita. Dar poate ca nici a companiei, nu putem sti ce li se cere angajatilor sa faca astfel incat ei ajung sa arunce cu pixul in monitoare.
Daca timp de 9 ani a avut o atitudine potrivita, inseamna ca acum s-a intamplat ceva, poate e devina rutina, stresul casnic sau poate targetul cerut. Nu inseamna ca trebuie sa arunce cu pixurile in monitoare dar o companie ar trebui sa ia asta ca pe un avertisment, poate ca angajatilor nu li se permite sa isi spuna obiectiile si ajung sa refuleze pe echipamente.
Angajatul nu e recidivist, daca a lucrat 9 ani pe un asemenea salariu, cu siguranta a adus si beneficii pe masura, eu unul as analiza bine cum il voi mustra. Si as tine cont si de faptul ca si el se poate simti indreptatit sa apeleze la drepturile legale pe care le ale, daca m-as simti cu musca pe caciula, as fi si mai atent cu penalizarea
Numai cei din companie stiu exact care e situatia. Eu unul as cauta sa inteleg ce s-a intamplat si cum sa previn pe viitor asemenea situatii, nu l-as scoate la tabla sa il umilesc, cel putin nu atata timp cat atitudinea lui este in continuare pozitiva, el singur a raportat incidentul.
gutu a scris:

Dupa parerea mea...faptul ca sistemul informatic merge ff greu, nu ar trebui sa aiba legatura cu starea de nervi a angajatului...pai asa merge si a asa a mers zilnic si la toata lumea; ce ar fi sa inceapa toti sa arunce?...ar trebui verificat daca i s-a cerut sa faca ceva intr-un timp mai scurt decat timpul de functionare a softului (doar asa de panica sa te apuce nervii)...in rest, asa merge. aruncam daciile la rapa ca suntem nervosi ca nu zboara ca un ferrari?

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2018
cristianpleniceanu, utilizator
Motivul pentru care firma doreste sa se indrepte impotriva angajatului dvs mi se pare usor fortat, sau mai exista si alte motive, cum ar fi o antipatie din partea conducerii, el fiind si reprezentant al salariatilor? Parerea mea este ca de aceasta data puteti trece cu vederea acest eveniment avand in vedere mai multe considerente: angajatul are o conduita buna la locul de munca, nu mai exista si alte antecedente, angajatul regreta fapta, angajatul respecta termenele iar calitatea muncii sale este buna etc. Din cate am inteles din expunerea dvs, chiar angajatul v-a anuntat despre incident, ceea ce denota responsabilitate si onestitate din partea sa. Ar trebui sa va bucurati ca aveti o astfel de persoana in firma, altcineva intr-o situatie similara ar fi ascuns sub pres. La urma urmei, accidente se mai intampla.
Tot ce este posibil sa existe aceasta antipatie. Nu ma pot pronunta asupra ei. Cu 2 sapt. in urma am avut negocierea CCM in urma careia s-a stabilit prleungirea vechiului CCM cu 2 luni. S-a cerut acest timp pt ca ambele parti sa ajunga la o solutie fiabila. Apoi incidentul, iar din acest caz s-a dezvoltat toata aceasta discutie. Salariatul si-a recunoscut vina, si-a cerut scuze in 2 zile diferite, s-a oferit sa plateasca un monitor nou, iar dna director parca amplifica acest caz numindu-l un delict foarte grav, distrugere din culpa. Legat de activitatea profesionala este un angajat care isi face treaba bine, de-a lungul timpului a avut si promovari,
Zile proaste putem avea toti, fie ca suntem persoane colerice sau cele mai calme cand nimic nu merge in ziua resp. si asta nu inseamna ca vom fi toti sanctionati dc trantim o usa, sau un pix. Fiecaruia dintre noi ni se intampla fie ca lucram in front office sau back office.
Multumesc pentru toate sfaturile primite pana acum, comisia de cercetare disciplinara va da verdictul final.
Verdict final care va putea fi atacat in instanta de catre angajat. Mi se pare ca se cauta a se face presiune pe un reprezentant al angajatilor ca sa cedeze in negocierile contractului colectiv.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oare de ce s-a enervat, nu cumva cumva datorită faptului că-l „monitorizați” permanent cu scopul de a-l da afară disciplinar?! Așa se explică de ce vreți să-l retrogradați, retrogradarea este mai gravă decât tăierea din salariu. Este clar domnule șef că respectivul vă stă în cale, și dacă nu-l puteți distruge profesional apelați la fenomenul deja la modă adică mobbing-ul. E bine să vă dea în judecată, căci Avertismentul este doar începutul de sfârșit, să vă câștige și să vă pună la plată!

Alte discuții în legătură

Avertisment scris bibipopescu bibipopescu Buna ziua!Este adevarat ca pentru avertisment scris nu mai trebuie cercetare disciplinara? Multumesc (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat anusca14 anusca14 Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)