avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui monitor pe o laterală.

Buna ziua!
Am un caz de cercetare disciplinara si am nevoie de ajutorul dvs.
Un angajat din cauza sistemului informatic in care isi desfasoara zilnic activitatea merge foarte greu, s-a enervat si a aruncat cu un pix care a ajuns in monitorul calculatorului distrugandu-l pe o laterala. El personal a anuntat incidentul. Din proba video reiese momentul in care a aruncat cu pixul insa, angajatul specifica in declaratie ca pixul a ricosat in monitor desi pe camera video se vede ca si cum l-ar fi aruncat cu intentie in monitor. (Parerea mea este ca este interpretabil modul in care a aruncat si ricosat pixul). Salariatul in cauza detine si functia de reprezentant al salariatilor.
Superiorul face un referat in baza caruia incep procedura de cercetare disciplinara.
Pentru un astfel de caz, pot sa-l sanctionez cu avertisment conform primului punct art.248 sau pot sari peste acest pas si sa-l sanctionez cu retrogradarea in functie sau reducerea salariului pe o perioada de 3 luni cu 10%?
Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu un pix sa distrugi un monitor?! Cam greu. Daca a stricat ceva si se poate repara e normal sa il repare. Daca nu, il poate inlocui prin cumparare. Multe sanctionari se termina rapid prin demisia respectivului, deci atentie si la aceasta problema.
Curios, dar da. Un pix normal de plastic a crapat acest ecran. Monitorul nu are margine de plastic . Este doar ecranul. Parerea mea personala este ca prin astfel de actiuni doreste sa "scape" de angajatii buni care lucreaza corect si urmeaza intocmai procedurile. Angajatul are 9 ani vechime in companie si nu are antecedente, iar ea are doar 6 luni si doreste sa faca schimbari incompatibile/ radicale cu modul de lucru.

savysb a scris:

Mi-e putin greu daca nu aproape imposibil sa cred ca un pix poate produce daunele descrise de dvs, ceea ce ma face sa cred ca monitorul avea de dinainte urme de bruscare. Ori pixul e complet din metal si cantareste minim jumatate de kg. Sau prin laterala va referiti de fapt la ecra, intr-o parte? Pentru ca laterala inseamna rama, care e din plastic in cel mai rau caz si exista o margine de 2-3mm minim pana la display, in interior.

Din modul in care ati formulat intrebarea, denota ca directoarea doreste sa il sanctioneze nu doar mai aspru, ci sa scape de el. Sanctionarea in prima faza o sa atraga dupa sine presiuni in continuare, pana cand angajatul o sa cedeze si o sa produca distrugeri mai mari.

Buna dimineata! Se va incepe cercetarea disciplinara. Ccm pe anii 2017_2018 a expirat pe 12 iunie. Reprezentatii salariatilor votati anul trevit pe care ii voi numi a b c d au fost schimbati anul acesta cu alti reprezentati x y z.in urma negocierilor nu s.a ajuns la un numitor comun si de comun acord s.a inregistrat o prelungire a ccm pt 2 luni. X este colegul acuzat de distrugerea moniturului. De catre cine va fi reprezebtat in cercetare? De a b c d sau de y z? Multumesc de ajutor!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2018
ibar, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pune intrebarea si cum ajunge un angajat sa arunce atat de tare cu un pix incat sa distruga monitorul: e el mai nervos sau conditiile de munca sunt mai dificile? Daca il platiti cu 4000 saptamanal si totusi e stresat incat sa distruga monitoare, nu cumva are motive sa faca reclamatie la protectia muncii? Zic si eu, oamenii platiti bine nu distrug monitoare. Dar conditiile de munca, sarcinile ii pot aduce in situatia asta. Mai ales daca mijloacele pe care le au la dispozitie (softul) nu corespunde necesitatilor pentru a-si indeplini obligatiile. Poate ca omul e stresat pentru ca nu isi poate indeplini obligatiile .
cristianpleniceanu, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa parerea mea...faptul ca sistemul informatic merge ff greu, nu ar trebui sa aiba legatura cu starea de nervi a angajatului...pai asa merge si a asa a mers zilnic si la toata lumea; ce ar fi sa inceapa toti sa arunce?...ar trebui verificat daca i s-a cerut sa faca ceva intr-un timp mai scurt decat timpul de functionare a softului (doar asa de panica sa te apuce nervii)...in rest, asa merge. aruncam daciile la rapa ca suntem nervosi ca nu zboara ca un ferrari? atitudinea este gresita si trebuie sanctionata...iar de reprezentat poate sa-si aduca avocat. Regulamentul Intern al firmei ar trebui sa prevada si procedura cercetarii disciplinare si incadrarea ca sanctiune (min si max) ...nu poti sa-l pasuiesti nici la nesfarsit si nici pe toti. Ala e programu si tu stii ca atat poate, nu ai de ce sa te enervezi, nu?
- personal i-as da un avertisment scris si recuperarea pagubei...mai exact, iei monitorul ala acasa si aduci unul nou sau platesti service-ul ...
gutu, utilizator

Alte discuții în legătură

Avertisment scris bibipopescu bibipopescu Buna ziua!Este adevarat ca pentru avertisment scris nu mai trebuie cercetare disciplinara? Multumesc (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat anusca14 anusca14 Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)