avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum vi se pare decizia CJUE de obligativitate a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum vi se pare decizia CJUE de obligativitate a deținerii RCA, chiar dacă vehiculul nu este folosit și este parcat pe o proprietate privată?

Cum vi se pare decizia CJUE de obligativitate a detinerii RCA, chiar daca vehicolul nu este folosit si este parcat pe o proprietate privata ?Cred ca aproape nimeni n-a citit cu atentie motivatia curtii . Este exact ca in cazul vaccinarii, exista anumite probleme cu vaccinurile (efecte adverse,in proportie foarte mica, sub 1 la mie, exista contraindicatii de administrare care nu sunt respectate, exista doctori prost pregatiti pe tema asta, exista parinti maiputin responsabili, exista organisme ceva mai sensibile), dar asta nu inseamna ca binele comun general trebuie contestat si pus la indoiala. Masina de la care a pornit cazul si concluzia CJUE, a fost luata fara permisiunea proprietarului si a cauzat moartea a 3 persoane in accident, inclusiv a "vinovatului". Exact ca in cazul vaccinarii, o masina care are RCA permanent nu ridica probleme tertilor, chiar in cazul conducerii ei in astfel de cazuri. Cred ca problema legislativa aici e ca normele de aplicare a deciziei CJUE in Romania sa fie relaxate astfel incit sa nu produca disconfort celor ce doresc a nu circula cu "motorul" (masina, motocicleta) o perioada, fara sa incalce legea. Cea mai la indemina metoda si foarte simpla pentru autoritatile noastre este sa scoata idiotenia aia cu predatul numerelor la politie, conditionata de radiere. Ba in plus ,numerele sa poata fi predate unui asigurator, sau unei entitati autorizate , pentru astfel de treburi. Si astfel se rezolva elegant problema. Mai bine dai un pret mic pentru un astfel de serviciu de pastrare in custodie numere, decit o asigurare mare. Decizia CJUE nu e fara temei, are sensul prevenirii tuturor cazurilor de folosire a unui vehicul autorizat sau neautorizat de catre proprietar. Binele comun primeaza.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:18, 18 Septembrie 2018
Inteleg ca sunteti suparat, dar implicit recunoasteti ca ...."e responsabilitatea soferului", adica le dati dreptate judecatorilor :-). Daca soferul ala moare, asa iresponsabil, a cui mai ramine responsabilitatea pentru pagubele produse ? Multumesc de faptul ca, desi fara sa va dati seama, ati dat dreptate unui demers legal. Sa nu spuneti ca nu e nici o treaba, sa plateasca proprietarul, sau mostenitorii. Asta ar insemna ca negati insasi esenta sistemului de asigurari.

Problema tot ramine, politia nu accepta la noi decit masini cu radiere, pentru suspendarea temporara a RCA, ceea ce e chiar aiurea. Cazurile de nefunctionalitate fortata sunt reale, sunt autovehicule care chiar nu pot fi conduse in sezonul de iarna, de exemplu.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
latka, utilizator
Domnule latka dvs lucrati in asigurari ? Ca prea le tineti partea astora.
Cum sa plateasca proprietarul daca nu el a condus si alt sofer i-a luat masina ?
Vedeti ca sunt tari pe lumea asta in care nu ai voie sa conduci un autoturism daca nu esti trecut pe asigurare...vina este exlusiva a soferului. Nu masina face accident ci soferul indiferent ca e sau nu proprietar. Cine face accident sa raspunda si gata. Eu ca proprietar de masina nu fac asigurare pentru altii si cu asta basta. Si nu fac credeti-ma am masina care nu circula in perioada de iarna, nu e dotata cu cauciucuri de iarna si nu va fi si nu ii fac asigurare.
Ai dreptul si in Romania sa nu platesti RCA-ul daca depui placutele la Politie. Acum, daca toata populatia care nu plateste RCA-ul in anumite perioade (de ex. la plecarea din tara sau iarna) ar sta sa tot depuna si retraga placutele, politia rutiera ar fi complet depasita de cerere. Am inteles ca si asa au zeci de mii de cadre lipsa. Prin urmare, in ac moment nu are cum sa raspunda statul roman, prin alocarea resurselor necesare, unei legi pe care chiar el a dat-o. Nu are nici resurse sa efectueze monitorizarea, cum sa aiba resurse pt depuneri si retrageri permanente? Stiti, este exact ca in bancul cu mitropolitul care, venit in vizita la o biserica modesta de la tara, il intreaba pe preot de ce nu a batut clopotele la sosirea sa. Preotul ii raspunde: "Inalt prea-sfintite, nu avem clopote!".

Cam la fel este si cu noua decizie a curtii, si cu legislatia aplicabila deja in Romania!

Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna seara,

Legea RCA:
Art. 6 alin. (6) Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligaţia depunerii plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat. Procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare se stabileşte prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, A.S.F. şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Din pacate aceasta prevedere nu se aplica.

In cadrul ASF a fost constituit un grup de lucru (31.08.2018) pentru modificarea legii RCA la care participa mai multe asociatii, inclusiv al consumatorilor - in cadrul caruia se pot face argumentat propuneri.

Subiectul poate fi dezbatut pro si contra - insa niciodata nu va fi o unanimitate astfel incat toate partile sa fie multumite.

Se pune tot mai mult in discutie ca in viitor sa fie introduse sisteme telematice de monitorizare a numarului de km parcursi de autovehicule, astfel incat costul asigurarii sa reflecte riscul efectiv.

In aceste conditii, pentru autovehiculele lasate in garaj (cu numere de inmatriculare) se poate incheia o asigurare valabila pentru 1 an dar sa plateasca doar pentru km parcursi (8 luni).

Cine va fi multumit si cine va fi nemultumit daca se va ajunge la aceasta solutie?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
În România există Fondul de Garantare al Asiguraților pentru astfel de situații. Asta mi se pare soluția corectă, nu să obligi mii de posesori de autovehicule care nu circulă șă încheie asigurări de răspundere civilă.

Părerea mea este că, de principiu, orice asigurare ar trebui să fie facultativă. Mă asigur dacă vreau, dacă consider că există un risc semnificativ să se întâmple, din cauza mea, un eveniment al cărui cost să nu-l pot suporta. Dacă obligativitatea RCA nu ar exista iar pagubele s-ar recupera pe cale civilă, atunci proprietarii ar fi stimulați să încheie de bună voie asigurări de răspundere civilă și să aleagă o asigurare bună, pentru că, altfel, păgubiții sau societățile la care aceștia sunt asigurați i-ar da în judecată pentru recuperarea integrală a pagubei. S-ar pune capăt, probabil, comportamentului abuziv al unor asigurători, dintre cei cu polițe RCA ieftine, care fac reparații îndoielnice, neconforme, de proastă calitate. Eu, ca proprietar auto, aș avea două opțiuni: fie mă asigur RCA la o companie serioasă, fie îmi asum riscul de a plăti o sumă mult mai mare, de bună voie sau pe calea instanței de judecată.

Alte discuții în legătură

Este pasibil de amendă pentru lipsa rca proprietarul unei mașini parcate pe spațiul public? mic57 mic57 Legea 132/2017 prevede la art.3 obligatia proprietarului de a incheia asigurare RCA. Daca un autovehicul nu are RCA si nu este surprins in trafic ci se afla ... (vezi toată discuția)
Temei excludere despagubire pentru rca expirat pagubit. adiardelean77 adiardelean77 Masina mea cu rca expirat a fost avariata de o masina cu rca valabil, in timp ce circulam pe un drum public. Vinovat este soferul cu rca valabil, conform ... (vezi toată discuția)
Penalizare rca: sofer sau masina doichitahorescu doichitahorescu In cazul in care exista o dauna la una din masinile detinute, penalizarea MB se atribuie masinii care a produs paguba sau soferului ? MB se va reflecta si in ... (vezi toată discuția)