IRIS AG BROKER de ASIGURARE a scris:
In cadrul ASF a fost constituit un grup de lucru (31.08.2018) pentru modificarea legii RCA la care participa mai multe asociatii, inclusiv al consumatorilor - in cadrul caruia se pot face argumentat propuneri.
Subiectul poate fi dezbatut pro si contra - insa niciodata nu va fi o unanimitate astfel incat toate partile sa fie multumite.
Pozitiva este punerea in discutie a sistemului actual si incercarea de a-l modifica. Nu cred ca politia va sta cu mainile in san, din moment ce decizia CJUE este obligatorie pentru toate tarile din UE. Cum foamea de bani din amenzi e mare, nu m-ar mira ca nu peste mult timp sa asistam la o vinatoare de astfel de masini.
Eu vad lucrurile ceva mai simplu decit dispozitive montate pentru a masura kilometrii reali parcursi:
1. Extinderea cu baza legala a autoritatilor statului ce pot primi in custodie placute de inmatriculare suspendate (voit) temporar. Cel mai simplu ar putea fi la primarie, care sa desemneze un serviciu al sau sa se ocupe de asa ceva, cu raportare la politia rutiera a situatiei. Politia ar avea o baza de date actualizata.
2. Ce se cistiga ? Primaria ar putea atunci la plata unor taxe masinile ce zac pe domeniul public, fara numere. Bineinteles e vorba de rablele abandonate cu anii. Ar fi un pas in rezolvarea problemei ocuparii abuzive a drumurilor publice cu astfel de vehicule. Nu spun ca la mine in oras a devenit o moda, nu sa lasi astfel de masini, ci sa parchezi pe drumul public semiremorcile de la un ansamblu TIR. E deja o alta problema, dar sunt si destule masini abandonate.
Care ar fi situatia de fapt: toate partile implicate ar fi multumite
1. Politia ca are o situatie la zi si masinile respective nu pot circula (de fapt pot, dar trebuie sa fii nebun sa circuli cu o masina fara numere de inmatriculare) si poate tine situatia sub control.
2 Primariile ca-si rezolva si alte probleme si pot cere o taxa modica de pastrare numere
3. Proprietarii de masini ca au o posibilitate mai simpla de a-si rezolva suspendarea temporara a RCA.
silviu_n a scris:
Părerea mea este că, de principiu, orice asigurare ar trebui să fie facultativă. Mă asigur dacă vreau, dacă consider că există un risc semnificativ să se întâmple, din cauza mea, un eveniment al cărui cost să nu-l pot suporta. Dacă obligativitatea RCA nu ar exista iar pagubele s-ar recupera pe cale civilă, atunci proprietarii ar fi stimulați să încheie de bună voie asigurări de răspundere civilă și să aleagă o asigurare bună, pentru că, altfel, păgubiții sau societățile la care aceștia sunt asigurați i-ar da în judecată pentru recuperarea integrală a pagubei
Bineinteles ca se poate asa ceva, insa solutia nu e practica de loc:
1. Facultativul ar duce imediat la scaderea drastica a numarului de asigurati si cresterea valorii politei RCA.
2. Procesele civile nu ar rezolva decit foarte greu problema. Dureaza foarte mult un astfel de proces si nu spun ca nu s-ar rezolva, dar in cit timp si cu ce costuri. Partea vatamata ar trebui sa suporte paguba, initial si apoi sa recupereze paguba. Veti descoperi ca sistemul e greoi si nu e fezabil. Practic, ar trebui pentru asta ca justitia sa faca niste curti speciale pentru cazurile de genul respectiv, in sensul desfasurarii mai rapide a proceselor. Credeti ca se va intimpla asa ceva ?
Feedback-ul societatii la o propunere cum e a dvs. ar dura ani ca sa le vina oamenilor "mintea cea de pe urma", pentru a-si face voit asigurare. Principiul initial va fi: "mie nu mi se-ntimpla si daca mi se-ntimpla mai vad eu ".
In teorie aveti mare dreptate, in practica nu stiu daca am putea suporta costurile unui astfel de experiment. Puteti lua spre comparatie cazul asigurarilor de locuinte, marea majoritate a pagubitilor in urma unor dezastre naturale se lasa in grija statului sa le rezolve pierderile.