avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. Mă puteți sfătui ce să fac?

A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe care nu am rezolvat-o in timp util, totusi consumul mi se pare oricum nejustificat. Ideea este ca ultima citire la apometru la apa rece la baie a fost luat de administrator si neocupandu-ma eu in ultimul timp, ci altcineva..fiind plecata un timp mai indelungat, nici nu am situatia indexurilor anterioare.
Am vorbit cu cei de la asociatie, mi-au aratat din indexurile anterioare..si metri cubi..uneori consumati 3 metrii cub pe luna, alteori 8 (lunar, pe anul in curs). Au vrut sa imi dea instalatorul lor, am zis ca voi chema eu un instalator, nu pe al lor. Nu stiu exact cum sa procedez, pentru ca situatia e clar, batatoare la ochi..si am un consum de cateva blocuri la un loc. Apometrele nu cred sa aiba probleme, din moment ce pana acum au inregistrat consumuri normale. Consumul pausal au zis ca s-a calculat pe persoana, lunar. Ma puteti sfatui ce e de facut, va rog?
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Corneliu11 , utilizator 18:01, 8 Februarie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa va arate si cit a fost consumul pe scara dvs. Daca acei 400 mc spun ei ca sunt reali, atunci si contorul de bransament ar fi trebuit sa inregistreze acel consum. Sa va arate factura de pe 2 luni consecutive, cea anterioara si cea reclamata de dvs., de la furnizorul de apa. Ar trebui ca cele doua sa difere foarte mult, exact cu acest consum urias. E consumul unui apartament pe citiva ani buni. Eu cred ca e doar o eroare de citire.
M-am gandit si eu sa verific cu ei consumul de pe scara. Totusi, daca imi zic ca, cu toate acestea apometrul meu a inregistrat atatia m cubi si trebuie sa ii platesc?

Cand spuneti de factura de pe 2 luni consecutive de la furnizor, va referiti tot la factura pe scara blocului? Din cate stiam, furnizorii dau o factura generala, nu una individuala.

Ideea este ca ei au luat citirea luna trecuta, adica un index de 937 pe apa rece la baie. Luna aceasta am dus eu citirea si era 1363. Apometrul meu abia se misca, nu am avut decat o mica scurgere exact cand dadeam drumul la apa..si a venit si un instalator si mi-a zis ca nu se poate sa fie de la asta.

Ma mai gandeam la ceva. Daca se constata ca este o eroare si mi-as lua un apometru nou, acela ar putea sa inregistreze de la 0, sa fie cumva resetat sau pus la un consum adecvat? Pentru ca eu nu cred ca apometrul meu e stricat incat sa cer o verificare (se misca incet apometurl, normal), cred ca cei de la asociatie s-au jucat aiurea cu cifrele sau au gresit ceva la un moment dat si apoi au mers pe varianta aia. Chestia e ca ei imi zic sa platesc consumul in transe mai mici si sa imi trimita un instalator.

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
Abby_Aimee, utilizator
Da, in mesajul anterior va spuneam sa comparati consumul dat de furnizor pentru toata scara (pe contorul general de bransament) pentru cele 2 luni consecutive. 400 mc este un consum imens, trebuie sa se vada in cea de-a doua factura, adica acel contor general sa fi inregistrat mult mai mult decit in luna anterioara, cu aproximativ acesti 400 mc. In general proprietarii consuma cam aceeasi cantitate luna de luna, de aceea nu sunt diferente foarte mari intre ce inregistreaza contorul general de bransament, Daca nu se regaseste acel consum urias, diferenta dintre luna cu pricina si cea anterioara sa nu fie de ordinul celor 400 mc (cu aproximatie) aveti un motiv foarte pertinent de a le cere socoteala, pentru ca acea cantitate enorma ce s-ar fi inregistrat la dvs. e inregistrata si de contorul general.

Puteti verifica cam ce cantitate a consumat fiecare apartament si din listele afisate de cheltuieli, pe fiecare luna. Comparati suma cu ce a indicat contorul general.

A lua un apometru nou nu e o solutie, urmariti-l pe acesta ce inregistreaza in continuare, ca sa vedeti daca se mai repeta "fenomenul". Trebuie sa convingeti pe toata lumea de unde provine greseala,, a schimba aparatul acum mai mult va acuza. Daca aceasta cantitate uriasa nu mai apare (printr-o scurgere mica nu se pierde o asemenea cantitate ), este clar o eroare de citire. Faceti asta in prezenta unui martor agreat de administrator.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Pe factura de apa a asociatiei este trecut indexul veche, indexul noua si mc de apa consumat. Apa consumata de catre fiecare apartament este totalizata de catre administrator, iar diferenta de mc (consumul citit de proprietari si consumul facturat) se va impartii intr locatari conform modului cum ati hotorat in AG. ( proportional cu consumul efectuat, in mod egal pt fiecare apartament sau in mod egal pe persoane).
Pe listele de plate trebuie sa figureze diferentele de consum,(consumul facturat si cantitatea de apa efectiv consumat de toti locatarii) chiar daca nu aveti listele de plate complexe, aveti dreptul sa cereti toate actele asociatiei. Cereti facturile de apa chiar din ianuarie 2018 pana in prezent, si cereti si totalul consumurilor lunare a proprietarilor ( bineinteles a celor care sunt racordati pe contorul principal pe care sunteti racordat si dumneavoastra. Daca studiati cu atentie documentele primite veti afla si retroactiv daca au fost diferente mari care ar explica consumul mare aratat de contorul dumneavoastra.
In caz daca indexul contorului arata eronat, trebuie sa schimbati contorul (nu este o suma uriasa)
La noi a fost un caz similar, un vecin care vine rar in apartament a uitat apa deschisa in baie, Astfel a curs direct in canal 183 mc apa rece si 212 mc apa calda. In luna respectiva el a platit consum zero, deoarece nu locuia nimeni in apartamentul respectiv si administratorul i-a pus consum zero. La urmatoarea citire a contoarelor reiesea diferenta mare. Acest locatar nu a vrut sa recunoasca faptul ca a lasat robinetul deschis,( ceea ce s-a dovedit ulterior.)
In consecinta, daca nu gasiti in acte dferenta mare de consum si nici contorul nu este defect. atunci exista singura posibilitate: cineva a uitat sa inchide robinetul.
Va urez succes in gasirea problemei !
Va dau un exemplu: bloc cu trei scari, 130 de apartamente, consum mediu lunar apa rece de 600 mc.
Cereti facturile Apa Nova venite pe bloc.

Alte discuții în legătură

219 mc apa incalzire la 2 camere!? Horatiu2011 Horatiu2011 Buna Ziua!!Poate cineva sa-mi dea un sfat,ce ar trebui sa fac in cazul in care pe lista cheltuielilor de bloc mi-au aparut 219 mc de apa folosita la incalzirea ... (vezi toată discuția)
Suspiciune de consum de apă rece incorect declarat. ce măsuri legale se pot lua, ținând cont că în apartament locuiește un chiriaș? anechitei anechitei Buna ziua.In data de 20 06 2017 veneam cu intrebarea referitoare la despagubiri provocate prin inundare de catre vecinul de la etajul superor.Atunci am ... (vezi toată discuția)
Repartizarea facturii de apa balanmarinela balanmarinela Buna seara. Sunt administrator de asociatie din februarie 2012., asociatiei alcatuita din 459 apt. La fiecare scara de bloc(cate 20 apt) a fost montat ... (vezi toată discuția)