avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. Mă puteți sfătui ce să fac?

A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe care nu am rezolvat-o in timp util, totusi consumul mi se pare oricum nejustificat. Ideea este ca ultima citire la apometru la apa rece la baie a fost luat de administrator si neocupandu-ma eu in ultimul timp, ci altcineva..fiind plecata un timp mai indelungat, nici nu am situatia indexurilor anterioare.
Am vorbit cu cei de la asociatie, mi-au aratat din indexurile anterioare..si metri cubi..uneori consumati 3 metrii cub pe luna, alteori 8 (lunar, pe anul in curs). Au vrut sa imi dea instalatorul lor, am zis ca voi chema eu un instalator, nu pe al lor. Nu stiu exact cum sa procedez, pentru ca situatia e clar, batatoare la ochi..si am un consum de cateva blocuri la un loc. Apometrele nu cred sa aiba probleme, din moment ce pana acum au inregistrat consumuri normale. Consumul pausal au zis ca s-a calculat pe persoana, lunar. Ma puteti sfatui ce e de facut, va rog?
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Corneliu11 , utilizator 18:01, 8 Februarie 2019
Nu am auzit niciodata despre un asa mare consum de apa. Este posibil sa se strice si contorul, sa stiti. Da, a functionat bine pana acum, cand s-a defectat. In opinia mea ar trebui sa faceti o cerere scrisa catre Asociatie, in care sa specificati cele descrise mai sus si prin care sa solicitati sa va spuna cum vad ei rezolvarea problemei. Probabil exista contor de apa la nivel de scara, asa ca se poate vedea consumul scarii in luna respectiva, din care poate scadea consumurile declarate ale locatarilor si reiese consumul dumneavoastra ( asta numai in masura in care toti locatarii au apometre)...
Pt 400 mc trebuia ca apa sa fie in apartament inalta de 1 metru si extinsa pe lungime de 20 m cu latime de 20m. Cum latimea unei camere extra generoase nu depaseste 5m, rezulta ca apa ar fi trebuit sa fie inalta de 4m, adica pana la tavan sau pana la vecinul de sus. Ati fi avut o luna un fel de piscina (iar la 20mx20m chiar una aproape de dimensiuni olimpice) in loc de apartament.

Este evident o greseala, e imposibil tehnic.

Solicitati verificarea metrologica a apometrului care a dat eroarea.

Abby_Aimee a scris:

Pe ultimele 6 luni a fost consum mic, 6-8 mc. Pe ultima luna, in schimb 400mc si ceva. Am chemat si un instalator care m-a asigurat ca nu au existat astfel de pierderi/ scurgeri incat sa am un astfel de consum.

Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Raluca Dudescu, Consultant managementul calitatii

Raluca Dudescu a scris:

Solicitati verificarea metrologica a apometrului care a dat eroarea.

Nu e nevoie a se demonta apometrul si verifica metrologic, cea mai simpla verificare este cea in care se noteaza exact indexul (si cu subdiviziunile mai mici decit un metru cub) si se umple cada de baie. Daca e o cada obisnuita, ar trebui ca noul index notat la umplerea cazii sa arate prin diferenta fata de cel vechi o cantitate de aproximativ 200 de litri.

Sau, fara a se face nici un test, trebuie urmarit indexul de luna urmatoare (nu neaparat toata luna, dar macar o saptamina), daca ar fi o defectiune a mecanismului de contorizare in mod cert va arata un consum eronat.

Oricum ati face cel mai clar reiese din studierea facturii consumului general pe scara aratat de contorul de bransament. In luna cu acel consum de 400mc in plus, cantitatea aceasta, care trece obligatoriu si prin contorul general, ar trebui sa se vada .
contestati consumul impus de ei!
400mc inseamna 400.000 litrii de apa.....este enorm!....depinde si pe ce perioada si cate persoane consuma aceasta cantitate
in mod normal, consumul lunar pt 2 persoane, este cam de 3-5 mc, fara centrala termica montata
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti sa povestim pe chestii palpabile/verificabile:
- dvoastra ziceti ca aveti o problema la instalatia de la baie - ce anume exact? cat de tare curge sau curgea? daca nu ati rezolvat-o inca, incercati sa strangeti apa intr-un recipient si vedeti cata apa se strange in decursul a 24 ore
- cat e indexul contorului in momentul de fata? de cand e montat actualul contor?
- cand ati trimis ultima data indexul citit administratorului, inainte de a va calcula cei 400mc

Daca nu va rezolvati problema, inseamna ca va asumati si consumul aferent. Fie reparati, fie platiti - nu se poate sa plateasca altii pt d-voastra - nici reparatia, nici pierderile.

Daca aveti contoare, de ce (si ce anume) se plateste in sistem pausal? Sistemul pausal se aplica doar unde nu sunt contoare pasante care sa va inregistreze consumul individual. Sau probabil nu ati mai trimis de cateva luni indexul si v-au pus consum in sistem pausal? De cat timp nu ati mai trimis indexul real/citit?

Aici nu vorbim de acumulare de apa, pt ca nu e bazin de apa - apa se infiltreaza, curge sau se evapora. Ar trebui sa vorbim de debit (l/h), dar aici ar trebui sa stim perioada dintre cele 2 citiri efective in care s-au inregistrat cei 400mc.
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
adydeac, utilizator

Alte discuții în legătură

219 mc apa incalzire la 2 camere!? Horatiu2011 Horatiu2011 Buna Ziua!!Poate cineva sa-mi dea un sfat,ce ar trebui sa fac in cazul in care pe lista cheltuielilor de bloc mi-au aparut 219 mc de apa folosita la incalzirea ... (vezi toată discuția)
Suspiciune de consum de apă rece incorect declarat. ce măsuri legale se pot lua, ținând cont că în apartament locuiește un chiriaș? anechitei anechitei Buna ziua.In data de 20 06 2017 veneam cu intrebarea referitoare la despagubiri provocate prin inundare de catre vecinul de la etajul superor.Atunci am ... (vezi toată discuția)
Repartizarea facturii de apa balanmarinela balanmarinela Buna seara. Sunt administrator de asociatie din februarie 2012., asociatiei alcatuita din 459 apt. La fiecare scara de bloc(cate 20 apt) a fost montat ... (vezi toată discuția)