avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. Mă puteți sfătui ce să fac?

A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe care nu am rezolvat-o in timp util, totusi consumul mi se pare oricum nejustificat. Ideea este ca ultima citire la apometru la apa rece la baie a fost luat de administrator si neocupandu-ma eu in ultimul timp, ci altcineva..fiind plecata un timp mai indelungat, nici nu am situatia indexurilor anterioare.
Am vorbit cu cei de la asociatie, mi-au aratat din indexurile anterioare..si metri cubi..uneori consumati 3 metrii cub pe luna, alteori 8 (lunar, pe anul in curs). Au vrut sa imi dea instalatorul lor, am zis ca voi chema eu un instalator, nu pe al lor. Nu stiu exact cum sa procedez, pentru ca situatia e clar, batatoare la ochi..si am un consum de cateva blocuri la un loc. Apometrele nu cred sa aiba probleme, din moment ce pana acum au inregistrat consumuri normale. Consumul pausal au zis ca s-a calculat pe persoana, lunar. Ma puteti sfatui ce e de facut, va rog?
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Corneliu11 , utilizator 18:01, 8 Februarie 2019
Sau, apelati la efectuarea unei expertize in cadrul apartamentului dvs - o firma de instalatii care sa redacteze un referat semnat si stampilat, prin care sa ateste functionalitatea instalatiilor sanitare de alimentare cu apa si contoarele instalate, sa calculeze cat volum de apa poate fi consumat pe instalatia din apartament (se calculeaza in fct de diametru conducta si presiunea cu care este furnizata apa rece de catre distribuitor....) presupunand ca robinetii sunt deschisi 24/24-7/7 si va reiesi ce ar insemna teoretic consumul daca “nu aveti robineti”.
Apoi se iau toate facturile aferente consumului pe scara (3-4 luni) si se cauta unde s-a comstatat diferenta fata de citiri sau comunicari, inclusiv la cati s-a citit sau cati au comunicat consumul. Daca gasiti “fix” 400 mc diferenta in ultima luna si coincide cu “defectiunea” dvs atunci actul constatator va releva cat si cum s-a consumat. Daca actul constatator determina ca nu aveati cum sa consumati asemenea volum de apa (si sunt convins ca nu aveati cum la o simpla “defectiune”) atunci sigur a existat o defectiune pe undeva la instalatia blocului care s-a remediat si acum cauta sa imputa consumurile cuiva. Oricum factura firmei POATE fi ceruta la decontare catre asociatie in cazul in care se constata ca nu sunteti vinovat si doar s-a incercat sa se recupereze “magaria” de la cineva.
Succes !
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
vorvo, utilizator

vali m a scris:

Am avut si noi la bloc,la un apartament, un consum de 450 mc intr-o luna.Dna in cauza,stia ca are bateria defecta la baie,a lasat apa sa curga pe motiv ca nu are bani sa schimbe bateria.....nu am inteles de ce nu a oprit apa de la robinetul de langa apometru!!
Deci se poate consuma....

450mc?
imi vine greu sa cred......este vorba de un cub cu latura de aproape o jumatate de kilometru.....
tradus altfel: o cisterna clasica CFR are 65mc.....o cisterna auto transport hidrocarburi 15-45mc.....cisternele de pompieri de mare capacitate au 10mc....si tot asa....
ca sa scoti atata apa lunar dintr-un apartament, cred ca e echivalent cu a lasa un hidrant pe liber non-stop, in timp ce apartamentele au iesiri de 3/4 toli
la mine in bloc consumul mediu lunar de apa rece pe un apt., la 3 persoane este cam la 5mc......adica 5000litri.....adica pana in 200 litri/zi.....ceea ce mi se pare mai mult decat rezonabil

Abby_Aimee a scris:

Mi-au aratat indexul lunii trecute si comparat cu indexul de acum ies atatia metrii cubi, 400 si ceva, situatie neintalnita in lunile anterioare. Ideea este ca am senzatia ca e ceva la mijloc din modul lor de abordare dar nu imi dau seama cum sa fac mai departe ca sa fie mai bine...sa verific daca sunt scurgeri pe bloc, daca e dat cirect consumul celorlalti locatari...adica nici daca inotam prin casa, nu puteam avea atata pierdere. Iar scurgerea nu e atat de mare totusi.

Scurgerea nu e asa de mare totuși, ca sa va citez, insa dupa standardele cui?
Buna dimineața,
Am citit mesajul Dvs foarte atent. Consumul pus este intenționat,chiar voit de către reprezentanții Asociației (administrator, președinte, etc)
In aceeași situație ne aflam și noi, Aceștia ne-au pus un consum de 100 mc/luna, iar aici vorbim de un apartament de 2 camere folosit ca birou, iar sâmbăta și duminica este închis. Intr-adevar, noi consumăm maxim 1,5 mc/luna (toaleta, chiuveta și bucătărioara biroului)
Noi nu avem defecțiuni, iar seara când se închide biroul robineții principali se închid, deoarece am fost cu băgare de seama la acești indivizi care conduc Asociația de locatari. Le-am cerut oficiali forma de calcul, facturile principale de la Apa Nova, indexul principal și am constatat că aceștia nu plătiseră facturile la termen, iar indexul citit nu depășea 255 mc /bloc la 107 apartamente/ luna.
Indivizii aceștia vor răspunde penal pentru înșelăciune, așa că sugestia mea este să luați atitudine .
Baftă și felicitări pentru inițiativă
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca fost membru de comitet va pot spune urmat. :
1. Aveti verificarea metrologica la zi ? trebuie sa aveti si certificatele respective. Cine face citirea apometrelor in bloc ? O firma, adm., sau faceti autocitire ? Cand s-a citit real ultima data ? Pe perioada cat ati lipsit, cei 6 - 8 metri..etc lunar s-au pus din burta ? Daca va curge un firicel de apa de ex. la WC, consumul poate sa fie si cu 3 - 4 mc mai mult pe luna si chiar mai mult.
2. La asociatie ar trebui sa fie un istoric cu citirile din urma pe cativa ani. De-aia sunt calculatoare sa se faca evidente. La mine in bloc se gasesc in calculator consumurile de apa individuale si pe apometre pe ani de zile din urma, la d-vs exista asa ceva ? Luati la intrebari pe adm., si pe presedinte. Chiar daca se pune din burta consumul pe 1 luna sau mai multe, se regleaza la citirea corecta. Am avut si noi cazuri dar de 40 mc, dar n-au fost probleme, proprietarul le-a recunoscut fara dubiu si a platit.
3. Consumul pausal se pune in urma hotararii adunarii generale si aprobate de aceasta (si la cat se ridica acesta 3,..4..,mc...etc) Nu se pune consum pausal ca asa vrea adm. sau presedintele si asta numai daca nu se fac citiri - locatarul nu deschide usa sau daca verificarea metrologica este expirata. Se mai fac corectii la diferentele valorilor indexului de la apometrul general cu indecsii apometrelor individuale ( acestea nu bat niciodata la fel ). De ex. am avut diferenta de 100 mc pe bloc si asta se imparte la toti locatarii. De ce ? Unii fura apa. Asta e la gramada.
4. Daca lucrurile nu stau asa,mai este si indolenta d-vs,,pe langa drepturi mai aveti si obligatii. Nu aveti scuze ca ati fost plecata....etc. Facturile trebuie platite lunar.
5. Facturile nu se platesc cu scuze gen "mi se pare", " nu cred"....etc. Aici nu e pe crezute, credeti la biserica cum spunea cineva.
6. N-aveti dacat sa faceti pe detectivul. Faceti cereri numai in scris cu nr. de inreg. si sa va dea raspuns tot in scris. Sunt obligati prin lege
7. Tineti-va evidenta d-vs la apometre, chiar si la curent, chiar daca e sacaitor dar nu veti mai avea dubii si veti tine lucrurile sub control. Va doresc succes.

Alte discuții în legătură

219 mc apa incalzire la 2 camere!? Horatiu2011 Horatiu2011 Buna Ziua!!Poate cineva sa-mi dea un sfat,ce ar trebui sa fac in cazul in care pe lista cheltuielilor de bloc mi-au aparut 219 mc de apa folosita la incalzirea ... (vezi toată discuția)
Suspiciune de consum de apă rece incorect declarat. ce măsuri legale se pot lua, ținând cont că în apartament locuiește un chiriaș? anechitei anechitei Buna ziua.In data de 20 06 2017 veneam cu intrebarea referitoare la despagubiri provocate prin inundare de catre vecinul de la etajul superor.Atunci am ... (vezi toată discuția)
Repartizarea facturii de apa balanmarinela balanmarinela Buna seara. Sunt administrator de asociatie din februarie 2012., asociatiei alcatuita din 459 apt. La fiecare scara de bloc(cate 20 apt) a fost montat ... (vezi toată discuția)