avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Gratar la parterul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Gratar la parterul blocului

Locuiesc la et 1 al unui bloc cu 3 etaje dintr-un complex rezidential; apartamentul de la parter are gradina de 3X3 m2 in care vecinul si-a amplasat un gratar barbecue cu toate ca Regulamentul de Ordine Interioara interzice acest lucru. Am discutat cu administratorul care imi spune ca ar fi dreptul lui sa aiba gratar pe proprietatea privata si ca de fapt in ROI s-ar face referire doar la spatiile comune din complex.
Chiar asa sa fie? Stiam ca gratarele sunt permise doar in spatii special amenajate (de catre primarie)...
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2020
doctorATU, utilizator
Asta e legea completa, OUG 195/2005, adusa la zi, prin legea 123/2020, pe partea de disconfort olfactiv:
[ link extern ]
Legea 123 e din 10 iulie a.c.:
[ link extern ]

Un pic de dreptate are si @Emilika40, se adreeaza in cea mai mare parte reglementarilor de protectie a mediului legat de persoane juridice.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2020
latka, moderator
Ia să văd de ce doar un pic :)

Persoanele fizice pot reclama agenții economici, nu se pot reclama între ele.
Sau mă rog, pot, dar nu pe Legea mirosurilor, care sancționează disconfortul olfactiv la altă scară. Nu doar ca deranj, ci cu efecte serioase:

disconfortul olfactiv - efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populației și a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare;
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2020
Emilika40, utilizator
Partea cu persoanele fizice care nu se pot reclama intre ele de unde reiese ?
Definitia disconfortului olfactiv am remarcat-o si comentat-o si eu, insa am retinut, totusi, partea cu "care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri".

De aceea mi s-a parut in regula sanctionarea conform:
Art. 96 din OUG 195/2005
(3) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale:
........................
4. obligațiile persoanelor fizice și juridice de a diminua, modifica sau înceta activitățile generatoare de poluare și/sau disconfort olfactiv la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului;

Adica o persoana fizica (sau mai multe) reclama disconfortul olfactiv, constatat subiectiv de catre el/ei, iar cei de la mediu constata efectiv ce gen de activitate provoaca, cu o motivare obiectiva, acest disconfort.

De aceea am subliniat anterior ca un gratar facut intr-o zi de weekend s-ar putea sa nu fie considerat un disconfort olfactiv, dar o activitate de grataragiu permanent, da.

In marea ei majoritate insa legea e gindita pentru a reglementa activitatile operatorilor economici, e adevarat, dar mi s-a parut, prin mentionarea persoanelor fizice, ca se vrea a gasi un mod de a sanctiona si activitatile lor, in anumite situatii.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2020
latka, moderator
Noi discutam pe Legea mirosurilor, adică doar pe acele modificări pe care le-a adus ea ordonanței.
Citiți, dacă aveți timp, și o să vedeți că niciuna din prevederile pe care le conține nu sunt de folos userului pentru a-și întemeia o reclamație:
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2020
Emilika40, utilizator
Legea mirosurilor, 123 /2020 nu e de sine stătătoare și nu ai ce sa discuți sau sa comentezi despre ea, e un act legislativ de modificare a unei alte prevederi, OUG 195 /2005.
Am arătat deja, anterior acest lucru și am specificat acel articol care s-ar incadra la cazul utilizatorului ce a deschis acest subiect și care e de fapt una dintre completările la Oug 195 /2005, la art. 96/3/4, data prin legea 123.
Deci am avut dreptate.
Link-urile la cele doua acte normative le-am postat cu ceva postări în urma.

Am precizat deja ca acel articol e posibil sa fie de folos doar dacă persoana respectiva e grataragiu de profesie :).
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2020
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Gratar tescan elena tescan elena Buna ziua, locuiesc intr-un cartier rezidential la parterul unui bloc. Am cumparat apartamentul impreuna cu o gradina de cca 80 de metrii patrati cu latime de ... (vezi toată discuția)
Gratar la bloc in curte proprietate privata. buna ziua. va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns! locuiesc ... Codrinvld Codrinvld Buna ziua. Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns! Locuiesc intr-un complex rezidential de blocuri insiruite, intr-un bloc parter+ 2 etaje. Apartamentele ... (vezi toată discuția)
Gratar la bloc dragodado dragodado buna ziua. stau intr_un bloc care la parter are apartamente cu mici curti in care proprietarii mai nou fac gratar aproape in fiecare seara creand disconfort ... (vezi toată discuția)