avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banca cere restituirea banilor retrași din contul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat ...

Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat

Bună ziua. Recurg iar la ajutorul dvs. Tata a decedat în data de 17 martie. Banii de pensie (aproximativ 3000 de lei) i-au fost virați în data de 14 martie. Tata mai avea în cont, din lunile precedente, cam 2000 de lei. Pe data de 19 martie, fratele meu a fost la bancă, a retras cei 5000 de lei, pe care i-a dat mamei, și a închis contul.
Acum, fratele meu a fost chemat de la bancă și i s-a spus că trebuie să venim cu certificatul de moștenitor și să restituim cei 5000 de lei. Menționez că tata nu a avut credit, era pur și simplu contul în care primea pensia.
Cei de la bancă ne-au chemat iar la sediu joi, după ce au subliniat iar că "e groasă" și trebuie să dăm banii înapoi.
E legal? Ce ar trebui noi să facem? Banii au fost folosiți pe înmormântare și pomeni, nu îi mai avem.
Vă mulțumesc mult
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 12:19, 26 Noiembrie 2020
In primul post , initiatoarea topicului scrie ca , in 19 martie ( la doua zile dupa deces ) , fratele a retras banii si a inchis contul . Un post mai jos , spune ca a anuntat decesul cand a inchis contul , si tot atunci a prezentat certificatul de deces . Marfa clientului ... Eu aratam doar ca mai-marii bancii stiu de greseala salariatei lor , ( pentru ca clar a incalcat legea ) , probabil din omenie , i-a inteles pe cei atat de indurerati , poate nepregatiti financiar pentru asa o drama , si i-a ajutat . Si e posibil ca asta sa o coste scump .
Nu.Daca prezenta certificatul de deces al titularului de cont la momentul retragerii sumei de bani nicio functionara nu-i elibera banii din cont.Fiindca regulile din banci sint foarte stricte si niciun salariat nu-si risca postul mai ales avind in vedere salariile din sistemul bancar.N-a fost foarte clar privind faptul ca avea o imputernicire pe contul tatalui dar e evident ca altfel nu putea ridica banii din cont.Stia de faptul ca trebuie sa ridice banii inainte de a anunta banca de deces dar cind s-a dus ulterior sa inchida contul bancar si a dus certificatul de deces moment cind a fost instiintat ca trebuie sa aduca banii inapoi si nu i-a mai inchis contul fiindca altfel unde depunea banii ? Credeti-ma ca nicio functionara de banca nu face acte de caritate si nici bancile nu sint astfel de institutii.
Mie mi se pare ca prea e greșala băncii.
Nu vreau sa tin cu ursul, dar....
Fratele nu a avut procura (sau asa susține userul), a prezentat certificatul de deces, iar funcționară a fost intr-atat de drăguță și simpatică încât i-a dat banii din contul unei alte persoane și fără procura și fără certificat de moștenitor și în plus, a inchis si contul.
Ma indoiesc sincer !
Personal imi pare ca fratele a avut procura și nu a prezentat niciun certificat de deces (Ca o dezbatere de succesiune costa mult, nici nu voiati atunci, ce rost are, ca pana la urma erau banii lui tata și tata a lăsat imputernicire). Fie ati avut nevoie de bani pentru înmormântare, fie i-ati lasat fratelui, în schimbul unei eventuale renunțări la succesiune.
Dacă greșală ar fi fost exclusiv a băncii, nu ar fi făcut atâtea "valuri".
95 % din moștenitorii titularului unui cont sunt întotdeauna contrariați și scandalizati de necesitatea dezbaterii succesiunii pentru a ridica banii din acel cont.
@Florin Cornea , e posibil sa aveti dreptate , fiul sa fi fost imputernicit pe contul tatalui , iar initiatoarea topicului sa nu stie exact ce-si-cum . Dar , daca ar fi asa , credeti ca se agita banca in vreun fel ? Ar fi total acoperiti legal , au eliberat banii pe baza imputernicirii , nu au fost anuntati in timp util de deces , si punct . Maxim ce ar fi putut face ar fi fost ca , atunci cand s-a dorit inchiderea contului , fiul sa fie anuntat ca a scos suma din cont cu nerespectarea legii , si atat , nu au ei de ce sa-si bata capul cu o eventuala cearta intre succesibili . Ori , se pare ca banca insista , au fost chemati cel putin de doua ori sa-i convinga sa restituie banii . Asta mie imi spune clar ca aceasta ( prin functionara sa ) este in culpa si incerca din rasputeri sa-si acopere greseala . Faptul ca e inchis contul e cea mai mica problema , au anulat ( sau stornat ) , pur si simplu , operatiunea de inchidere cont ca fiind eronata .
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
CHKa, utilizator
Nu contează când s-au virat banii în cont! Contează faptul că fratele a ridicat banii pe 19 - citiți dvs. atent, înainte de a atenționa pe alții! - deci după deces. Citez:

„Bună ziua. Recurg iar la ajutorul dvs. Tata a decedat în data de 17 martie. Banii de pensie (aproximativ 3000 de lei) i-au fost virați în data de 14 martie. Tata mai avea în cont, din lunile precedente, cam 2000 de lei. Pe data de 19 martie, fratele meu a fost la bancă, a retras cei 5000 de lei, pe care i-a dat mamei, și a închis contul.”

Așadar, după 17, banii din cont, fac parte din masa succesorală, retragerea lor, și cheltuirea, înainte de dezbatarea succesiunii, deși fratele știa de deces, este infracțiune. Acum e clar?

Karapok a scris:

"Bună ziua. Recurg iar la ajutorul dvs. Tata a decedat în data de 17 martie. Banii de pensie (aproximativ 3000 de lei) i-au fost virați în data de 14 martie"

Eu as aprecia ca inainte sa scriem chestii, sa nu zic mici prostioare, mai bine recitim postul de la care a plecat discutia, tatal persoanei respective a luat pensia pe 14, iar domnia sa a decedat pe 17, deci in clipa cand a primit pensia era cat se poate de viu, deci banii sunt justificati iar casa de pensii nu are de ce sa ceara banii inapoi, banca e banca, niste camatari care nu au tata nu au mama, lasati-i in pace sa latre la stele, o sa se opreasca la un moment dat

hotumattua a scris:

Treaba este cam încurcată. Casa de pensii solicită băncii returnarea sumei, din cauza decesului titularului. Odată ajunși banii la casă, aceasta trebuie să dea banii celor în drept, menționați de unii forumiști. Deci discuția este între casă și bancă, iar banca vrea să se rezolve cât mai comod pentru ea: dvs. să returnați banii, ea să-i returneze casei, casa să vi-i dea, după discutarea succesiunii, etc. Adică să vă plimbați de la Anna la Caiafa.
Nu ați procedat corect, ați luat și cheltuit niște bani care, la acea dată, nu vă aparțineau. Banca, sau banca și casa, pot face plângere penală contra fratelui. Dar nu o vor face, e prea multă bătaie de cap, suma prea mică. Dar nici fratele nu va sta liniștit. Așa este când nu ești corect!

ain a scris:

Chiar, nu va faceti griji! Banca nu are ce sa va faca! Dvs, copiii si mama, sunteti mostenitorii. Este practic, un act de dispozitie, o acceptare tacita a succesiunii.
Sa va lase banca, n ati luat nimic de la ea, sau ceva ce nu va apartinea, iar dvs stati linistiti.





Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
hotumattua, utilizator

Alte discuții în legătură

Imputernicit pe cont. sume sustrase din cont dupa decesul titularului alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, cum pot rezolva urmatoarea problema: Tatal meu a decedat, iar dupa moartea lui, fratele meu a retras sume de bani din contul bancar al tatului ... (vezi toată discuția)
Cont bancar persoana decedata mihai3434 mihai3434 Buna ziua Recent a decedat tatal meu si vrem sa facem succesiunea. Fratele meu stia de existenta unui cont bancar. Am inteles ca notarul poate trimite cereri ... (vezi toată discuția)
O banca a schimbat titularul unui depozit bancar.ce pot face? cristinav2011 cristinav2011 Buna ziua! Tatal meu a decedat in luna noiembrie.Dansul avea un depozit bancar iar mama era trecuta la clauza.Astazi a fost termenul scadent al contului iar ... (vezi toată discuția)