avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de altcineva

Buna ziua.

Am moștenit pe tatăl si bunicul meu care mi-au lăsat câteva loturi de teren.
Le am in certificatul de moștenitor.
Am dat actele la o firma de cadastru sa facă pe ele cărți funciare.
M-a sunat doamna de la firma ca la o suprafață mi-a dat negație de la OCPI ca e intabulata de altcineva acum 20 de ani.
Dar eu o am in certificatul meu ca fiind proprietatea mea.
Știu ca notarul înainte de a-mi face certificatul de moștenitor a solicitat la primărie acte referitoare la suprafețele de teren si a făcut o interogare la OCPI pentru acestea si abia apoi mi le-a trecut in certificat. Asta eu cred ca înseamnă ca erau libere daca după interogarea la OCPI mi-a făcut certificatul de moștenitor pe ele.
Ce credeți ca este de făcut in aceasta situație?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 19:15, 7 Februarie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu a gresit nimeni.
Banii aia mulți pe care susțineti ca i-ati dat notarului sunt ai statului, fiind virati către ANAF și către Agenția națională de cadastru și publicitate imobiliară.
Nu e nimeni vinovat pentru rezultatul interogarilor.
Vi s-a facut acest serviciu al verificărilor și aia a aparut: ca imobilul este intabulat pe numele altei persoane.
Nu e vinovat nici notarul si nici biroul de carte funciară care a intabulat dreptul de proprietate in favoarea unui terț în baza actelor pe care acel terț le-a prezent și care probabil au fost in ordine.
Si altii muncesc, nu doar dvs. Si altii dau bani, nu doar dvs. Si notarul a muncit pentru certificatul de mostenitor.
La Primărie ati intrebat? De ce v-a luat Primăria banii pentru impozit daca dvs ati dezbătut succesiunea abia acum? Ce mai cauta imobilul la rolul părinților dvs daca el deja a fost intabulat in favoarea altei persoane de 20 de ani?
In privinta tarifelor, certati-va cu cei de la OCPI. Ei le-au stabilit. Nu sunt banii notarului și pentru ei ati primit chitanța.
Cine a gresit, nu stiu...cautati-va prin acte, întrebați ce au facut in tot acest timp rudele după care ati dezbătut succesiunea, întrebați la Primărie la rolul fiscal și agricol....
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2021
raluk0207, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum sa nu greșească nimeni in aceasta situație când e încurcătura cat casa?
România e tara iresponsabililor.
Doctorii omoară oameni din neștiință si sunt "nevinovați", in instante se fac foarte multe nedreptăți si "nu este nimeni de vina", tara este furata la vedere de atâția ani si "nimeni nu este vinovat", "revoluția" nu are niciun vinovat, "mineriadele" la fel etc.
Chiar credeți ce spuneți? Uitați-va in oglinda când spuneți asta.
Din banii aia multi notarul a luat mare parte si doar o parte sunt cu titlu de impozit, știu si eu asta. Nu sunt ai statului toți cum fals pretindeți dumneavoastră.
El a îngrășat burta cu un onorariu baban din aceasta suma. Totul a durat câteva ore așa ca nu mai văicăriți pe notari ca alții muncesc o luna pe brânci sa ia acei bani (si poate unii au cam tot atâta carte cat si notarul nu si "norocul" sau).
Eu vreau sa spun clar ca atâta timp cat i-am plătit ce mi-a cerut, am dus toate actele care mi le-a cerut vreau sa îmi facă si treaba nu sa îmi creeze încurcături. Daca știa ca trebuie verificări suplimentare trebuia sa mi le ceara nu sa se complacă sa ia banii si sa facă un act care nu e bun. E ilegal chiar sa îmi atribuie un drept de proprietate asupra bunului altuia.
Cum adică nu e nimeni vinovat pentru rezultatul interogărilor.
Daca ceri la OCPI sa iți spună daca niște suprafețe de teren pot fi moștenite de o persoana si ei iți dau ca este in regula nu au proprietatea datelor care le trimit? Doar nu se ocupa cu vânzarea pătrunjelului la OCPI.
E revoltător ce spuneți dumneavoastră cu "nu este nimeni de vina".
Eu deduc ca mi-a luat impozit pentru stat degeaba daca suprafața nu era a mea si mi-a trecut-o in acte aiurea.

Vi s-a facut acest serviciu al verificărilor și aia a aparut: ca imobilul este intabulat pe numele altei persoane.


La momentul când am făcut actul de moștenire a apărut totul OK. In 2015.
In 2019 când am vrut sa intabulez pentru cartea funciara a apărut ca nu mai este OK.
Abracadabra.
Nu e vinovat nici notarul si nici biroul de carte funciară care a intabulat dreptul de proprietate in favoarea unui terț în baza actelor pe care acel terț le-a prezent și care probabil au fost in ordine.

Nope. Cică din 2000 e vândută suprafața. Nu de trei zile. Exista un contract de vânzare cumpărare. Așa ca la OCPI figura. De la ei este informația. Mie îmi miroase a greșeală la notar.
La primărie am discutat si s-au disculpat ca nu a adus la ei nimeni contractul de vânzare cumpărare.
Când îmi ajunge hârtia de la OCPI cu negația o sa o înaintez la primărie si o sa solicit sa îmi restituie banii plătiți in plus cu titlul de impozit la acea suprafața si sa ii impună proprietarului de drept plata pentru ultimii 20 de ani pentru care datorează impozit.
De greșit eu nu am greșit sigur pentru ca la notar am dus tot ce mi-a cerut si am plătit tot ce mi-a solicitat.
Acum sa își asume si răspunderea pentru ce a făcut. Daca nu trebuie sa găsesc o cale sa răspundă.
Cum sa procedez in aceasta situație?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2021
giv, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, ce treaba sa va faca?
La momentul cand ati dezbatut succesiunea nu aveati documentatia cadastrala si implicit imobilul nu avea alocat un numar cadastral.. Ati mentionat ca v-ati dus ulterior la un cadastrist ca sa va faca documentatia in vederea intabularii.
Notarul a solicitat contra cost, de la Biroul de Carte Funciara un certificat de sarcini, pentru a verifica daca exista sarcini pe bunurile din masa succesorala.
Pentru solicitarea eliberarii unui certificat de sarcini sunt suficiente datele imobilului.
Iar in urma solicitarii, conform certificatului de sarcini a rezultat ca nu exista sarcini pentru imobilul respectiv.
Nu avea cum sa verifice nimeni situatia intabularii, din moment ce dvs nu ati avut documentatie cadastrala si nici numar cadastral. Mai exact, a avut niste date minime.
Deci., din nou: ce vina are notarul pentru rezultatul verificarii???
Ganditi si dvs putin, inainte sa sariti cu gura.

"Eu vreau sa spun clar ca atâta timp cat i-am plătit ce mi-a cerut, am dus toate actele care mi le-a cerut vreau sa îmi facă si treaba nu sa îmi creeze încurcături."
Dvs nu aveati documentatia cadastrala facuta cand ati dezbatut mostenirea, deci treaba notarului s-a terminat odata cu dezbaterea succesiunii.

"Daca știa ca trebuie verificări suplimentare trebuia sa mi le ceara nu sa se complacă sa ia banii si sa facă un act care nu e bun"
Verificarile suplimentare nu se pot face decat daca imobilul are numar cadastral.
Iar un imobil are numar cadastral in urma intocmirii documentatiei cadastrale si intabularii. Or parintii dvs nu au avut intabularea facuta.
Probabil v-a spus de atunci ca trebuie sa faceti documentatia cadastrala, si probabil la fel ati sarit ca va costa saci de bani. Ca dovada, ca ati inceput demersurile abia dupa 5 ani.
Certificatul de mostenitor este corect si a fost redactat in functie de actele prezentate de dvs.
De ce nu ati verificat dvs ce au invartit tata si bunicul prin acte, inainte sa va duceti la notar? De ce nu au verificat si clarificat dansii situatia, cat traiau. Ca au avut timp, slava domnului.
Dvs v-ati complacut timp de 20 de ani, iar acum cautati vinovati.
Dupa cum v-ati complacut si niste ani buni, ca daca dezbateati succesiunea in termen de 2 ani, nu mai plateati impozitul ala mare si mult catre stat.

"Daca ceri la OCPI sa iți spună daca niște suprafețe de teren pot fi moștenite de o persoana"
OCPI-ul iti spune doar daca exista sarcini pentru imobilul respectiv. Cum deja v-am explicat mai sus.
Nu iti da voia OCPI-ul sa mostenesti. Ca un bun poate fi mostenit si cu datorii. Sunt bunuri ipotecate, gajate, cu impozitul neplatit care pot fi mostenite. Ca de-aia a solicitat notarul un certificat de sarcini. Ca sa stie daca exista sau nu datorii sau sarcini privind masa succesorala.

"Cică din 2000 e vândută suprafața. Nu de trei zile. Exista un contract de vânzare cumpărare. Așa ca la OCPI figura. De la ei este informația. Mie îmi miroase a greșeală la notar."
Care e gresala de la notar? Daca Popescu se duce la notarul X si face un contract de vanzare, de unde sa stie notarul Y despre contractul lui Popescu, neavand documentele acestuia? E Mama Omida? Aveti impresia ca notarii dintr-un oras stiu si pot sa afle asa, la intamplare, din neant, ce contracte au facut cetatenii din localitate la alti colegi, fara a avea absolut niciun document?
Din nou...mai ganditi putin.

Da, unii muncesc cateva ore, pentru care s-au pregatit niste zeci de ani, ca sa va rezolve dvs problema in cateva ore.
Unii cara cu carca, altii castiga cu pixul, in functie de scoala fiecaruia.
Si mie mi se pare ca o coafeza ia multi bani pe un vopsit si nu ma mai plang.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2021
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai ia ganditi un pic si dumneavoastra:

Daca el era intabulat de altul de 20 de ani nu avea numar cadastral la momentul succesiunii mele si nu figura pe nicaieri ca fiind proprietatea altuia?
Pauza de gandire....
Cumparatorul i-a facut carte funciara .......ca doar in baza acestui lucru mi-a dat OCPI acum negatie acum cand am dat actele firmei de cadastru si mi-au comunicat ca este vanduta suprafata din anul 2000.
Ce tot imi spuneti aici ca trebuia sa il intabulez eu sau sa le dau documentatia cadastrala. Altul avea acte pe el. Eu nu aveam ce sa fac oricum.
El era deja intabulat la momentul succesiunii mele. Nu putea sa se vada acest lucru de notar sau OCPI?
Nu inteleg ce vreti sa spuneti ca trebuia sa fac eu.
Eu nu am avut nicio relatie cu tatal sau bunicii din partea lui, parintii mei fiind divortati de cand eram eu prea mic sa il cunosc.
Am cunoscut tatal la moarta sa fiind ultimul din neam pe filiatia lui si neavand cine sa il ingoape.
Ce acte sa fac cu ei in viata daca nu i-am cunoscut?
Poate vreti sa reformulati sa inteleg si eu cum se poate una ca asta.
Adica vreti sa spuneti ca un teren poate fi trecut la 15 insi in proprietate de notar pe considerentele aratate de mine?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2021
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nicio pauza de gândire.
Dacă terțul respectiv a cumpărat în 2000 și a avut documentația cadastrala, înseamnă că imobilul a avut deja un număr cadastral alocat.
Si de unde sa stie notarul care e, astfel încât să "între pe el" să vadă situația imobilului?
Iar intabularea o face asistentul registrator de la Biroul de Carte Funciară. Si tot el eliberează certificate de sarcini și extrase de Carte Funciară.
Notarul doar e colector de taxe pentru OCPI si solicita aceste documente pentru operațiunile notariale.
In plus vorbim de o intabulare facuta cu 15 ani inainte de dezbaterea succesiunii.
Certati-va cu Primăria, cu Biroul de Carte Funciară și cu terțul care avea obligația de a-si înregistra proprietatea la Primărie, în termen de 30 de zile.
La moștenire nu aveați cum sa fi avut intabularea facuta. Altfel, nu v-ati fi dus acum să o faceți.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am și eu o situație mai delicata.mi s-a eliberat ... Cameliadiac Cameliadiac Bună ziua, Am și eu o situație mai delicata.Mi s-a eliberat de către primărie un certificat de punere in posesie pe numele tatălui decedat în loc de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Intabulare refuzata iulia bumbu iulia bumbu In anul 2004 mi se respinge cererea de intabulare a unui imobil avand in vedere ca acest imobil a fost atribuit statului in temeiul prevederii art.680 din ... (vezi toată discuția)