avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de altcineva

Buna ziua.

Am moștenit pe tatăl si bunicul meu care mi-au lăsat câteva loturi de teren.
Le am in certificatul de moștenitor.
Am dat actele la o firma de cadastru sa facă pe ele cărți funciare.
M-a sunat doamna de la firma ca la o suprafață mi-a dat negație de la OCPI ca e intabulata de altcineva acum 20 de ani.
Dar eu o am in certificatul meu ca fiind proprietatea mea.
Știu ca notarul înainte de a-mi face certificatul de moștenitor a solicitat la primărie acte referitoare la suprafețele de teren si a făcut o interogare la OCPI pentru acestea si abia apoi mi le-a trecut in certificat. Asta eu cred ca înseamnă ca erau libere daca după interogarea la OCPI mi-a făcut certificatul de moștenitor pe ele.
Ce credeți ca este de făcut in aceasta situație?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 19:15, 7 Februarie 2021
raluk0207 a scris:

Nu are cum sa obtina un extras de carte funciara pentru ca imobilul nu este intabulat pe numele userului.



Ca informație, se poate obține un extras de carte funciară (pentru informare) pentru orice proprietate, nu e nevoie să fie intabulat în nume propriu. Trebuie să știi ce număr cadastral are. Dacă cadastrul este electronic el se poate găsi (vizual) pe geoportalul eTerra al ANCPI. Apoi se solicită (la ghișeu sau chiar online) extrasul de carte funciară cu datele din eTerra.

Dacă cadastrul este pe format vechi și nu apare în eTerra trebuie o vizită la OCPI-ul aferent cu cerere de identificare a numărului cadastral conform adresei.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
Nikkal, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu am scris niciodată ca aveam intabularea la momentul succesiunii.
Cum puteam sa o am daca atunci am intrat in posesia datelor despre proprietate si urma sa fac procedura notariala? Asta ați dedus dumneavoastră. Mai citiți mesajele mele o dată cu atenție.
Fără cunoștința mea exista intabulare la momentul respectiv si notarul a cerut la OCPI relații (eu nu cunosc decât ca mi s-a spus ca se verifica la OCPI pentru care trebuie sa plătesc o taxa). Am fost de buna credință. Daca știam ca trebuie verificat ceva suplimentar făceam dar nu am știut si m-am bazat pe notar ca doar am crezut ca "știe ce face". Trebuia sa îmi spună ca doar mi-a cerut un brat de acte. Mai luam câteva in plus. Eu am aflat abia acum când am vrut sa fac carte funciara.
Referitor la motivul pentru care nu am făcut carte funciara 4 ani este ca acele suprafețe sunt atât de mici si fără valoare ca ma costa mai mult procedura de intabulare decât as lua pe ele efectiv. Dar am zis sa fie toate făcute sa nu tragă copiii de problemele noastre.

Eu discutam însă la nivel de principiu cum se poate o asemenea gogomănie.
Eu credeam notarii oameni tipicari, care nu lasă loc la greșeli si actele care le fac sunt fără cusur.

Zic așa: daca era om deștept ma punea sa cer informații la OCPI despre toate loturile sa nu fie dubii la succesiune.
Așa vad ca ar fi făcut un meseriaș, mai ales unul cu experienta si bine intenționat.
Ei se mulțumesc să ia banu' si da-l încolo pe ala de ii face actul. Ca are probleme sau nu e treaba sa. El si-a luat polul.
Eu așa o vad.

P.S.
Spre Știința dumneavoastră.
Știți, eu am făcut facultatea de drept. Acum 20 de ani. La zi. Facultate de stat, ca sa nu fie interpretări. Profesez altceva însa pentru ca mama nu a avut bani sa ma sprijine "mai departe". A fost dorința ei sa fac aceasta facultate.
Știu doar ca atunci pentru a te lua un avocat "pe lângă el" spre exemplu se cereau sume colosale. Si ca notar se dădeau posturile din tata in fiu.
De aceea intre un notar si mine din punct de vedere al studiilor nu e diferență. Când spuneți ca merita ca au studii si muncesc înțeleg perfect ce fac. Sumele percepute de ei ca si comisioane însă mi se par câteodată colosale raportate la munca pe care o fac.
Daca aveam bani poate eram si eu notar sau avocat dar nu am avut de unde. Am pornit de la lingura.
Bănuiesc ca sunteți notar de va ofuscați atât de mult.
Eu încerc sa vad lucrurile obiectiv.
Magariile in Romania sunt mari ,primari dau mana libera si se fac ca nu vad si nu stiu si uite asa apar proprietari pe suprafete de teren care nu li se cuvin .Dute si intreaba si la primarie la registru agricol si ing. primariei ce vecini si cum sta treaba cu terenul mostenit de tine .

giv a scris:

Cum sa nu greșească nimeni in aceasta situație când e încurcătura cat casa?
România e tara iresponsabililor.
Doctorii omoară oameni din neștiință si sunt "nevinovați", in instante se fac foarte multe nedreptăți si "nu este nimeni de vina", tara este furata la vedere de atâția ani si "nimeni nu este vinovat", "revoluția" nu are niciun vinovat, "mineriadele" la fel etc.
Chiar credeți ce spuneți? Uitați-va in oglinda când spuneți asta.
Din banii aia multi notarul a luat mare parte si doar o parte sunt cu titlu de impozit, știu si eu asta. Nu sunt ai statului toți cum fals pretindeți dumneavoastră.
El a îngrășat burta cu un onorariu baban din aceasta suma. Totul a durat câteva ore așa ca nu mai văicăriți pe notari ca alții muncesc o luna pe brânci sa ia acei bani (si poate unii au cam tot atâta carte cat si notarul nu si "norocul" sau).
Eu vreau sa spun clar ca atâta timp cat i-am plătit ce mi-a cerut, am dus toate actele care mi le-a cerut vreau sa îmi facă si treaba nu sa îmi creeze încurcături. Daca știa ca trebuie verificări suplimentare trebuia sa mi le ceara nu sa se complacă sa ia banii si sa facă un act care nu e bun. E ilegal chiar sa îmi atribuie un drept de proprietate asupra bunului altuia.
Cum adică nu e nimeni vinovat pentru rezultatul interogărilor.
Daca ceri la OCPI sa iți spună daca niște suprafețe de teren pot fi moștenite de o persoana si ei iți dau ca este in regula nu au proprietatea datelor care le trimit? Doar nu se ocupa cu vânzarea pătrunjelului la OCPI.
E revoltător ce spuneți dumneavoastră cu "nu este nimeni de vina".
Eu deduc ca mi-a luat impozit pentru stat degeaba daca suprafața nu era a mea si mi-a trecut-o in acte aiurea.

Vi s-a facut acest serviciu al verificărilor și aia a aparut: ca imobilul este intabulat pe numele altei persoane.


La momentul când am făcut actul de moștenire a apărut totul OK. In 2015.
In 2019 când am vrut sa intabulez pentru cartea funciara a apărut ca nu mai este OK.
Abracadabra.
Nu e vinovat nici notarul si nici biroul de carte funciară care a intabulat dreptul de proprietate in favoarea unui terț în baza actelor pe care acel terț le-a prezent și care probabil au fost in ordine.

Nope. Cică din 2000 e vândută suprafața. Nu de trei zile. Exista un contract de vânzare cumpărare. Așa ca la OCPI figura. De la ei este informația. Mie îmi miroase a greșeală la notar.
La primărie am discutat si s-au disculpat ca nu a adus la ei nimeni contractul de vânzare cumpărare.
Când îmi ajunge hârtia de la OCPI cu negația o sa o înaintez la primărie si o sa solicit sa îmi restituie banii plătiți in plus cu titlul de impozit la acea suprafața si sa ii impună proprietarului de drept plata pentru ultimii 20 de ani pentru care datorează impozit.
De greșit eu nu am greșit sigur pentru ca la notar am dus tot ce mi-a cerut si am plătit tot ce mi-a solicitat.
Acum sa își asume si răspunderea pentru ce a făcut. Daca nu trebuie sa găsesc o cale sa răspundă.
Cum sa procedez in aceasta situație?

1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


Nikkal a scris:

raluk0207 a scris:

Nu are cum sa obtina un extras de carte funciara pentru ca imobilul nu este intabulat pe numele userului.



Ca informație, se poate obține un extras de carte funciară (pentru informare) pentru orice proprietate, nu e nevoie să fie intabulat în nume propriu. Trebuie să știi ce număr cadastral are. Dacă cadastrul este electronic el se poate găsi (vizual) pe geoportalul eTerra al ANCPI. Apoi se solicită (la ghișeu sau chiar online) extrasul de carte funciară cu datele din eTerra.

Dacă cadastrul este pe format vechi și nu apare în eTerra trebuie o vizită la OCPI-ul aferent cu cerere de identificare a numărului cadastral conform adresei.


Ca informatie: se poate obține extras de Carte Funciară pentru informare, daca imobilul respectiv este intabulat.
Asta am spus.
Nu am susținut că pe numele solicitantului, ci intabulat in general, cu număr de Carte Funciară.
Pentru imobilele care nu au deschisă Către Funciară se solicita certificat de sarcini.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va mai explic o data, poate de data asta intelegeti.
1. Neavand imobilele intabulate, nu aveti numar de carte funciara. Ca atare, notarul nu a putut cere un extras de cf pentru informare si, in consecinta, nu a putut vedea daca tatal dvs. era sau nu proprietar la momentul la care ati solicitat sa dezbateti succesiunea.
2. Neavand imobilele intabulate, ceea ce s-a putut solicita, in baza adresei fizice sau a unui numar cadastral (vechi insa legal atribuit si valabil, daca a existat) a fost certificatul de sarcini. Care certificat de sarcini nu vad cum poate fi emis fara ca imobilul sa aiba cf in care sa fie inscrise sarcinile, dar, in fine, poate ca nu ma pricep eu ...
3. In ceea ce priveste primaria, va repet, aceasta a incasat de la ultimul proprietar care a avut bunul simt sa declare imobilul ca bun impozabil, pe numele sau, respectiv tatal dvs. apoi dvs. Cel mai probabil cumparatorul nu a declarat imobilul.
4. Aveti posibilitatea sa mergeti la notarul la care ati dezbatut succesiunea si sa ii solicitati din dosar o copie, chiar si simpla, de pe faimosul certificat rezultat in urma interogarii la OCPI. Asa va lamuriti pe ce ati dat banii. Pe de alta parte OCPI o sa va raspunda ca ei nu vin sa oblige proprietarul, cu japca, nici sa deschida o cf nici sa inscrie un imobil in cf. Mai ales in anii '90 pana spre 201-2002 chiar si mai incolo lucrurile se faceau cu mai putina diligenta.

Va pierdeti vremea certandu-va cu notarii, aici sau in gand sau plangand pe la vecini si prieteni. Notarul are obligatia ca, in baza actelor pe care dvs., de buna credinta, i le prezentato, sa intocmeasca certificatul de mostenitor. Daca dvs., mostenitorul, nu stiti ca defunctul a instrainat, cam cum sa stie notarul? Asta ar fi o problema. A doua este ca fara nr.CF nu se prea poate verifica proprietarul si ajungem la ce am spus mai sus: daca proprietarul nu intabuleaza si nu se declara la ANAF (Primarie) nimeni, dar absolut nimeni, nu poate sti ca el este proprietar. Si dvs., daca ati fi facut interogarea fara sa platiti notarul, tot acelasi raspuns nesatisfacator l-ati fi primit.
Daca v-ati fi indurat de cateva (putine) sute de lei sa mergeti la o consultatie la avocat inainte de notar, un avocat bun v-ar fi pus niste intrebari care sa va puna pe ganduri si sa va determine sa faceti niste demersuri pre-dezbatere succesorala. Notarul nu are de ce sa o faca. Dar eu, de exemplu, v-as fi intrebat, avand in vedere ca nu ati avut legaturi cu tatal si categoric actele erau destul de vechi, daca sunteti sigur ca tata nu a vandut intre timp o parte din bunuri. Si v-as fi sugerat sa verificati acest lucru. V-as fi creat macar un dubiu si astazi nu ati mai fi fost atat de inversunat impotriva notarului. Nimeni nu e obligat sa verifice pentru dvs. Buna credinta (a dvs.) se prezuma de catre notar asa. Cum ar fi sa stea notarul sa verfice daca nu aveti o carte de identitate falsa, de exemplu ...?

giv a scris:

Buna ziua.

Eu știu doar ca mi s-a pretins de notar o suma de bani in avans cu titlul de interogare la OCPI înainte de redactarea actului si am venit a doua zi când interogarea la OCPI "era gata" sa finalizez procedura.
Pe premisele de mai sus înseamnă ca notarii nu sunt o instituție de încredere daca pot trece in proprietatea la n persoane același bun fără a verifica realitatea actelor prezentate si fără a-si asuma responsabilitatea in vreun fel pentru efectele actelor emise.
Daca nimeni nu verifica nimic, nimeni nu răspunde de nimic eu ce sa mai înțeleg care sunt de buna credință?
Problema mea nu sunt neapărat banii dați degeaba ci cum de se poate întâmpla așa ceva.
Mi se pare absolut incredibil.
Cum se poate îndrepta o asemenea prostie?

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am și eu o situație mai delicata.mi s-a eliberat ... Cameliadiac Cameliadiac Bună ziua, Am și eu o situație mai delicata.Mi s-a eliberat de către primărie un certificat de punere in posesie pe numele tatălui decedat în loc de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Intabulare refuzata iulia bumbu iulia bumbu In anul 2004 mi se respinge cererea de intabulare a unui imobil avand in vedere ca acest imobil a fost atribuit statului in temeiul prevederii art.680 din ... (vezi toată discuția)