avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de altcineva

Buna ziua.

Am moștenit pe tatăl si bunicul meu care mi-au lăsat câteva loturi de teren.
Le am in certificatul de moștenitor.
Am dat actele la o firma de cadastru sa facă pe ele cărți funciare.
M-a sunat doamna de la firma ca la o suprafață mi-a dat negație de la OCPI ca e intabulata de altcineva acum 20 de ani.
Dar eu o am in certificatul meu ca fiind proprietatea mea.
Știu ca notarul înainte de a-mi face certificatul de moștenitor a solicitat la primărie acte referitoare la suprafețele de teren si a făcut o interogare la OCPI pentru acestea si abia apoi mi le-a trecut in certificat. Asta eu cred ca înseamnă ca erau libere daca după interogarea la OCPI mi-a făcut certificatul de moștenitor pe ele.
Ce credeți ca este de făcut in aceasta situație?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 19:15, 7 Februarie 2021
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Se certifică de mine......., asistent registrator la Biroul de Carte Funciară ca, în urma verificarii in opisele de sarcini aferente localității......, deținute în format electronic, pe numele......., pana in prezent nu s-au găsit sarcini.
Cu privire la imobilul situat în....., menționat pe cerere, conform verificărilor efectuate de serviciul de cadastru, nu s-a identificat număr cadastral.
Actul care a stat la baza verificărilor este......(actul de proprietate prezentat de dvs la notar)
În subsidiar, menționăm ca nu deținem o baza de date informatizată a proprietarilor tabulari, în funcție de numele acestora sau adresa, cautarile realizandu-se în limitele aplicatiei informatizate din cadrul Serviciului de Publicitate Imobiliară ce conține informații cu privire la înscrierile efectuate în cărțile funciare începând din luna.....si in baza de date textuală din cadrul Serviciului Cadastru - Biroul Verificari și Recepție Lucrări care este incompletă.
Menționăm că certificatul de sarcini nu constituie titlu de proprietate și nu conferă această calitate.
S-a eliberat prezentul, la cererea...."

Asa arata un certificat de sarcini. Asta se emite cand imobilul nu are documentația cadastrala și intabulare.
Costa 100 de lei pentru fiecare imobil.
Scrie aici ca a fost vândut?
Nu vad cu ce ar fi putut ajuta mai mult un avocat.
Asta s-a obținut pe baza actelor prezentate.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
raluk0207, utilizator
@Raluka0207
Nu am cum sa ma fac notar. La noi in oraș din câți notari sunt 80% sunt neamuri (soț si soție, nora si soacra, tata si fiu). Toată piața este a lor. Nu cred ca intra vreunul străin in următoarele câteva generații. Am văzut la un notar spre exemplu cu fiul căruia am fost in școala generala si de abia trecea clasa ca deja l-a făcut notar la cabinetul sau.
Ce sa spun mai multe.
In plus vreți sa spuneți ca un notar si un jurist au la baza studii diferite? Au alta diploma de absolvire la facultate? Ca nu înțeleg ce doriți sa ne păcaliți aici?
Examenul de admitere in profesie nu schimba studiile si diploma care sunt la fel ci este ceva complementar.
V-am spus ca as fi dat examen dar nu mi-am permis. Eu ma duceam la facultate cu ocazie (schimbam de 4 ori dus si tot atât întors) cu sacoșa de rafie si stăteam pe autostrada la ocazie la -20 de grade ca sa merg la examene. Poate alții au avut de toate si li se pare ca la toată lumea este simplu dar nu e așa.
Știți...cel cu burta plina crede ca la toată lumea e așa nu înțelege pe altul care spune ca ii este foame.
Unii chiar muncesc pentru ce au din greu.
Aici închei acest subiect si nu vreau sa mai discut despre el. Sper sa va fi lămurit.

Daca as fi avut relații cu tatăl si cu părintii din partea lui le-as fi făcut la timp. După cum am scris mai sus l-am cunoscut doar când a murit si nu mai era nimeni pe acea filiație in viata.
Eu nu ma zgârcesc la tarate dar nu vreau sa fiu păcalit.
Este ca atunci când te duci la service si iți schimba piese degeaba la mașina. Știți nu e vina nimănui poate spune mecanicul. Ba e. A lui. Daca era meseriaș știa ce sa te pună sa schimbi.

Daca notarul mi-ar fi spus ca trebuie verificate suprafețele suplimentar sau sa ma fi învățat ce sa cer de la OCPI sa fim siguri ca nu sunt probleme as fi făcut ca si așa am alergat o săptămână sa ii aduc toate hârtiile ce mi le-a cerut. El știa foarte bine ce presupune o asemenea procedura, sau care sunt riscurile daca nu verifici, eu nu.

Eu înțeleg perfect situația expusa de dumneavoastră: in România este eterna frica de răspundere.
Nu avem curajul răspunderii.
Este o caracteristică a societății noastre. Noi suntem un neam de lași. De aceea ne calcă toți in picare.


@Irina Pricop
Nu putea notarul sa îmi ceara sa verific daca sunt cărți funciare emise pe imobile?
ANAF <>Primărie
ANAF este in subordinea Ministerului Finanțelor si Primăria este autoritate locala. Una este finanțata din bugetul de stat alta din bugetul local. Cred ca aici le cam încurcați. Nu au nicio legătură una cu alta.
Rețin sugestia ca înainte de a face un act sa consult un avocat. Acum numai sa nimeresc unul bun sa nu sa dau unul ca știe si sa ma inducă in eroare (el fiind de fapt specialist in alta ramura a dreptului decât ceea ce ma interesează pe mine).
Mulțumesc pentru sugestii.

Cum pot îndrepta aceasta situație?
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2021
giv, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


giv a scris:



Cum pot îndrepta aceasta situație?



Dacă există carte funciară deschisă pentru acel teren, pe care spuneți că l-ați moștenit (înțeleg că ați primit negație de la OCPI pentru intabulare) nu puteți decât să acționați în judecată pe proprietarul care apare în CF. Cred că acțiunea ar fi de rectificare carte funciară (situația juridică nu corespunde cu situația tabulară), dar un avocat vă poate îndruma. Vedeți că sunt termene în care puteți cere rectificarea cărții funciare, s-ar putea ca o cerere de rectificare acum să fie socotită tardivă.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Giv, poate sunteti egala ca pregatire de baza, dar din punct de vedere practic, lacunele își spun cuvântul.
Va pronunțati ("trebuia sa faca", "trebuia sa dreaga") asupra unor lucruri pe care nu le cunoasteti pana la capat.
Ca fapt divers, nepotismul exista in absolut orice domeniu. De la medici, pana la mecanici auto. Si dvs cred ca ati proceda la fel cu copilul dvs.
Oricum, sunteti liberă oricand sa susțineti examenul de admitere la Institutul Notarial Roman. Nu va trebuie nicio ruda, ci doar cunostinte.
Si eu am terminat o facultate de stat, cu traditie de 150 de ani, poate chiar cea mai bună din domeniu. Am stat si eu sa învăț luni, ca să rezolv problemele oamenilor in cateva ore. Iar din acest considerent, este absolut anormal sa permit cuiva să imi ceara sa ma justific pentru banii percepuți.
Va doresc sa ajungeți notar, să aveți o activitate susținută exclusiv din încasările dvs, să fiți colector de taxe pentru stat și să vă intre pe usa clienti ca dvs. Din suflet va doresc!
În împrejurări normale, clientii discuta deschis: tata a avut bunurile a, b, c, din care a vândut bunul c.
Deci nu trebuie să tragă notarul cu cleștele: tata a vândut din bunuri? Sunt toate?
Din moment ce ati prezentat toate documentele, se presupune că bunurile încă există în patrimoniul tatălui dvs.
Poată dvs sunteti o excepție, dar nu se poate ca pentru o excepție să o luăm de la Ana la Caiafa și să facem anchete familiale. Ar insemna sa ne batem joc de profesia și de timpul nostru.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma rog.
Am mai avut o situație asemănătoare cu un alt notar la care am făcut un act si apoi am aflat de la o terță persoana ca știa toate detaliile actelor făcute de mine, fir-a-par, sume exacte, numărul actelor, părțile din acte.
Nu vreau sa generalizez dar mi s-au părut cam escroci acești "funcționari privați".
Am vrut sa fac o reclamație la organele abilitate atunci dar am zis sa nu ii fac rău ca are cine sa pedepsească notarul la timpul potrivit si legea LUI e lege fără de cusur.
Deci, nu știu cum sa spun, culmea e ca eu le vad numai defectele. Daca nu pățeam pe pielea mea nu aveam ce comenta. Unele defecte fiind penale.
Închei subiectul.

Revenind la discuția mea certificatul de moștenitor pe care îl am in mod clar nu este bun daca am suprafețe care nu sunt ale mele.
Cum se poate modifica acest certificat sau care este procedura pentru a îndrepta o asemenea "eroare"?


P.S.
Nu ați învățat numai dumneavoastră.
Eu intram in biblioteca municipala după cursuri si ieșeam seara din Octombrie pana in Ianuarie la examene si apoi din Martie pana in Iunie. Toată după-amiaza după ce mâncam la cantina mergeam la biblioteca si mâncam cărțile de drept roman, civil penal etc pe pâine.
Deci sa nu credeți ca ce ați făcut dumneavoastră nu a mai făcut nimeni.
Eu însa m-am născut sărac si am luptat greu sa răzbat in viata. Tot ce am obținut am obținut cu sudoare. De aceea nu îmi plac nedreptățile. Mama era săracă si nu a avut bani sa ma sprijine mai departe. As fi dat la magistratura dar nu aveam bani nici de ocazie. Asta e......
Acum nu am nevoie sa ma mai reprofilez pe alta meserie mai ales una dintr'asta in care rubedeniile sunt 90% din reprezentanții meseriei. Eu clar nu am loc acolo, pot sa fiu si steaua polara ca nu te primește nimeni in casta.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2021
giv, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am și eu o situație mai delicata.mi s-a eliberat ... Cameliadiac Cameliadiac Bună ziua, Am și eu o situație mai delicata.Mi s-a eliberat de către primărie un certificat de punere in posesie pe numele tatălui decedat în loc de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Intabulare refuzata iulia bumbu iulia bumbu In anul 2004 mi se respinge cererea de intabulare a unui imobil avand in vedere ca acest imobil a fost atribuit statului in temeiul prevederii art.680 din ... (vezi toată discuția)