avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de altcineva

Buna ziua.

Am moștenit pe tatăl si bunicul meu care mi-au lăsat câteva loturi de teren.
Le am in certificatul de moștenitor.
Am dat actele la o firma de cadastru sa facă pe ele cărți funciare.
M-a sunat doamna de la firma ca la o suprafață mi-a dat negație de la OCPI ca e intabulata de altcineva acum 20 de ani.
Dar eu o am in certificatul meu ca fiind proprietatea mea.
Știu ca notarul înainte de a-mi face certificatul de moștenitor a solicitat la primărie acte referitoare la suprafețele de teren si a făcut o interogare la OCPI pentru acestea si abia apoi mi le-a trecut in certificat. Asta eu cred ca înseamnă ca erau libere daca după interogarea la OCPI mi-a făcut certificatul de moștenitor pe ele.
Ce credeți ca este de făcut in aceasta situație?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 19:15, 7 Februarie 2021
Până să moștenesc nu aveam ce intabulare sa fac pentru că nu era al meu.
Daca stau sa mă gândesc la ce spuneți dumneavoastră oricine se poate duce la notar să moștenească o suprafață de teren care este a altuia că notarul nu verifică mai nimic. El se ia după niște acte care îi sunt prezentate și daca e corect sau nu ce scrie in ele nu îl interesează că el face decât o treabă de secretariat și ia banii pe act.
Eu așa înțeleg din ce îmi spuneți.

- Vă rog să nu mai citați integral mesajele anterioare. Apăsați pe Răspunde. Mulțumesc -
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2021
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul trebuie sa verifice tot. Nu prezinti un act de proprietate sau o adeverinta de la primarie cu posesorii, nu face succesiunea. Nu demonstrezi ca este proprietatea celor pe care-i succesionezi, notarul nu face succesiunea.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
anatiti, utilizator
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Senzatia e ca toata lumea citeste pe diagonala. Daca imobilele nu erau intabulate la momentul succesiunii, nu avea nimeni ce extras sa ceara de la OCPI, nici de informare nici de nici un fel. Extrasele se dau pe baza numarului de Carte Funciara care nu exista. Posibil ca interogarile despre care vorbiti sa fi fost in alte registre si nu in cele de la OCPI (e.g. cel in care sunt inregistrate testamentele).
Posibil ca autorii dvs. (tata, bunici) sa fi vandut acum multi ani unul din terenuri si atunci sa il fi si intabulat. Dar au pastrat un exemplar din actul de proprietate pe care il aveau pe numele lor si asta v-a indus in eroare astfel incat ati adus si acel teren la masa succesorala. Se mai intampla. Si, nefiind intabulat, nu are nimeni cum sa verifice daca a fost sau nu instrainat.
Nu inteleg razboiul acesta contra notarilor. Notarul e o institutie privata si nu de stat. Nu e obligat sa va rezolve dvs. problemele nici sa va cunoasca si interpreteze istoricul de familie. Va prezentati cu niste acte, se prezuma ca, din moment ce le aveti, sunt reale si atat. Daca aveti date in plus, i le comunicati. Cum dvs. nu ati avut date privind intabulari si numere de CF, notarul v-a emis CM si v-a pus in vedere sa faceti cadastrul si sa intabulati. Nici nu putea face altceva. Nu va putea pune in vedere sa intabulati inainte de emiterea CM fiindca era imposibil avand in vedere ca proprietarii din acte erau decedati iar dvs. nu erati inca proprietar.
Si da, pe notar nu il intereseaza decat sa ii prezentati documente reale, originale si nu sa le verifice statusul in timp. Asta e problema dvs. Notarul nu e politie si si daca ar fi, se prezuma ca ceea ce prezentati e adevarat si nu fals. Inclusiv dvs. ati prezumat asta. Daca se apuca sa faca anchete notarul (si nu are calitatea sa le faca) ati fi platit un sac de bani si tot nemultumit ati fi fost.
Probabil ca si noii proprietari au fost la fel de "diligenti" ca si tatal dvs. si nu au intregistrat vanzarea/cumpararea la ANAF motiv pentru care ati platit impozitul. Asta rezolvati partial cu primaria insa la nivel de restituire sume achitate cu titlu de impozit, veti putea rezolva doar cu proprietarul actual. Primaria a incasat legal de la proprietarul din actele de care avea cunoastinta. Ca nu puteti pretinde ca Primaria sa stie ca un imobil s-a vandut daca nimeni nu anunta, nu?
Da, am putea pretinde ca trebuie sa existe un sistem integrat de date la care sa aiba acces toata lumea. Dar nu exista.
Deci, aveti o situatie si va trebui sa o rezolvati in limitele pe care vi le permite legea. Notarul n-are nici o treaba aici. E vorba de oameni care nu inteleg ca este necesar sa faca anumite operatiuni pentru a fi in regula cu o serie de lucruri. Asa se nasc astfel de situatii si le platesc altii, in speta dvs., care nu aveti nici o vina
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.

Eu știu doar ca mi s-a pretins de notar o suma de bani in avans cu titlul de interogare la OCPI înainte de redactarea actului si am venit a doua zi când interogarea la OCPI "era gata" sa finalizez procedura.
Pe premisele de mai sus înseamnă ca notarii nu sunt o instituție de încredere daca pot trece in proprietatea la n persoane același bun fără a verifica realitatea actelor prezentate si fără a-si asuma responsabilitatea in vreun fel pentru efectele actelor emise.
Daca nimeni nu verifica nimic, nimeni nu răspunde de nimic eu ce sa mai înțeleg care sunt de buna credință?
Problema mea nu sunt neapărat banii dați degeaba ci cum de se poate întâmpla așa ceva.
Mi se pare absolut incredibil.
Cum se poate îndrepta o asemenea prostie?
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie mi se pare incredibila optica dvs.
Din moment ce dvs stati cu actele in casa, platiti niste bani la Primarie fara sa fiti proprietar, si dvs prezentati niste acte valabile, se presupune ca ele chiar sunt.
Cum vi s-a explicat mai sus, notarul nu face anchete pentru dvs. Realizati ca sunt acte de acum cateva zeci de ani.
Cum ar fi sa stam cu totii acum sa luam tooaaaaatee actele de la Adam si Eva si sa vedem daca Sfatul Popular a procedat corect cand a emis o autorizatie de construire, de exemplu.
Eu am autorizatia in fata, depusa la dosar, mai departe pe baza ei, dezbat succesiunea.
Notarii nu sunt organe de control. Nici ale altor institutii emitente, nici ale instantelor, nici ai altor colegi notari.
Cetateanul depune documentele solicitate pentru dezbaterea succesiunii, notarul verifica legalitatea lor prezenta si dezbate succesiunea.
Nu exista nicio obligatie legala de a verifica din urma daca colegul notar X, daca Biroul de Cartea Funciara, daca Primaria sau instanta sau alte institutii au emis corect actul respectiv.
Notarul va dezbate succesiunea dupa actele pe care le are in fata.
Dvs o suciti ca la Ploiesti. Ba ca aveati intabularea, ba ca nu o aveati.
Ideea este ca imobilul pentru care ati dezbatut dvs succesiunea, nu avea la acel moment deschisa Carte Funciara.
Sau avea, dar pe numele altei persoane, de existenta careia nici dvs nu ati avut habar, d-apoi notarul.
Ca sa cauti un lucru, trebuie sa stii ce sa cauti.
Ca sa obtii informatii online despre istoricul unui imobil, trebuie sa introduci in program numarul cadastral.
Dvs nu il aveati, iar actele tertului....nu erau la dispozitia notarului.
Banii pentru OCPI erau pentru certificatul de sarcini.
Certificatul de sarcini se obtine foarte simplu, doar pe baza adresei imobilului. Introduci adresa si iti apare daca bunul este ipotecat sau nu. Mai departe, ce s-a intamplat acum 20 de ani era imposibil de aflat.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2021
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am și eu o situație mai delicata.mi s-a eliberat ... Cameliadiac Cameliadiac Bună ziua, Am și eu o situație mai delicata.Mi s-a eliberat de către primărie un certificat de punere in posesie pe numele tatălui decedat în loc de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Intabulare refuzata iulia bumbu iulia bumbu In anul 2004 mi se respinge cererea de intabulare a unui imobil avand in vedere ca acest imobil a fost atribuit statului in temeiul prevederii art.680 din ... (vezi toată discuția)