avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alegerea notarului pentru succesiune și impozit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alegerea notarului pentru succesiune și impozit

Bună ziua,
Am depus actele pentru succesiunea după tată la un notar, mama fiind decedată mai demult. Succesiunea după mamă am dezbătut-o la alt notar.
În mod neașteptat, actele succesiunii au fost trimise de la Camera Notarilor la notarul primei succesiuni.
Îmi este îngrădit un drept și mai mult, datorită răstimpului scurt până la împlinirea a 2 ani de la deces, nu mai am timp să fac demersurile către Camera Notarilor Publici pentru a putea face succesiunea cu notarul dorit.
Vă întreb, nu am dreptul să-mi aleg notarul pentru succesiunea după tată? Cum este reglementată această situație?
O altă întrebare, dacă, ulterior succesiunii și la mai mult de 2 ani de la deces, apar alte imobile (titluri acordate), se mai plătește impozitul către stat pentru acestea? La ce valoare?

Mulțumesc pentru răspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:48, 22 Ianuarie 2023
Și încă o întrebare:
CE CONDIȚII TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEASCĂ PENTRU SUCCESIUNE MARTORUL? Să cunoască bine familia de un număr (minim=?) de ani, să se viziteze cu aceasta și .....?

II_Maria a scris:


TITLUL DE PROPRIETATE ÎN ORIGINAL ESTE DUPĂ BUNICI: Nu avem detalii exacte despre imobil și documente,

DECI:
De unde putem obține copii legalizate după titlul de proprietate sau informații exacte despre moștenirea după bunici? Ar fi utile COPII LEGALIZATE după TITLURI. ASTEFEL DE COPII LEGALIZATE POT FI UTILIZATE LA SUCCESIUNE?


Mulțumesc pentru răspunsurile dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
II_Maria, utilizator
Martorul nu trebuie sa fie ruda cu dvs sau cu defunctul.
Trebuie sa îl fi cunoscut suficient de bine (anii ii știți dvs), încât sa stie ca la data decesului era căsătorit/vaduv/divorțat/necăsătorit și câți copii a avut.

Dar...dvs aveți un milion de întrebări și ipoteze, în condițiile în care titlul de proprietate este după bunici, iar cu celelalte rude nu va aveți bine și este puțin probabil sa colaborați.
Asa, ca ce sens are sa discutam si sa despicam in 15 procedura succesorala notariala, din moment ce veți ajunge în instanță?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
raluk0207, utilizator
Mulțumesc pentru informațiile clare care pot fi utile, pentru restul concluziilor și ipotezelor dvs., @raluk0207, îmi pare rău dar ar fi bine să recitiți toate cele scrise de mine pe acest subiect.

Întrebările sunt puse pentru a fi avizat într-o situație anume. Dacă întrebările legate de un subiect, la care se poate răspunde pe site, sunt limitate la un anume număr, vă rog să-mi comunicați care este acel număr.

Dacă nu pot primi răspunsuri și la celelalte întrebări, vă urez O seară bună tuturor și mulțumesc de asemenea tuturor celor implicați în discuție!
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
II_Maria, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai ca am citit.
Dvs aveți de dezbătut vreo 3 succesiuni.
A bunicilor și a tatălui. Exista un titlu de proprietate pe numele bunicii/bunicului, pe care verii și mătușile dvs nu vor sa vi-l dea în original. Pe de alta parte, vreți sa împărțiți și bunurile tatălui cu sora, cât mai ieftin, posibil gratuit. Vreți sa ii dați surorii, dar nu chiar tot, și fără cadastru si, fără intabulare.
Apoi, vreți și bunuri de la bunici, dar nu acum, ci mai încolo. Ca sa se mai adune niste cheltuieli si sa deveniti si mai incurcati. Mai pe românește: si cu buzele unse și cu șunca-n pod.
Și pe chestia asta, întrebați aceleași lucruri de 10 ori și stoarceți toate informațiile posibile despre o procedura pe care cel mai probabil nu o veți urma niciodată la notar. Mai exact, ne pierdem timpul și dvs și noi.
Vi s-a explicat în linii mari ce e de făcut. Dvs puteti adresa intrebari fara număr, dar totusi, nu putem sa va ținem un curs de drept succesoral.
Dacă va înțelegeți cu rudele și cu sora, dezbateti succesiunea la notar, iar dacă nu va înțelegeți cu rudele, mergeți în instanță.
Pentru a obtine o copie legalizata după titlul de proprietate, trebuie sa prezentați originalul la un birou notarial.
Informații pentru a obține un duplicat după titlu, găsiți foarte ușor cu o căutare pe Google.
Da, se poate dezbate succesiunea cu o copie legalizata/un duplicat, dar fără colaborarea și prezenta rudelor, nu va ajuta la absolut nimic.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~