avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alegerea notarului pentru succesiune și impozit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alegerea notarului pentru succesiune și impozit

Bună ziua,
Am depus actele pentru succesiunea după tată la un notar, mama fiind decedată mai demult. Succesiunea după mamă am dezbătut-o la alt notar.
În mod neașteptat, actele succesiunii au fost trimise de la Camera Notarilor la notarul primei succesiuni.
Îmi este îngrădit un drept și mai mult, datorită răstimpului scurt până la împlinirea a 2 ani de la deces, nu mai am timp să fac demersurile către Camera Notarilor Publici pentru a putea face succesiunea cu notarul dorit.
Vă întreb, nu am dreptul să-mi aleg notarul pentru succesiunea după tată? Cum este reglementată această situație?
O altă întrebare, dacă, ulterior succesiunii și la mai mult de 2 ani de la deces, apar alte imobile (titluri acordate), se mai plătește impozitul către stat pentru acestea? La ce valoare?

Mulțumesc pentru răspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: II_Maria , utilizator 21:56, 21 Ianuarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
Ba da... in ultima vreme Primariile deschid succesiunea. Mai ales ca se face si dupa bunici... mama dvs. presupun ca ii mosteneste, apoi dvs si sora. Iar daca seccesiunea dupa ea s-a deschis la un notar, tot la acelasi se elubereaza si certificatul suplimentar. Se poate ca si impozitul sa nu fi fost platit de foarte multi ani. Chiar daca e platit, in principiu, persoana care scoate certificatul de deces (dupa tata presupun, in cazul de fata) a trebuit sa completeze si Anexa 24, unde se trec mostenitorii cunoscuti. Ulterior, primaria trimite la Camera Notarilor Publici, Anexa 24, iar CNP repartizeaza "aleatoriu" catre notari. Eu am intalnit caz in care CNP au trimis in alt oras, dar acelasi judet. Si e normal ca cineva interesat sa deschida succesiunea, daca mostenitorii nu au fost in stare sa o faca de 18 ani. Din 200 de potentiale mosteniri vacante, cu datorii catre bugetul local, dupa ce o anumita Primarie a trimis Anexa 24 catre CNP, au aparut mai bine de 90% din mostenitori... care automat, preiau si datoriile... si astfel, primaria stie pe cine sa execute... acum sau pe viitor!
Si NU ati vrut dvs sa dezbateti succesiunea... ati fost obligata!
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2023
An6ra46, utilizator
Mulțumesc.

La prima succesiune (după mama) tatal a fost RENUNȚĂTOR. Nu au trecut 2 ani de la decesul tatălui. Nu avem nicăieri impozite neplătite pe anii precedenți. Anul acesta, suntem încă în ianuarie,
Sora a depus cererea - singura depusă în această lună ianuarie 2023, la un notar apropiat de reședinta decedatei (București).

Problema rămâne tot neelucidată.

Dacă un moștenitor nu vrea să ofere celorlalți moștenitori TITLUL DE PROPRIETATE de pe un imobil, cum se poate face o succesiune pe acel imobil, fără a-l da în judecată? Un TITLU - COPIE LEGALIZATĂ obținută de la Primărie- sau de unde se poate obține? poate fi utilizat la succesiune?
Dacă un moștenitor refuză să prezinte notarului acte de proprietate aflate în posesia lui e clar că există o dispută între moștenitori și ajungeți la instanță. Notarul nu acționează dacă este litigiu între părți. Oprește orice procedură succesorală și îi îndrumă către instanță.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator

TITLUL DE PROPRIETATE ÎN ORIGINAL ESTE DUPĂ BUNICI: Nu avem detalii exacte despre imobil și documente,

DECI:
De unde putem obține copii legalizate după titlul de proprietate sau informații exacte despre moștenirea după bunici? Ar fi utile COPII LEGALIZATE după TITLURI. ASTEFEL DE COPII LEGALIZATE POT FI UTILIZATE LA SUCCESIUNE?

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate exista o explicatie simpla pt mister: cineva primeste ceva atunci cand trimite succesiunile acelui notar.

Alte discuții în legătură

Acte pentru deschidere succesiune cosmin201333 cosmin201333 Am aflat in urma cu 2 zile de moartea surorii bunicii mele, care a survenit in decembrie 2013. In conditiile in care parintii si bunicii mei sunt decedati si ... (vezi toată discuția)
Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de succesiune din alta parte decat de la cei care au participat direct la succesiune?!! ninapreda ninapreda Iata care este povestea. Tatal meu a decedat in anul 2000. Cativa ani mai tarziu au decedat bunicii paterni. In urma buncilor au ramas in viata 3 copii ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)