avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alegerea notarului pentru succesiune și impozit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alegerea notarului pentru succesiune și impozit

Bună ziua,
Am depus actele pentru succesiunea după tată la un notar, mama fiind decedată mai demult. Succesiunea după mamă am dezbătut-o la alt notar.
În mod neașteptat, actele succesiunii au fost trimise de la Camera Notarilor la notarul primei succesiuni.
Îmi este îngrădit un drept și mai mult, datorită răstimpului scurt până la împlinirea a 2 ani de la deces, nu mai am timp să fac demersurile către Camera Notarilor Publici pentru a putea face succesiunea cu notarul dorit.
Vă întreb, nu am dreptul să-mi aleg notarul pentru succesiunea după tată? Cum este reglementată această situație?
O altă întrebare, dacă, ulterior succesiunii și la mai mult de 2 ani de la deces, apar alte imobile (titluri acordate), se mai plătește impozitul către stat pentru acestea? La ce valoare?

Mulțumesc pentru răspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: II_Maria , utilizator 21:56, 21 Ianuarie 2023
Sora a depus actele in această lună la un notar apropiat de reședința sa și nu în sectorul X. în care am fost repartizați.. După câteva zile acesta a nunțat-o că dosarul a fost transmis de Camera Notarilor la notarul cu care am dezbătut succesiunea după primul părinte decedat, notar care funcționează în sectorul X (denumire aleatorie, necesară în raportarea în cadrul discuției), diferit de cel în care se află imobilul și reședința decedatului ultim.

Notarul la care s-a dezbătut prima succesiune și la care am fost "repartizați" afirmă că sora mea a făcut o cerere la Taxe și impozite al sectorului X și de aceea a ajuns dezbaterea la el.

Sora nu mă minte și nici are interes să mă mintă, mai ales că ei ii vor reveni bunurile prin înțelegerea între noi, deci nu există diferend între noi pe această problemă. Repet, sora nu locuiește în sectorul X și nici reședința decedatului nu este în sectorul X.

Poate să o rudă sau cunoscut care să depună cerere pentru dezbatere în acest sector X, diferit de cel în care se află imobilul care era și reședința decedatului? Suntem unicii copii ai decedaților, iar ascendenți ai decedaților nu mai există.

Mulțumesc
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
II_Maria, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și de ce ar face o ruda/un cunoscut asa ceva? Având în vedere ca defunctul deja are copii (dvs si sora) si sunteți singurii moștenitori legali.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbatati succesiunea unde a ajuns dosarul ca pierdeti vremea cu investigatiile.

Voi face investigațiile pentru a lămuri acest lucru,

Sunt moșteniri încă nedezbătute după bunici. Nu au fost obținute toate titlurile de proprietate după bunici iar cele care există nu ne sunt date de către rudele părinților decedați (frați, nepoți). Este posibil și legal ca unii dintre rudele părinților (trăiesc numai nepoții) să fi depus cerere de succesiune?
Se poate face succesiune pe baza unor titluri duplicate? Putem accepta numai o parte dintre imobilele bunicilor, pe măsură ce le aflăm și suntem de acord cu ele? În numele părinților au fost făcute operațiuni de care aceștia nu au fost informați și cu care este posibil să nu fim de acord.

raluk0207 a scris:

Și de ce ar face o ruda/un cunoscut asa ceva? Având în vedere ca defunctul deja are copii (dvs si sora) si sunteți singurii moștenitori legali.


Mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara prezenta si acordul dvs, ca mostenitori ai tatalui, nu poate face nimeni nimic.
Procedura sucecsorala poate fi deschisa si de alte rude, dar nu au interes sa faca asta. Pentru ca:
1. Rudele respective nu sunt mostenitorii directi.
2. Costa
3. Fara semnaturile dvs succesiunea ramane nefinalizata.
Asadar: de ce ar face rudele niste diligente, de pe urma carora nu beneficiaza de nimic, si costa si raman lucrurile in plop?

Alte discuții în legătură

Acte pentru deschidere succesiune cosmin201333 cosmin201333 Am aflat in urma cu 2 zile de moartea surorii bunicii mele, care a survenit in decembrie 2013. In conditiile in care parintii si bunicii mei sunt decedati si ... (vezi toată discuția)
Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de succesiune din alta parte decat de la cei care au participat direct la succesiune?!! ninapreda ninapreda Iata care este povestea. Tatal meu a decedat in anul 2000. Cativa ani mai tarziu au decedat bunicii paterni. In urma buncilor au ramas in viata 3 copii ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)