avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alegerea notarului pentru succesiune și impozit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alegerea notarului pentru succesiune și impozit

Bună ziua,
Am depus actele pentru succesiunea după tată la un notar, mama fiind decedată mai demult. Succesiunea după mamă am dezbătut-o la alt notar.
În mod neașteptat, actele succesiunii au fost trimise de la Camera Notarilor la notarul primei succesiuni.
Îmi este îngrădit un drept și mai mult, datorită răstimpului scurt până la împlinirea a 2 ani de la deces, nu mai am timp să fac demersurile către Camera Notarilor Publici pentru a putea face succesiunea cu notarul dorit.
Vă întreb, nu am dreptul să-mi aleg notarul pentru succesiunea după tată? Cum este reglementată această situație?
O altă întrebare, dacă, ulterior succesiunii și la mai mult de 2 ani de la deces, apar alte imobile (titluri acordate), se mai plătește impozitul către stat pentru acestea? La ce valoare?

Mulțumesc pentru răspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: II_Maria , utilizator 21:56, 21 Ianuarie 2023
Acum încercăm să facem succesiunea după ultimul părinte decedat, numai pentru bunurile pe care le-a dobândit el împreună cu soția și copii, urmând ca ulterior să facem completările ulterioare.
Răspuns:
1 + 3. Poate vor să ne blocheze ele pe noi, ca să admitem tot ce vor. Precum spuneam, în numele părinților ca moștenitori ai bunicilor, poate au fost făcute operațiuni de care nu am fost informați și cu care este posibil să nu fim de acord.
2. Banii pentru ele nu contează dar pentru noi, da.

Rămân ca întrebări următoarele:
1. Este posibil și legal ca unele dintre rudele părinților (trăiesc numai nepoții) să fi depus cerere de succesiune?
2. Se poate face succesiune pe baza unor titluri duplicate?
3. Putem accepta numai o parte dintre imobilele bunicilor, pe măsură ce le aflăm și suntem de acord cu ele?
4. Deci dacă vin la succesiune acele rude cu actele pe care le dețin suntem obligați să le luăm si pe acelea în discuție?


raluk0207 a scris:

Fara prezenta si acordul dvs, ca mostenitori ai tatalui, nu poate face nimeni nimic.
Procedura sucecsorala poate fi deschisa si de alte rude, dar nu au interes sa faca asta. Pentru ca:
2. Costa
3. Fara semnaturile dvs succesiunea ramane nefinalizata.
Asadar: de ce ar face rudele niste diligente, de pe urma carora nu beneficiaza de nimic, si costa si raman lucrurile in plop?

Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
II_Maria, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da
2. Da.
3. Nu. Acceptarea sau renunțarea este totala. Acceptați tot sau renunțați la tot.
4. Nu sunteți obligați dar pe viitor va fi mai complicat și mai scump sa tot faceți pe bucățele bucățele suplimente la certificatul de moștenitor inițial. Și dacă va mai gândiți mult, s-ar putea sa mai moara dintre moștenitori și sa fie o alta succesiune în plus de dezbătut.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
raluk0207, utilizator
Cred că m-am exprimat greșit: se poate face succesiune pe baza unor titluri în copie legalizată sau sub altă formă legală a lor, alta decât originalul? Care ar fi acestea deoarece nu dețin originale.

Mulțumesc tuturor
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
II_Maria, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sectorul e irelevant pentru că sectoarele nu sunt UAT-uri (unități administrativ-teritoriale), ci doar subdiviziuni administrativ-teritoriale. UAT-ul este Bucureștiul, deci succesiunea cuiva al cărui ultim domiciliu legal a fost în București se poate face la orice notar din București.

Din nou, atenție, competența teritorială în materie succesorală e cea de la locul ultimului domiciliu al defunctului, nu de la locul bunurilor care se moștenesc. De altfel, acestea pot fi împrăștiate prin țară și în străinătate.

Primăria care a deschis succesiunea e cumva Primăria Mun. București, pentru că ea și nu primăriile de sector culege moștenirile vacante?
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator

Încă nu au trecut 2 ani de la deces.
Revin cu explicații: relocarea succesiunii de la notarul la care sora mea a predat actele a fost făcută conform Camerei Notarilor de către Primărie (care Primărie nu știm, dar suntem în București) iar conform notarului la care am fost relocați datorită faptului !că sora mea ar fi depus, în 2021, cerere la Taxe și Impozite al unui sector în care nu locuim/decedatul nu a avut domiciliu și unde nu a fost reședința decedatului și sector cu care nu avem nici o legătură!. Singura cerere depusă de sora mea a fost la un notariat apropiat de locuința sa, acum 2 săptămâni.

Se poate face succesiune pe baza unor titluri în copie legalizată sau sub altă formă legală a lor, alta decât originalul? Care ar fi acestea deoarece nu dețin originale.

Mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Acte pentru deschidere succesiune cosmin201333 cosmin201333 Am aflat in urma cu 2 zile de moartea surorii bunicii mele, care a survenit in decembrie 2013. In conditiile in care parintii si bunicii mei sunt decedati si ... (vezi toată discuția)
Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de succesiune din alta parte decat de la cei care au participat direct la succesiune?!! ninapreda ninapreda Iata care este povestea. Tatal meu a decedat in anul 2000. Cativa ani mai tarziu au decedat bunicii paterni. In urma buncilor au ramas in viata 3 copii ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)