avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea ...

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea
Exemplu:
Data afisarii: 26 Ianuarie 2023
Data scadenta: 16 Februarie 2023
Stiam ca legea precizeaza ca se poate plati in termen de 30 zile de la data afisarii listei. In cazul de fata sunt doar 22 zile, practica se repeta de cca 1 an.
Am contactat administratorul, mi-a raspuns ca ca datele respective reprezinta alegerea Asociatiei.
Se poate asa ceva? Stiu sigur ca la ultimele AG la care am participat, nu s-a discutat asa ceva.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:51, 25 Aprilie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De unde ati scos ca am modificat noi legea . Scrie asa in LEGEA 196/2018 sau nu? E vreun rand modificat?


ART. 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu
titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de
întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată,
fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe
lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.

Eu zic ca ar fi fost mai simplu sa cititi discutiile vechi pe tema asta, Intreaba cineva , ii dati link si atat . Nu comunicati dv reinterpretarea legii. Nu ajutati cu nimic daca le spuneti dv ceea ce va convine.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua ,citesc aici pareri si opinii insa matematic legea s-a bazat pe anul calendaristic de 365 de zile cu o medie de 30,42 zile .Au luat in calcul si luna februarie mai mica de 30,42 zile .doar 28 sau 29 de zile si nu noi am facut calendarul .Este confundat termenul de plata cu penalitatiile la termenul scadent sau de la data afisarii .Daca mai luam in considerare si calculul listelor in termen de 5 zile de la primirea ultimei facturi ajungem la un an de 420 de zile (35 x 12 )Pana verifica cenzorul si presedintele ne mai lungim cu inca 2-5 zile in functie de persoana . si uite asa intr-un an putem lista doar 9 maxim 10 luni calendaristice (365 impartit la 35sau 40 dupa caz )Listele se pot intoarce la calcul daca cenzorul sau presedintele o cere Stiu un lucru simplu ca cifrele nu mint doar literele se pot aseza in asa fel in vorba sa poate insemna 2 sau chiar 3 lucruri in acelasi timp.Liste;e de plata se pot contesta in 10 zile sau mai important putem sa participam la adunarile generale daca ne pasa de imobilul in care locuim .Cel mai important sa ne platim la timp ce am consumat in luna care a trecut daca se poate in primele 15 zile de la afisare , cu totii dorim sa avem tot confortul si sa avem utilitatiile functionale .
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
Oprisanescu Stefan, utilizator
Ce scrie în legea 196 din 2018? Că proprietarul are dreptul să achite cota lui parte de pe lista cheltuielilor lunare de întreținere în maxim 30 de zile de la afișare.

Dvs. ziceți ca la asociația dvs. ați stabilit 1 zi.

Nu înseamnă că ați modificat textul legii și ați stabilit dreptul proprietarului la 1 zi? Asta nu e modificare? Ce e atunci?

Nu contează nici o postare și discuție mai veche, nu sunt izvor de drept, discuțiile cu oameni care nu înțeleg ca o lege nu poate fi modificata de asociație.

Nu e vorba de ce îmi convine mie, e vorba de oameni, avocați, care au scris aceste lucruri, dacă nu le pricepeți e doar vina dvs. Nu e nici o reinterpretare, dvs. susțineți ca ați modificat acel drept al proprietarului și ne faceți tot pe noi neștiutori. Hai sa fim serioși.

w_v_w_v a scris:

De unde ati scos ca am modificat noi legea . Scrie asa in LEGEA 196/2018 sau nu? E vreun rand modificat?

Eu zic ca ar fi fost mai simplu sa cititi discutiile vechi pe tema asta, Intreaba cineva , ii dati link si atat . Nu comunicati dv reinterpretarea legii. Nu ajutati cu nimic daca le spuneti dv ceea ce va convine.

Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
latka, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru vorbitorii de jurideză natura termenului maximal de 30 de zile prevăzut la art. 77 alin. (2) din Legea 196/2018 este clară: este un termen stabilit pentru proprietarul debitor pentru a-și plăti datoria fără să fie considerat în întârziere. Nu un drept pentru asociațiile de proprietari creditoare de a fixa ele la libera lor apreciere un termen de plată care să nu depășească 30 de zile, dar care să poată fi mai scurt.

Cine nu acceptă traducerea din jurideză în româna de bază și insistă cu interpretarea de tip wishful thinking, mai devreme sau mai târziu se va lovi de o sancțiune administrativă sau de o pronunțare defavorabilă în instanța de judecată care îi va reaminti că a greși este omenește, dar a insista cu încăpățânare în greșeală este drăcește.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
Alexandru Surcel, Avocat
Desigur că nu este corect, dar cred că mai degrabă termenul scadent este corelat cu termenele de plată a facturilor., fiind mulți răuplatnici ca să se evite astfel penalizările.

Alte discuții în legătură

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile a.p. Apostol Maria Apostol Maria Buna dimineata. Sunt cenzor la o A.P. Administratorul trece pe lista de plata un termen de plata a cotelor de contributie de 20 de zile calendaristice, ... (vezi toată discuția)