avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea ...

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea
Exemplu:
Data afisarii: 26 Ianuarie 2023
Data scadenta: 16 Februarie 2023
Stiam ca legea precizeaza ca se poate plati in termen de 30 zile de la data afisarii listei. In cazul de fata sunt doar 22 zile, practica se repeta de cca 1 an.
Am contactat administratorul, mi-a raspuns ca ca datele respective reprezinta alegerea Asociatiei.
Se poate asa ceva? Stiu sigur ca la ultimele AG la care am participat, nu s-a discutat asa ceva.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:51, 25 Aprilie 2023
Multumesc pentru precizari, poate acum se vor mai linisti si cei citiva (comentatori pe forum) care, avind functie sau contract de angajat in asociatie, au considerat ca Adunarea Generala poate "legifera" cam orice.
@latka,
Apopo's de ce poate AG, ca tot este dl. avocat prin preajma: cum comentati doar art. 77, al. 1, cel cu Asociatia de proprietari poate stabili... Deci poate stabili, nu poate "legifera" cam orice, nu exagerati, ca mai citim si noi, monhcer...
In final, mai zic ceva si chiar ma opresc: noi, administratorii putem zice ce vrem noi, sau ce naiba mai intelegem, dar asta nu inseamna ca chiar asa se desfasoara activitatile asociatiilor. De fapt aceste asociatii de proprietari sunt conduse de catre AG si intre AG, de catre com. ex. si comisiile de cenzori - factor de decizie.
Nu mai vorbesc ca mai sunt mai multe alte situatii in care AG poate sa intocmeasca multe alte reguli si regulamente, desigur, in limita legii, apoi, si acum si cu alte ocazii ai facut referire la prev. Codului civil, da? Acolo unde L196/2018, o da pe balbaiala si nu dezvola corect chestiunea spatiilor comune, etc.
Sper sa nu se mai stearga din mesaje !


Adam Grecu a scris:

@latka,
Apopo's de ce poate AG, ca tot este dl. avocat prin preajma: cum comentati doar art. 77, al. 1, cel cu Asociatia de proprietari poate stabili... Deci poate stabili, nu poate "legifera" cam orice, nu exagerati, ca mai citim si noi, monhcer...


Pai ati stabilit cum zice acolo, la art. 77 alin 1 ? In asociatia dvs. presupun ca ati pus 0,05%, asa cum ati facut "conform" micsorarii termenului scadent prevazut la alin 2. Sau ati lasat acel maxim de 0,2% ?

Aici legea permite explicit modificarea (e legal) , in asociatia dvs. ati profitat de ocazie ?
La noi procentul de penalizare aprobat de AG in Sistemul propriu de penalizari, este de 0,1% / zi intarziere, astfel incat dupa 1000 de zile valoarea penalizarii ajunge la suma ce s-a penalizat (aici se opreste), dar asta inseamna ca conducerea as. prop. a doarmit in papuci si nu a luat nicio masura privind recuperarea debitelor, asa cum prevede si L 196/2018 - intelegeti ce vreau sa zic...
Termenul scadent nu este micsorat, v-am mai spus. Asociatia noastra aplica penalizari dupa 30 de zile de la afisare + 1 zi , adica dupa 31 de zile de la afisare. Acea + 1 zi face parte din intervalul celor maximum 30 de zile ale termenului de plata despre care am tot discutat - art. 77(2).
Faza cu profitatul de ocazie, este asa o licenta poetica, de fapt este discutie serioasa in AG, unde s-a hotarat aceasta forma de ajutor. Procentul de 0,2% / zi - prevazut in lege, este intr-adevar prea mare, dar s-a luat, probabil tocmai tinand cont de faptul ca furnizorii au termenul scadent de doar 15 zile si aplica penalitati dupa alte 30 de zile de la emitere (45 de zile), dar atentie, incepand cu a 16 zi de la emitere - asa cum am scris mai sus.
Buna ziua, Intreb si eu ca " DOREL". De ce mai este trecut in text acel cuvant " MAXIMUM"? In lipsa lui n-ar mai fi discutii. Mai corect era in loc de "este de ", poate fi "maximum 30 zile " . Si v-as ruga sa "vedeti" si mai departe ce se intampla pe partea financiar contabila. Ce facem in luna februarie. Are 28 zile. Se intocmeste lista urmatoare si cel care n-a platit inca , e trecut restantier? Sau facem o noua coloana -obligatie in termen- si una cu restantieri. Folosind termenul de plata de 30 zile, care dupa mine e gandit ca, SOCIAL, se va intarzia plata furnizorilor. Facturile vin inaintea afisarii si trebuie platite pana trece termenul scadent al listei de intretinere. Oare ce fond de rulment trebuie sa aiba atunci asociatiile?
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
_Sandu, utilizator

Alte discuții în legătură

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile a.p. Apostol Maria Apostol Maria Buna dimineata. Sunt cenzor la o A.P. Administratorul trece pe lista de plata un termen de plata a cotelor de contributie de 20 de zile calendaristice, ... (vezi toată discuția)