avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea ...

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea
Exemplu:
Data afisarii: 26 Ianuarie 2023
Data scadenta: 16 Februarie 2023
Stiam ca legea precizeaza ca se poate plati in termen de 30 zile de la data afisarii listei. In cazul de fata sunt doar 22 zile, practica se repeta de cca 1 an.
Am contactat administratorul, mi-a raspuns ca ca datele respective reprezinta alegerea Asociatiei.
Se poate asa ceva? Stiu sigur ca la ultimele AG la care am participat, nu s-a discutat asa ceva.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:51, 25 Aprilie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In linkul pe care l-ati pus, spune ca ''...Lista de întreţinere trebuie să cuprindă data afişării şi data scadentă. Prin urmare, de la data afişării curge termenul de 30 de zile, menţionat de lege, în vederea realizării încasărilor/termenul de plată. ..''

Prin urmare, nu spune ca data scadenta trebuie sa fie la 30 de zile!!!
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai spuneți, nu știți sa citiți acel text simplu? Data scadenta=data afișării +30 de zile.

Aveți un pic de respect pentru cei de pe acest forum, nu suntem la grădiniță.

Eu vă cred pe dvs. și dl. Grecu, acum când descoperiți ca sunteți în culpă, dar nu e vina mea. Nu vă rămâne decât sa aplicați legea, de acum înainte, poate nu vor observa proprietarii că veți schimbați ceva la afișarea listelor. :)
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2023
latka, utilizator
Nu are rost sa ne contrazicem...poate ne raspunde un avocat.
Dvs nu sunteti nici avocat ,nici administrator.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti perfecta dreptate, termenul de plata este de 30 de zile CALENDARISTICE de la data afisarii, iar asociatia de proprietari poate da o hotarare prin care termenul de plata sa fie mai mare de 30 de zile, dar niciodata mai mic, pentru ca nimeni nu poate da o hotarare care modifica legea adoptata,asociatiile de proprietari prin reprezentantii sai sunt obligati sa respecte termenele prevazute in lege, aceasta situatie apare si la orele de liniste, etc
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Răspund provocării. @latka are dreptate. Termenul de maximum 30 de zile pentru plata contribuțiilor la întreținere este un termen imperativ adresat proprietarilor. Timp de 30 de zile aceștia pot plăti fără să suporte consecințe legate de întârzierea plății. Rostul cuvântului "maximum" este de a permite proprietarilor să achite și mai devreme de 30 de zile, dacă o doresc. Altfel, fără acel "maximum", plata ar trebui făcută exact în 30 de zile și orice plată mai devreme tratată drept prematură.

Cu siguranță termenul de maximum 30 de zile de la art. 77 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 NU reprezintă un drept de opțiune pentru asociațiile de proprietari de a stabili termene de plată mai scurte de 30 de zile. De altfel, când se procedează astfel, se încalcă dreptul proprietarilor de a plăti în maximum 30 de zile, consacrat de art. 77 alin. (2).

Și @latka mai are dreptate când spune că AG-urile asociațiilor de prorprietari nu pot modifica legea și nici adăuga la ea. Orice hotărâre a AG trebuie să fie în limitele legii. @latka greșește insă când afirmă că asta ar constitui uzurpare de calități oficiale; sancțiunea unei astfel de hotărâri AG nu este penală, ci civilă: nulitatea absolută a rezoluției care încalcă legea. De asemenea, @latka mai greșește când consideră guvernul legiuitor primar și când vorbește de modificarea legilor prin hotărâri de guvern. Guvernul adoptă ordonanțe și ordonanțe de urgență care sunt similare legilor, dar numai în baza unei abilitări acordate de legiuitorul primar, care este parlamentul. Iar aceste OG și OUG devin și ele legi după ratificarea lor de câtre parlament. Prin HG se poate adopta doar legislație secundară și terțiară, adică norme metodologice. Acestea nu pot nici modifica nici completa legea, ci detaliază doar cum se implementează aceasta.

Ca o paranteză, Legea 196/2018 nu are norme metodologice; din păcate, pentru că asta dă naștere la o grămadă de aberații în aplicarea ei, din cauza deselor sale exprimări confuze și/sau contradictorii și a unei anumite inadecvări la realitate (a se vedea multele cazuri în care oamenii nu se organizează în asociații de proprietari și administrează părțile și interesele comune după ureche; confuzia creată de faptul că pot exista proprietari care nu sunt membri ai asociației; situația marilor dezvoltări imobiliare, cu asociații mamut, de mai multe blocuri și cu sute de membri și proprietari nemembri afectați etc.)

vali m a scris:

Nu are rost sa ne contrazicem...poate ne raspunde un avocat.
Dvs nu sunteti nici avocat ,nici administrator.


Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
Alexandru Surcel, Avocat

Alte discuții în legătură

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile a.p. Apostol Maria Apostol Maria Buna dimineata. Sunt cenzor la o A.P. Administratorul trece pe lista de plata un termen de plata a cotelor de contributie de 20 de zile calendaristice, ... (vezi toată discuția)