Răspund provocării. @latka are dreptate. Termenul de maximum 30 de zile pentru plata contribuțiilor la întreținere este un termen imperativ adresat proprietarilor. Timp de 30 de zile aceștia pot plăti fără să suporte consecințe legate de întârzierea plății. Rostul cuvântului "maximum" este de a permite proprietarilor să achite și mai devreme de 30 de zile, dacă o doresc. Altfel, fără acel "maximum", plata ar trebui făcută exact în 30 de zile și orice plată mai devreme tratată drept prematură.
Cu siguranță termenul de maximum 30 de zile de la art. 77 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 NU reprezintă un drept de opțiune pentru asociațiile de proprietari de a stabili termene de plată mai scurte de 30 de zile. De altfel, când se procedează astfel, se încalcă dreptul proprietarilor de a plăti în maximum 30 de zile, consacrat de art. 77 alin. (2).
Și @latka mai are dreptate când spune că AG-urile asociațiilor de prorprietari nu pot modifica legea și nici adăuga la ea. Orice hotărâre a AG trebuie să fie în limitele legii. @latka greșește insă când afirmă că asta ar constitui uzurpare de calități oficiale; sancțiunea unei astfel de hotărâri AG nu este penală, ci civilă: nulitatea absolută a rezoluției care încalcă legea. De asemenea, @latka mai greșește când consideră guvernul legiuitor primar și când vorbește de modificarea legilor prin hotărâri de guvern. Guvernul adoptă ordonanțe și ordonanțe de urgență care sunt similare legilor, dar numai în baza unei abilitări acordate de legiuitorul primar, care este parlamentul. Iar aceste OG și OUG devin și ele legi după ratificarea lor de câtre parlament. Prin HG se poate adopta doar legislație secundară și terțiară, adică norme metodologice. Acestea nu pot nici modifica nici completa legea, ci detaliază doar cum se implementează aceasta.
Ca o paranteză, Legea 196/2018 nu are norme metodologice; din păcate, pentru că asta dă naștere la o grămadă de aberații în aplicarea ei, din cauza deselor sale exprimări confuze și/sau contradictorii și a unei anumite inadecvări la realitate (a se vedea multele cazuri în care oamenii nu se organizează în asociații de proprietari și administrează părțile și interesele comune după ureche; confuzia creată de faptul că pot exista proprietari care nu sunt membri ai asociației; situația marilor dezvoltări imobiliare, cu asociații mamut, de mai multe blocuri și cu sute de membri și proprietari nemembri afectați etc.)
vali m a scris:
Nu are rost sa ne contrazicem...poate ne raspunde un avocat.
Dvs nu sunteti nici avocat ,nici administrator.