avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... secretul corespondentei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

secretul corespondentei

Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei:
ART. 28

Secretul corespondentei

Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

Nu stiu daca 'emailul' intra la categoria 'celorlalte mijloace legale de comunicare', problema mea este: am aflat ca la o companie se citesc toate emailurile trimise si primite prin serverul de mail al companiei (destinatarul primeste emailul dar se salveaza o copie separat, pentru citirea ulterioara de catre directiune). Toti angajatii au adresa de email 'de firma' si nu se specifica nicaieri in ROI ca firma ar avea dreptul sa le citeasca emailurile.

Intrebarea este: e legal ce se intampla in acea companie? si daca nu, ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 23:13, 6 Decembrie 2006
Este o chestiune extrem de interesanta care merita aprofundata si justificata cu argumente faptice si legale. La prima vedere, la cald cum as putea spune, as putea fi de acord cu Irina.Daca timpul imi va permite voi scrie un articol si va voi cere parerea.Raspunsul Irinei pare mai in ton cu evolutia legislatiei,insa acest raspuns se impune a fi nuantat.
[qout] Este un mijloc de aparare al acesteia.In masura in care directiunea verifica si emailurile private ale angajatilor/colaboratorilor (ca cele de yahoo, gmail, etc) si nu numai mailurile firmei, se aplica 212 cod penal, in masura in care nu exista o certitudine ca prin intermediula acelor mailuri se divulga informatii confidentiale.

Nu oricine poate proceda la asa ceva (art. 54 si urmat. din Legea nr. 161/2003). Nu pot fi de acord cu opinia de mai sus. De la pretexte nu se poate ajunge la argumente legale.
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2006
mariusms, utilizator
asa am gandit si eu la inceput, asa am si postat dar raspunsul irinei m-a pus pe ganduri

trebuie luat in considerare posibilitatea angajarii raspunderii angajatorului in solidar cu angajaţii in cazul unei activitaţi ilicite in spaţiul Internet
angajatul poate dezvalui secretele comerciale ale firmei
trebuie sa existe un echilibru....
in fond, mailul acela este o unealta pusa la dispoziţia salariatului de catre angajator in vederea unei utilizari profesionale
ce se face angajatorul daca angajatul dispare din firma...nu-i mai deschide niciodata mailul de teama ca-i violeaza coerspondenta?( pierde contracte, contacti si mai stiu eu ce...)
cred ca angajatii sunt instruiti in ceea ce priveste utilizarea internetului si implicit a contului de mail profesional iar daca scopul angajatorului este legitim...
nu stiu, zic si eu......
Colegul are un punct de vedere care merita luat in seama. Ceea ce am spus eu insa nu trebuie interpretat trunchiat, pt ca eu in argumentatia mea am legat dreptul firmei de a "trage cu ochiul" in mailurile profesionale (prin care se realizeza exclusiv corespondenta legata de firma) de prevederea in contractul de munca/colaborare a clauzei de confidentialitate, prin care angajatorul impune angajatului/colaboratorului sa nu se foloseasca de mijloacele de comunicare pe care le are la dispozitie in vederea divulagrii in orice fel a unor informatii considerate de firma ca fiind confidentiale.
Inca o data, este un mijloc de protectie al firmelor, care, ca sa fim sinceri, in caz contrar se pot trezi fara clienti, cu datele importante dezvaluite, etc
Draga colega, Irina, nu ti-am "trunchiat" interpretarile. In speta avem o fapta prevazuta de legea penala. Mai departe, se poate ajunge la o cauza care inlatura caracterul penal, dar trebuie sa fie cazul fortuit (nu si starea de necesitate, pentru ca nestiind ce contine mail-ul personal, nu ai de unde sa stii pericolul). Dar, reamintesc, fapta este prevazuta in legea penala. Iar pentru a demonstra cazul fortuit, desi nu spun ca este imposibil, mi se pare totusi ca iti va trebui multa imaginatie (si nu ma indoiesc de faptul ca o si ai). :)

Alte discuții în legătură

E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)
Publicare corespondenta fara acordul meu Costica33 Costica33 Am scris un mesaj e mail unei firme. Acea firma a considerat, fara sa ma intrebe nimic, sa retransmita mesajul meu catre un tert. Acel tert a publicat mesajul ... (vezi toată discuția)
Violare de corespondenta???/ lupianca lupianca Buna seara...am o intrebare. Daca, in timpul casatoriei sotii aveau aceeasi parola la mailurile personale ( deci totul era pe fata ca sa zic asa) iar sotia a ... (vezi toată discuția)