avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... secretul corespondentei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

secretul corespondentei

Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei:
ART. 28

Secretul corespondentei

Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

Nu stiu daca 'emailul' intra la categoria 'celorlalte mijloace legale de comunicare', problema mea este: am aflat ca la o companie se citesc toate emailurile trimise si primite prin serverul de mail al companiei (destinatarul primeste emailul dar se salveaza o copie separat, pentru citirea ulterioara de catre directiune). Toti angajatii au adresa de email 'de firma' si nu se specifica nicaieri in ROI ca firma ar avea dreptul sa le citeasca emailurile.

Intrebarea este: e legal ce se intampla in acea companie? si daca nu, ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 23:13, 6 Decembrie 2006



Draga Mariusms cf art. 41 din Legea nr.161/2003 Proprietarii sau administratorii de sisteme informatice la care accesul este interzis sau restricţionat pentru anumite categorii de utilizatori au obligaţia de a avertiza utilizatorii cu privire la condiţiile legale de acces şi utilizare, precum şi cu privire la consecinţele juridice ale accesului fără drept la aceste sisteme informatice. Avertizarea trebuie să fie accesibilă oricărui utilizator.
Exact ce iti spuneam firmele informeaza clar utilizatorii despre modul de folosire si ce poate constitui continutul corespondenta, precum si scopul in care se poate folosi.
in acest sens este si art. 35 al.2 pct.c "acţionează fără drept persoana care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) nu este autorizată, în temeiul legii sau al unui contract;
b) depăşeşte limitele autorizării;
c) nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente, potrivit legii, să o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic ori de a desfăşura cercetări ştiinţifice sau de a efectua orice altă operaţiune într-un sistem informatic.
"





Va mai citez inca o data articolele din aceeasi lege poate nu le-ati citit de prima data.
De acord cu dvs. ca e o lege speciala, nu s-a afirmat nici o clipa contrariul, dar dvs. nu vreti sa acceptati ca in conditiile in care exista informarea angajatilor, fapta nu constituie infractiune.

P.S. vad ca oricum ati inteles sa citati inca o data din aceasta lege cu toate ca in mesajul anterior imi spuneati ca face obiectul unei alte discutii.;)
Si inca ceva, nu am inteles referirea la codul penal si genocid. nu cred ca sunt eu aceea care tine morits sa sustina ca fapta e o infractiune

Cu tot respectul
Am stat de vorba cu cineva din domeniu si am aflat ca seful are voie sa va citeasca e-mailul fiind o firma care se foloseste de calculatoare, riscul ar fi prea mare ca angajatul sa trimita mai departe codul sursa a programelor folosite de firma lucruri care sunt sercret de firma; ceea ce dumneavoastra ar trebui sa verificati este contractul dumneavoastra de munca in care angajatorul dumneavoastra este obligat sa treaca o clauza cum ca sunteti monitorizata de catre firma respectiva(exista cateva directive privind protectia datelor informatice, si alte cateva privind protectia datelor care vor explica mai pe larg ce si cum) Or daca nu este trecuta in contractul dumneavoastra si totusi sunteti supravegheata atunci puteti sa cereti o despagubire desigur pe calea instantei>
Parerea mea este ca nu poti sa derogi de la legile penale prin nimic.
Sunt de stricta interpertare.
aveti dreptate. singura obiectie ar fi ca acest subiect sa nu cada cumva in partea care se ocupa de dreptul informatic, caci atunci poate se pot folosi si directivele respective.
:)ok. codul penal este de stricat interpretare, dar exista situatii de exceptie care nu se incadreaza in cele mentionate de codul penal.
eu tot consider ca daca ai semnat clauza de confidentialitate si de monitoring, angatorul poate sa supravegheze. Nu este nici o infractiune. in caz contrar am ajunge la situatia in care angajatorul ar fi expus la o serie larga de riscuri ceea ce e departe de a fi fair. este un mijloc de protectie al acestuia impotriva potentialelor actiuni ale angajatului, atata timp cat se limiteaza la mailul firmei (al angajatorului).

Alte discuții în legătură

E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)
Publicare corespondenta fara acordul meu Costica33 Costica33 Am scris un mesaj e mail unei firme. Acea firma a considerat, fara sa ma intrebe nimic, sa retransmita mesajul meu catre un tert. Acel tert a publicat mesajul ... (vezi toată discuția)
Violare de corespondenta???/ lupianca lupianca Buna seara...am o intrebare. Daca, in timpul casatoriei sotii aveau aceeasi parola la mailurile personale ( deci totul era pe fata ca sa zic asa) iar sotia a ... (vezi toată discuția)