avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... As dori sa stiu către care instituții trebuie să ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

As dori sa stiu către care instituții trebuie să mă îndrept ...

As dori sa stiu către care instituții trebuie să mă îndrept cu o plângere daca in blocul unde locuiesc , la et.2, deasupra mea o profesoară face meditatii de foarte multi ani si deranjează liniștea de pe scara in sensul ca suna interfonul, se aud pe scări tinerii;este un trafic infernal, circa 20 ,25 De copii pe zi; de asemenea am schimbat interfonul de 2 ori in plus fata de cealaltă scara , ne strica zugrăveala, ne ocupă parcarea
În concluzie, fiind un bloc de locuit , ar trebui să respecte liniștea și în plus nu înțeleg de ce trebuie să suport eu costurile cu zugravitul, interfonul si parcarea În condițiile în care ea( profesoara) încasează sute de milioane in fiecare lună.
Mulțumesc

Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 00:28, 28 Mai 2025
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnul Nicu daca cu partea referitoare la meditatii v-ati lamurit hai sa va lamurim si cu nr persoanelor .

Proprietarul poate sa nu declare niciodata ca el sta acolo si inca x membri desfasoara activitati acolo in proprietate daca nu vrea..
Deasemenea poate face cate cereri doreste sa fie scos de la persoane ca ar fi tot tipul plecat sau sa aduca adeverinte de la alte asociatii ca el locuieste acolo.
Presedintele care este si seful comitetului are obligatia sa

Legea 196/2018
[ link extern ]
Articolul 75 Cheltuielile asociației de proprietari


(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de
repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a)Cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți

Retineti desfasoara activitati nu trebuie sa locuiasca acolo.
Exemplul cu firmele din blocurile pozitionate central unde abia mai stau permanent 3 apartamente este clar.

Mai departe articolul 76 din legea 196/2018 spune
ART. 76
Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar
din cadrul condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5) coroborate cu
prevederile art. 75 alin. (2).


Stabilirea sumei si repartizarea care priveste proprietatea comuna (in cazul de sus de la intrare usa , interfon casa scarii , trepte pereti, etc se fac dupa nr de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati acolo.

Cine desfasoara activitati acolo??? Toti cei care vin la meditatii.
Ii numara si ii baga la intretinere la nr de persoane.
==================================================================
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pare ca domnul Nicunicolae10 nu cunoaste sau intelege legea 196/2018 .
Pe langa stabilirea de catre altii a numarului de persoane si nu prin declararea proprietarului cum credeati domnule Nicu mai este legal si sa adopte adunare generala "de parinti si pionieri" cum spuneti dv hotarari prin care sa impuna anumite taxe daca nu stiati.
Si se impun taxe suplimentare pentru cei care detin animale , pentru cei care ocupa abuziv spatiul comun, pentru cei inchiriaza in regim hotelier si genreaza trafic suplimentar si alte asemenea.
sa va dam exemple :
www.avocatnet.ro/forum/discu...

www.avocatnet.ro/forum/discu...

si hotararile raman egale doar daca nu sunt anulate de instanta.

Legea 196/2018
art 29
(2) Dacă o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari, o decizie a comitetului
executiv sau a președintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să
prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un
drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau,
după caz, poate solicita instanțelor judecătorești anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei
și/sau repararea pagubei cauzate
.

Si sunt instante care au hotarat ca atat timp cat priveste proprietatea comuna atunci hotararea este legala.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru cei care s-au constituit in grupul de "intelepti" in conducerea si administrarea condominiilor, posteaza texte de legi, dar nu le inteleg :
1. Articolul 82
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu
se traduce : cheltuielile repartizate proportional cu cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru cei care au o proprietate individuala cu destinatia de locuinta si declara numarul de persoane( conform art. 30 din lege) ce locuiesc( da, si dorm ) acolo sau cele care au o proprietate cu alta destinatie decit cea de locuinta (in speta spatiu comercial) si incheie acea conventie cu asociatia conform art. 40

2. Daca e vorba de o locuinta si credeti ca orice persoana care vine la un moment dat la acea locuinta (vizita, servicii de reparatii, alte motive) si nu este declarata conform art. 30 sunteti in mare eroare, nu asociatia are dreptul sa stabileasca ceva despre acea persoana, in lege nu scrie asa ceva.

3. Asociatia nu are dreptul sa stabileasca taxe, impozite, amenzi sau alte "minuni" de genul asta, nu exista vreun articol de lege care da voie la asa ceva, cititi complet aiurea art. 76, el spune doar ca pentru lucrarile care se fac pentru reparatia si intretinerea partii comune, se voteaza inainte conform art. 48 si acele hotariri trebuie sa respecte art. 75 alin 2, mai mult :

"(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept. "

Ati sarit la lectura cel mai important aliniat, asta care va spune ca nu aveti voie sa "inventati" taxe.

Da, hotaririle ramin "egale" cum scrie @w_v_w_v pina cind le desfiinteaza instanta, caci sunt nule de drept. Prin urmare daca va place sa va jucati de-a abuzul de drept in asociatiile unde va desfasurati activitatea, e treaba voastra, dar nu scrieti aici ca e "legal". Nu e !

4. Ce decizii luati in grupul/grupurile voastre de lucru/sfat/consultanta nu intereseaza pe forumul asta, doar temeiurile legale sunt cele care au interes.

5. Ca sa revenim la subiectul discutiei, d-na care a deschis-o are in fapt o problema, un conflict vechi cu profesoara ce da meditatii, cred ca obiectivitatea e cam scoasa din discutie. Bineinteles ca poate sa deschida un razboi, cu tot felul de reclamatii de alt gen, decit cele legate de legea asociatiilor de proprietari, dar cred ca va pune doar alte paie pe foc. Discutam aici doar despre incalcari ale legii 196/2018.
Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2025
latka, utilizator
nicunicolae10 și Nivea, renunțați la ironii, vă rog. Dacă discuția alunecă în direcția „cine-i cel mai ascuțit creion din penar” închid topicul.

Alte discuții în legătură

Taxe asociatie de proprietari. hdanny hdanny Locuiesc la bloc, unde exista o asociatie de proprietari. La aceasta asociatie se plateste doar curentul pe scara, liftul si curatenia. Celelalte utlitati sunt ... (vezi toată discuția)
Se poate angaja un presedinte al asociatiei din afara blocului? shaftroo shaftroo Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari si 6 apartamente pe scara. Locuite sunt doar 10 apartamente in total. Restul sunt ramase cu mostenitori de negasit. ... (vezi toată discuția)
Buna seara. avem la bloc urmatoarea situatie . s-a schimbat la ... caradis caradis Buna seara. Avem la bloc urmatoarea situatie . S-a schimbat la o scara o coloana de apa calda si rece pe un tronson. Administratorul a repartizat cheltuiala ... (vezi toată discuția)