avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Regim hotelier
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Regim hotelier

Bună ziua,

Aș avea o întrebare scurtă legată de situația unui vecin. Doresc să închiriez apartamentul în regim hotelier și am obținut deja acordul a trei dintre cei patru vecini. Din păcate, unul dintre ei evită să îmi ofere un răspuns — nu a semnat, dar nici nu a oferit un motiv clar pentru refuz. Comunicarea cu el este foarte dificilă, iar situația trenează de aproximativ două luni.

Menționez că nu am insistat deloc în această perioadă și se poate observa din istoricul comunicării cât timp a trecut de la primul email. Am evitat să pun presiune, tocmai pentru a păstra o relație amiabilă.

Întrebarea mea este: ce pot face în continuare într-o astfel de situație? Există o cale legală sau procedurală de urmat atunci când o persoană nu răspunde deloc, dar nici nu refuză în mod oficial?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Nivea , utilizator 01:35, 22 Iulie 2025
Știți foarte bine ca nu se schimbă blocul in hotel, dacă sunt câțiva proprietari care-și închiriază apartamentele in regim hotelier.

Există un trend crescător in destinațiile foarte aglomerate din Europa, cum ar fi , Barcelona, sa zicem, de a pune piedici în calea celor ce închiriază într-un astfel de mod. În România nu e cazul, e o stupizenie, mai ales ideea ca dintr-o data se transformă blocul în hotel.

Cred ca am stat vreo doua nopți, ultima dată, intr-o astfel de locuință, atunci când am fost la o întâlnire de câțiva zeci de ani de la terminarea facultății. Nu am dat petreceri, am fost la ele :).

Nu a fost cu nimic diferit de a locui in propriul apartament. Nu s-a schimbat nimic. Cred ca prima dată am folosit un astfel de serviciu la Oradea, a meritat, pentru amândouă părțile.

robert1958 a scris:

Lucrurile s-au mai schimbat între timp [...]

Sintagma „transformarea blocului în hotel” este de natură a sublinia modificarea destinației inițiale a locuințelor în structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare și alimentație publică prin închirierea în regim hotelier, însă înțeleg că nu ați sesizat modificarea introdusă prin Ordinul nr. 985 din 29 martie 2024 prin care s-au armonizat reglementările în vigoare cu privire la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism și prevederile art. 40 din legea nr.196/2018 cu privire la schimbarea destinației locuințelor.

Faptul că dvs. considerați că „Astfel de hotariri de instante sunt o rusine, motivarile sunt cel putin hilare” nu vă pune în poziția de a avea dreptate.

Mai jos încă câteva hotărâri pronunțate de Tribunalul București, hotărâri despre care nu s-ar putea spune că sunt o rușine:


[ link extern ]

[ link extern ]

latka a scris:

Știți foarte bine ca nu se schimbă blocul in hotel, dacă sunt câțiva proprietari care-și închiriază apartamentele in regim hotelier.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2025
robert1958, utilizator
Ei na, nu am sesizat, bineînțeles că știu, ați făcut reclama de vreun an. Nu s-a schimbat nici o destinație, e tot o locuință, numai ca poate diferi locatarul, sa lăsăm filozofia ieftina a locuirii si prezumția de vinovăție a chiriașului de scurta durata.

Pe asta se bazează asa zisele "hotărâri", rușinoase, ca și cum cei ce închiriază in acest scop sunt a priori niște " golani" fără nici o educație.

Iar cei ce închiriază pe termen lung sunt călugări. :)))

Desigur dvs. aveți alte „raționamente” decât cele ale Instanțelor de judecată reținute în considererentele zecilor de Hotărâri pronunțate în cauze deduse judecății având ca obiect refuzul acordării acordului pentru închirierea în regim hotelier a locuințelor.

Poate nu ați avut răbdare să citiți, sau poate din motive subiective ați trecut cu vederea partea relevantă:


„Tribunalul reţine că, pentru emiterea certificatului de clasificare pentru persoane fizice, printre alte cerinţe, există şi condiţia obţinerii acordul asociaţiei de locatari/proprietari şi acordul proprietarilor cu care persoana fizică are pereţi comuni, pe plan orizontal şi vertical, din care să rezulte activităţile ce urmează a fi desfăşurate în structura de primire turistică respectivă.

Această reglementare are în vedere şi dispoziţiile Legii nr. 196/2018 care, la art. 40, prevede că:
„(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.

(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.

(3) O copie a convenţiei prevăzute la alin. (2) se înmânează preşedintelui asociaţiei de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.”

În acord cu prima instanţă, având în vedere dispoziţiile legale incidente, tribunalul constată că textul de lege instituie posibilitatea asociaţiei de proprietari/vecinilor cu care respectiva unitate are pereţi comuni de a-şi exprima acordul cu privire la destinaţia pe care apelanta-reclamantă doreşte să o atribuie imobilului său, nefiind instituită o obligaţie a asociaţiei ori a vecinilor de a-şi da acest acord.

########## de a-şi exprima ori nu acordul pentru schimbarea destinației locuințelor dintr-un condominiu, prevăzută de lege, decurge tocmai din inconvenientele de ordin practic pe care cazarea în regim hotelier le poate genera pentru restul locatarilor, având în vedere natura de condominiu a imobilului în care se afla amplasată garsoniera a cărei proprietar este apelanta-reclamantă, acest acord nefiind necesar, spre exemplu, în cazul locaţiunii de drept comun”.



latka a scris:

Ei na, nu am sesizat, bineînțeles că știu, ați făcut reclama de vreun an. Nu s-a schimbat nici o destinație, e tot o locuință, numai ca poate diferi locatarul, sa lăsăm filozofia ieftina a locuirii si prezumția de vinovăție a chiriașului de scurta durata.

Pe asta se bazează asa zisele "hotărâri", rușinoase, ca și cum cei ce închiriază in acest scop sunt a priori niște " golani" fără nici o educație.

Iar cei ce închiriază pe termen lung sunt călugări. :)))


Instantele respective nu vad ridicolul textelor pe care le produc, vad ca nici dvs. :
Tribunalul retine ....ca locuinta nu se va mai numi locuinta, daca nu sta proprietarul in ea :))) si ca va deveni "structura turistica cu...alte activitati" :))), adica acolo nu se mai doarme, nu se maninca, nu se mai uita nimeni la TV. E salon de nunti, pizzerie, cabinet stomatologic, discoteca ?

Care e diferenta aia atit de mare intre inchirierea pe termen scurt si cea pe termen lung ?!? Aceiasi oameni care pot inchiria pe termen scurt, pot fi exact aceiasi oameni inchiriind pe termen lung. E acelasi apartament, cu o singura diferenta, ca nu sta proprietarul in ea, ci alte persoane, nu extraterestri. Va fi EXACT aceeasi locuinta, doar locatarii difera. Ce mi-e o saptamina, ce mi-e o luna, ca interval in care pot locui EXACT aceleasi persoane.

Care sunt "inconvenientele de ordin practic pe care cazarea în regim hotelier le poate genera pentru restul locatarilor", ca a le pomeni fara a le demonstra, ca pe drobul de sare din povestea lui Creanga, e tot un semn de prostie. Nu pot aceiasi oameni care inchiriaza pe citeva luni sa faca exact la fel, daca ar inchiria pe o saptamina ?!?
Ce-i opreste ? Argumentati, daca puteti, dar nu aveti argumente, o sa-mi trintiti aceleasi texte lemnoase, copiate din hotariri stupide.

Daca nu vedeti ridicolul unor asemenea texte, nu mai am ce comenta !
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2025
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuz acord inchiriere apartament in regim hotelier silviu@12345 silviu@12345 Buna ziua! Detin un apartament pe care il inchiriez si am fost contactat de vecinul de sus pentru a semna un acord de asi inchiria apartamentul in regim ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Sunt dat în judecata pentru ca nu am semnat unui vecin spre ... gergica g gergica g Sunt dat în judecata,, pentru ca nu am semnat unui vecin spre închiriere în regim hotelier. Cine ma poate lamuri, dacă am dreptul de a fi sau nu de acord, ... (vezi toată discuția)