avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Regim hotelier
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Regim hotelier

Bună ziua,

Aș avea o întrebare scurtă legată de situația unui vecin. Doresc să închiriez apartamentul în regim hotelier și am obținut deja acordul a trei dintre cei patru vecini. Din păcate, unul dintre ei evită să îmi ofere un răspuns — nu a semnat, dar nici nu a oferit un motiv clar pentru refuz. Comunicarea cu el este foarte dificilă, iar situația trenează de aproximativ două luni.

Menționez că nu am insistat deloc în această perioadă și se poate observa din istoricul comunicării cât timp a trecut de la primul email. Am evitat să pun presiune, tocmai pentru a păstra o relație amiabilă.

Întrebarea mea este: ce pot face în continuare într-o astfel de situație? Există o cale legală sau procedurală de urmat atunci când o persoană nu răspunde deloc, dar nici nu refuză în mod oficial?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 06:21, 22 Iulie 2025

Nu este nimic ridicol în respectivele texte, însă foarte „interesant” este faptul că doar dvs. vedeți un așa zis ridicol al unor texte care se regăsesc în considerentele decisive ale mai multor hotărâri judecătorești rămase definitive, pe care le considerați stupide, însă nu vedeți "inconvenientele de ordin practic pe care cazarea în regim hotelier le poate genera pentru restul locatarilor".

Chiar și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a văzut inconvenientele ( pe care dvs. în continuare nu le vedeți ) generate de activitățile turistice desfășurate în cadrul unor unități aflate în locuințe de tip condominiu, și asta încă înainte de a emite Ordinul nr. 985 din 29 martie 2024 :

<<< Activitățile turistice desfășurate în cadrul unor unități aflate în locuințe de tip condominiu pot afecta viața cotidiană a locatarilor. Blocurile de locuințe nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecând de la premisa respectării drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obținerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereți comuni, pentru a putea obține certificatul de clasificare. Spre exemplu, acel vecin cu pereți comuni este direct afectat de zgomotul care ar putea fi făcută de turiști în timpul orelor de odihnă >>>

[ link extern ] /

Ulterior, prin Ordinul nr. 985 din 29 martie 2024 s-a înlocuit „SAU” cu „ȘI” în textul art. 4 alin. 1^1 lit. e, astfel armonizându-se cu dispozițiile art. 40 din legea nr. 196/2018 și asta pentru că s-a înțeles că nu numai vecinii direcți pot fi afectați de închirierea unor locuințe din condominiu în regim hotelier.


Acum dacă dvs. nu vedeți ceea ce vede toată lumea ...... este strict problema dvs.



latka a scris:



Daca nu vedeti ridicolul unor asemenea texte, nu mai am ce comenta !

: ))))) În toată lumea asta se poate închiria in regim hotelier, fără asemenea aprecieri ridicole, se plâng oamenii de prea mulți turiști în anumite zone, nu ca blocurile se transformă în hoteluri,nu dacă sunt câțiva proprietari care-și își închiriază locuințele, ca la noi.

Și după cum am scris anterior, se dovedește încă o dată, că nu aveți argumente, la ce am scris, și nu știți decât sa citați texte ridicole, indiferent de ce "autoritate" le-ar emite.

Deci, de ce ar fi aia de închiriază pe termen mai lung altfel, decât cei ce închiriază pe termen scurt ? Așa-i ca nu știți ce sa spuneți? Ca si instantele dealtfel. :)))
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2025
latka, utilizator
Fantastic ! Nici acum nu vedeți ceea ce văd instanțele de judecată, nu vedeți ceea ce vede Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
De altfel refuzați să vedeți ceea ce văd toți ceilalți.

Am să vă răspund la veșnica dilemă care vă frământă printr-un fragment din răspunsul lui BogdanGri :

„In cazul inchirierii clasice, pe termen lung, se creaza niste raporturi stabile intre chiriasi si ceilalti vecini, chiriasii devenind practic parte a comunitatii. Astfel, anumite comportamente antisociale pot fi evitate. Evident ca nu acelasi lucru se intampla in cazul inchirierii in regim hotelier.”

Acum sper că v-ați lămurit.

În privința Hotărârilor instanțelor de judecată (chiar dacă nu reprezintă izvor de drept):

- când sunt atât de multe care ne contrazic convingerile personale este timpul să lăsam steagul jos, nu să le considerăm ridicole.
Altfel riscăm să devenim noi ridicoli.

PS. Nu a spus nimeni că nu se poate închiria în regim hotelier locuința din condominiu, ci doar că trebuie îndeplinite anumite condiții impuse prin acte normative în vigoare cu privire la acordul vecinilor direct afectați și al asociației de proprietari având în vedere schimbarea destinației locuinței.

Dacă nu se obține acordul vecinilor direct afectați și al asociației de proprietari, proprietarul are posibilitatea închirierii locuinței pe termen lung, situație în care neschimbându-se destinația locuinței nu are nevoie de nici un acord.



latka a scris:

:
Deci, de ce ar fi aia de închiriază pe termen mai lung altfel, decât cei ce închiriază pe termen scurt ? Așa-i ca nu știți ce sa spuneți? Ca si instantele dealtfel. :)))

Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2025
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba - sa-mi fie cu iertare , @latka - de pilda , locuitorii Barcelonei , taman pentru asta se plang : ca foarte multe imobile s-au cumparat exact in acest scop , al inchirierii in scop turistic , facand ca pretul acestora sa creasca astronomic si sa nu si le mai poata permite . Pe langa asta , multimea de spatii de cazare a facut sa cresca numarul de turisti in asa fel incat - practic - orasul nu mai e al locuitorilor , ci al turistilor . Acestia ( turistii ) sunt in vacanta , pusi pe distractie , cu chef de umblat prin baruri , de cantat pe strada , si chiar in spatiile unde au fost cazati . E clar ca e un disconfort major . Stiu ca se punea problema interzicerea inchirierii in regim hotelier , nu stiu daca s-a actionat sau nu , in aceasta directie . La fel protesteaza si locuitorii insulelor Spaniei , si nu puteti spune ca nu au dreptate . Doar ca ( in opinia mea ) , nu se gandesc , mai ales cei din insule , din ce vor trai cea mai mare parte dintre ei , care erau angajati in aceasta industrie , ca , in afara de turism , nu prea au altceva .
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2025
CHKa, utilizator
Nu refuz sa vad, eu vad in fiecare zi, pentru ca locuiesc intr-un bloc plind de chiriasi, de toate felurile si "lungi" si "scurti" proprietari care locuiesc sunt, maxim 20-25%. Nu am stabilit raporturi decit de bun simt cu chiriasii, indiferent de stagiul lor de locuire, exista doar raporturi de politete si de buna cuviinta, nu sunt unii mai antisociali ca altii, cum nu exista nici proprietari usa de biserca.

De altfel, cei mai rai vecini sunt pescarusii :)))), care-mi strica somnul in fiecare noapte, cu certurile lor de sezon.

Prin urmare nu-mi vindeti mie "castraveti", eu experimentez pe viu, nu ma conving povestile nemuritoare cu chiriasii turisti cei rai si aia buni ce inchiriaza pe termen lung.

robert1958 a scris:

Fantastic ! [... comentarii...]


Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2025
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuz acord inchiriere apartament in regim hotelier silviu@12345 silviu@12345 Buna ziua! Detin un apartament pe care il inchiriez si am fost contactat de vecinul de sus pentru a semna un acord de asi inchiria apartamentul in regim ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Sunt dat în judecata pentru ca nu am semnat unui vecin spre ... gergica g gergica g Sunt dat în judecata,, pentru ca nu am semnat unui vecin spre închiriere în regim hotelier. Cine ma poate lamuri, dacă am dreptul de a fi sau nu de acord, ... (vezi toată discuția)