Pana Plesului adevar graieste Andrei Plesu: " Tutuiala "
Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, al democratiei victorioase, al sociabilitatii "americane". De vreme ce you e si "tu" si "dumneavoastra", e musai sa profitam si sa ne tutuim. Dovedim astfel ca suntem "bransati", actuali, globalizati. Nu avem prejudecati, nu umblam cu discriminari si cu fasoane. Ne tutuim. Suntem de-o teapa. Prieteni. Ne-am nascut ieri.
E perfect normal ca un reporter de televiziune sa mearga cu microfonul pe strada si sa-i tutuiasca pe trecatorii cu care vrea sa stea de vorba, desi îi vede pentru prima oara.
E normal ca profesorul universitar sa-si tutuiasca studentii.
E normal ca un politician furios sa-si ia adversarii "la per tu".
E normal ca pe plaja, la discoteca, la emisiunile de divertisment, toata lumea sa tutuiasca pe toata lumea. În aceste conditii, a folosi brusc apelativul "dumneavoastra" devine injurios. "Dumneavoastra" se spune numai în bascalie, numai cînd vrei sa-ti exprimi antipatia, neîncrederea, dispretul. "Normala" e doar tutuiala. Dar si ea are, de fapt, subterane complexe.
E tutuiala macho, a masculului batos fata de fetite fragede sau demimondene interlope.. (Imi amintesc de modul inadmisibil în care dl. Radu Moraru o tutuia pe invitata sa Cicciolina, ca si cum ar fi agatat-o dupa colt.) Exista tutuiala "de platou", prin care moderatorul-satrap sau moderatorul-vedeta îsi etaleaza autoritatea, tutuiala politieneasca, a agentului de circulatie care te trage de urechi, tutuiala prin care seful îsi domina subalternii. Tutuiala rutiera cu care se încondeiaza reciproc soferii isterici, tutuiala uzurpatoare, prin care naturile subalterne vor sa se insinueze în lumea buna (dl Emil Constantinescu spunîndu-i "Václav" lui Havel). Tutuiala razboinica ("boule"), ironic-protectoare ("draguta...") sau tovaraseasc? ("mai, draga"). De la obraznicie la nesimtire, de la proasta-crestere la dezinhibare primara, de la aroganta la egalitarism, tutuiala acopera un larg spectru al patologiei sociale.
În mod paradoxal, ea îsi submineaza propria legitimitate: cînd te poti tutui cu oricine, cînd tutuiala devine o deprindere curenta, prestigiul si miracolul tandru sau camaraderesc al lui "tu" se degradeaza.. În mod normal, la "tu" trebuie sa ajungi; printr-o delicata chimie a afectelor, printr-un rabdator spor de încredere si printr-o reciproc consimtita afinitate. "Tu" este un mod de a reformula - în conditii de intimitate -institutia respectului.
Dimpotriva, inflatia tutuielii instituie diferenta, stereotipia, griul. Spatiul dintre oameni devine monoton, ierarhiile se sterg, nuantele sufletesti ale comunicarii devin irelevante. Tutuiala reduce totul la orizontala. În aparenta, ea face dialogul mai direct, în realitate, îl saraceste.
Din cînd în cînd, mi se pare ca o multime din relele cotidiene sînt rezultatul unei proaste administrari a tutuielii, efectul exceselor ei.
Guvernantii îi tutuiesc cu autoritara nonsalanta pe gazetari, gazetarii îi tutuiesc sprintar pe guvernanti, ministrii tutuiesc institutiile, institutiile îi tutuiesc pe cetateni, cetatenii se tutuiesc între ei si toti laolalta ne tutuim cu Europa.
Diferentele, demnitatile, eticheta, protocolul - sînt demodate. Ne scufundam în omogenitatea lui "tu", iar "tu" evolueaza semantic spre "nimeni".
Nu ne-ar strica un pic de staif. Nu ne-ar prinde rau o scurta epidemie de politete.
Uite cum te determin sa spui tot!:))
Stii ca te apreciez dar am avut impresia ca duci lucrurile la extreme,atata tot.
Pentru ca pui atat de bine punctul pe i,de acord!
:innocent:
Eu nu-i inteleg pe aia care chiar insista sa li se vorbeasca tot timpul cu dumneavoastra .
Respectul celorlalti se castiga , si de cele mai multe ori politetea excesiva este daunatoare relatiilor dintre oameni de conditie sociala apropiata si impiedica socializarea indivizilor .
Eu nu ii inteleg pe aceia care fara sa cunoasca o persoana,i se adreseaza in cel mai"natural" mod cu "tu" sau i se adreseaza cu insolenta cu:"mai tu ala de acolo,ce faci ?"
Cu tot respectul fata de dl.Costinel,am alta parere si voi continua sa ma adresez pana si unui elev(ca diferenta de varsta,nu ca pozitie sociala),tot cu acest "dumneavoastra",atat de greu de scris si de pronuntat pentru unii.
Aceasta nu ma impiedica sa accept tutuiala din partea unor anume persoane.
Probabil ca pentru aia (aceia in traducere), apelativul TU, reprezinta reverentiosul dumneavoastra (sau dulcele "matale"), invatat/obisnuit a fi utilizat inca din copilarie, in apelarea parintilor pe nume (in loc de tata/mama).Si atunci, reversul li-se pare fortat/injositor/dezonorant/agresiv si de nesuportat.Nu sunt de condamnat si nici de dezvatat, insa in mod sigur, odata cu elevarea in varsta si/sau in pozitie sociala, vor intra in randul celor care vor impune "restului" sa fie atenti cum li-se adreseaza!
Socializarea corecta incepe in familie si continua tot restul vietii.( scoala, servici, cartier, gasca,lume) cu influentele sau invatamintele de rigoare.(+/-)
Eu am trait si in cartier,printre anumiti tipi"colorati din punct de vedere comportamental" ,dar si printre domni.Am trait printre oameni,care se tutuiau in timpul liber pentru ca erau prieteni,dar oficial isi vorbeau cu"dumneavoastra domnule"
Un ofiter al armatei romane care a facut campaniile din Irak si Afganistan,vorbea despre militarii englezi,care in timpul liber,jucau carti impreuna si se tutuiau,indiferent de grad,daca erau prieteni,iar in momentul cand intrau in serviciu,dialogul devenea oficial,de tipul,"Yes sir","No sir".
Cand vom ajunge la acest grad de civilizatie si implicit, de educatie, ne putem tutui,fara nicio problema,dar cred ca mai este mult pana atunci
Traim intr-o epoca in care se tinde la omogenizare si egalizare, si toti avem teoretic sanse egale. Bineinteles ca unii isi valorifica mai bine decat altii aceste sanse asa-zis egale.
Dupa parerea mea per tu-ul trebuie sa fie regula, si pluralul de politete exceptia.
Exceptia care trebuie aplicata persoanelor cu o varsta mai inaintata decat a noastra - care evident au de regula alte conceptii despre ceea ce se cade si ceea ce nu, persoanelor cu functii inalte, in exercitiul functiei lor - mi se pare penibil ca la o intalnire intre ministrii/presedinti acestia sa se tutuiasca, mai ales ca tutuiala lor ar fi falsa si neprietenoasa, oricat ar zambi ei pentru poze, si strainilor.
Nu cred ca este politicos sa ne tutuim cu soferii de taxi, cu vanzatoarele de la piata, cu personalul de la curatenie, cu chelnerii, cu orice fel de persoane care ne sunt straine si cu care nu avem de gand sa ne imprietenim vreodata.
Apelativul "dumneavoastra" este cea mai usoara si mai eficienta metoda verbala de a tine pe cineva la distanta. Tocmai din acest motiv consider ca trebuie folosit cu parcimonie in privinta persoanelor cu care avem relatii mai apropiate si constante.
Nu cred ca este necesar ca un profesor care isi respecta studentii sa li se adreseze cu "dvs", si nici in privinta subordonatilor sau superiorilor, pluralul de politete nu este nici de departe o garantie sau o dovada suprema de respect, din contra, respectul si aprecierea nu se manifesta prin inchistare ci prin apropierea dintre oameni.
Bineinteles ca, asa cum s-a scris anterior, este o lipsa de politete sa ne adresam cu "tu" cuiva care ne spune "dumneavoastra", fie din dorinta de a se distanta pentru ca ne considera straini, fie din educatie etc - modul de adresare trebuie sa fie, de regula, simetric.