avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Avocatnet 2010: Discutia la moda: TUTUIALA
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Avocatnet 2010: Discutia la moda: TUTUIALA

Pana Plesului adevar graieste
Andrei Plesu: " Tutuiala "
Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, al democratiei victorioase, al sociabilitatii "americane". De vreme ce you e si "tu" si "dumneavoastra", e musai sa profitam si sa ne tutuim. Dovedim astfel ca suntem "bransati", actuali, globalizati. Nu avem prejudecati, nu umblam cu discriminari si cu fasoane. Ne tutuim. Suntem de-o teapa. Prieteni. Ne-am nascut ieri.
E perfect normal ca un reporter de televiziune sa mearga cu microfonul pe strada si sa-i tutuiasca pe trecatorii cu care vrea sa stea de vorba, desi îi vede pentru prima oara.
E normal ca profesorul universitar sa-si tutuiasca studentii.
E normal ca un politician furios sa-si ia adversarii "la per tu".
E normal ca pe plaja, la discoteca, la emisiunile de divertisment, toata lumea sa tutuiasca pe toata lumea. În aceste conditii, a folosi brusc apelativul "dumneavoastra" devine injurios. "Dumneavoastra" se spune numai în bascalie, numai cînd vrei sa-ti exprimi antipatia, neîncrederea, dispretul. "Normala" e doar tutuiala. Dar si ea are, de fapt, subterane complexe.
E tutuiala macho, a masculului batos fata de fetite fragede sau demimondene interlope.. (Imi amintesc de modul inadmisibil în care dl. Radu Moraru o tutuia pe invitata sa Cicciolina, ca si cum ar fi agatat-o dupa colt.) Exista tutuiala "de platou", prin care moderatorul-satrap sau moderatorul-vedeta îsi etaleaza autoritatea, tutuiala politieneasca, a agentului de circulatie care te trage de urechi, tutuiala prin care seful îsi domina subalternii. Tutuiala rutiera cu care se încondeiaza reciproc soferii isterici, tutuiala uzurpatoare, prin care naturile subalterne vor sa se insinueze în lumea buna (dl Emil Constantinescu spunîndu-i "Václav" lui Havel). Tutuiala razboinica ("boule"), ironic-protectoare ("draguta...") sau tovaraseasc? ("mai, draga"). De la obraznicie la nesimtire, de la proasta-crestere la dezinhibare primara, de la aroganta la egalitarism, tutuiala acopera un larg spectru al patologiei sociale.
În mod paradoxal, ea îsi submineaza propria legitimitate: cînd te poti tutui cu oricine, cînd tutuiala devine o deprindere curenta, prestigiul si miracolul tandru sau camaraderesc al lui "tu" se degradeaza.. În mod normal, la "tu" trebuie sa ajungi; printr-o delicata chimie a afectelor, printr-un rabdator spor de încredere si printr-o reciproc consimtita afinitate. "Tu" este un mod de a reformula - în conditii de intimitate -institutia respectului.
Dimpotriva, inflatia tutuielii instituie diferenta, stereotipia, griul. Spatiul dintre oameni devine monoton, ierarhiile se sterg, nuantele sufletesti ale comunicarii devin irelevante. Tutuiala reduce totul la orizontala. În aparenta, ea face dialogul mai direct, în realitate, îl saraceste.
Din cînd în cînd, mi se pare ca o multime din relele cotidiene sînt rezultatul unei proaste administrari a tutuielii, efectul exceselor ei.
Guvernantii îi tutuiesc cu autoritara nonsalanta pe gazetari, gazetarii îi tutuiesc sprintar pe guvernanti, ministrii tutuiesc institutiile, institutiile îi tutuiesc pe cetateni, cetatenii se tutuiesc între ei si toti laolalta ne tutuim cu Europa.
Diferentele, demnitatile, eticheta, protocolul - sînt demodate. Ne scufundam în omogenitatea lui "tu", iar "tu" evolueaza semantic spre "nimeni".
Nu ne-ar strica un pic de staif. Nu ne-ar prinde rau o scurta epidemie de politete.

Ultima modificare: Marți, 25 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 13:04, 29 Decembrie 2018
In loc de scuze pentru initierea acestui subiect...invechit deja:

EU SUNT O PERSOANA IN VARSTA
În mod constant, persoanele în vârstă sunt criticate pentru că nu se adaptează
lumii moderne.
Fără reţinere, noi ne asumăm răspunderea pentru tot ce am făcut si nu
învinuim pe nimeni pentru aceasta.
Totusi, după o profundă analiză, ne-ar plăcea să amintim că:
-desi am purtat părul lung,
-desi am realizat o revoluţie sexuală,
- am protestat împotriva asa-ziselor valori tradiţionale si am dansat cu Beatles
si Rolling Stones,

De fapt, suntem persoane mature…………si totusi…… B-)

NU AM FOST NOI CEI CARE AU ELIMINAT:
-melodia din muzică,
-talentul si spiritul din creaţiile artistice,
-vocea de valoare în cântece,
-orgoliul pentru aspectul exterior,
-politeţea în trafic,
-romantismul din relaţiile amoroase,
-fidelitatea în cuplu,
-responsabilitatea paternităţii,
-uniunea familiei,
-aprecierea si plăcerea pentru cultură,
-sentimentul de patriotism,
-respingerea vulgarităţii,
#-o
N-AM FOST NOI, CEI CARE AU ELIMINAT:
-spiritul Crăciunului în scoli si orase,
-comportamentul intelectual,
-rafinamentul limbajului,
-dedicaţia pentru literatură,
-prudenţa în cheltuiala banilor,
-ambiţia de a fi ”cineva” in viaţă
-si bine-nţeles nu suntem noi cei care eliminăm
răbdarea si toleranţa în relaţiile personale
sau interacţiunea cu ceilalţi.

DE FAPT, EU SUNT O PERSOANÃ MATURÃ!
Totusi, încă pot însufleţi o petrecere ...
inclusiv să rezist până la 2 a.m.

-încă pot deschide copiilor sticlele cu capace rezistente, chiar dacă folosesc
ciocanul ...

-înca mai stiu cum să ajung acasă...
chiar dacă trebuie să-mi desenez o hartă.

-încă mai dorm noaptea ca un prunc...
chiar dacă în unele dimineţi, corpul nu-mi permite să mă ridic imediat...

De fapt, sunt o persoană matură!

Totusi, încă pot să fac haz de necaz...
chiar dacă uneori nu prea aud ce mi se spune.

Încă sunt grozav la povestit...
chiar dacă am spus aceleasi istorii de mai multe ori.

Dar să nu crezi că am devenit certăreţ, morocănos sau intransigent…
Pur si simplu, am vârsta potrivită să spun când ceva nu-mi place …
X-(
Nu-mi place aglomeraţia în trafic,
nici mulţimea,
nici muzica tare,
nici ţipetele copiilor,
nici lătratul câinilor,
nici politicienii,
nici alte multe lucruri pe care acum nu mi le amintesc.
ªi încă mă mai bucur de viaţă ascultându-i pe
Beatles si Rolling Stones!. :dance3:

dar nu-mi amintesc, cine naiba mi-a trimis aceasta epistola...
uneori se întâmplă s-o retrimit persoanei care mi-a trimis-o. :">

Acum am un dubiu...Am mai postat aceasta scuza?? :-/

Oricum, stiu că nu te superi s-o citestii a doua oară, e doar un mod de a
dovedi că-mi amintesc de tine !!!!! Observi ca am inceput sa te tutuiesc? Numai persoanele în vârstă pot înţelege asta ... :hm:
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
nucu$, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nucu$ a scris:

In loc de scuze pentru initierea acestui subiect...invechit deja:

EU SUNT O PERSOANA IN VARSTA
În mod constant, persoanele în vârstă sunt criticate pentru că nu se adaptează
lumii moderne.
Fără reţinere, noi ne asumăm răspunderea pentru tot ce am făcut si nu
învinuim pe nimeni pentru aceasta.
Totusi, după o profundă analiză, ne-ar plăcea să amintim că:
-desi am purtat părul lung,
-desi am realizat o revoluţie sexuală,
- am protestat împotriva asa-ziselor valori tradiţionale si am dansat cu Beatles
si Rolling Stones,

De fapt, suntem persoane mature…………si totusi…… B-)

NU AM FOST NOI CEI CARE AU ELIMINAT:
-melodia din muzică,
-talentul si spiritul din creaţiile artistice,
-vocea de valoare în cântece,
-orgoliul pentru aspectul exterior,
-politeţea în trafic,
-romantismul din relaţiile amoroase,
-fidelitatea în cuplu,
-responsabilitatea paternităţii,
-uniunea familiei,
-aprecierea si plăcerea pentru cultură,
-sentimentul de patriotism,
-respingerea vulgarităţii,
#-o
N-AM FOST NOI, CEI CARE AU ELIMINAT:
-spiritul Crăciunului în scoli si orase,
-comportamentul intelectual,
-rafinamentul limbajului,
-dedicaţia pentru literatură,
-prudenţa în cheltuiala banilor,
-ambiţia de a fi ”cineva” in viaţă
-si bine-nţeles nu suntem noi cei care eliminăm
răbdarea si toleranţa în relaţiile personale
sau interacţiunea cu ceilalţi.

DE FAPT, EU SUNT O PERSOANÃ MATURÃ!
Totusi, încă pot însufleţi o petrecere ...
inclusiv să rezist până la 2 a.m.

-încă pot deschide copiilor sticlele cu capace rezistente, chiar dacă folosesc
ciocanul ...

-înca mai stiu cum să ajung acasă...
chiar dacă trebuie să-mi desenez o hartă.

-încă mai dorm noaptea ca un prunc...
chiar dacă în unele dimineţi, corpul nu-mi permite să mă ridic imediat...

De fapt, sunt o persoană matură!

Totusi, încă pot să fac haz de necaz...
chiar dacă uneori nu prea aud ce mi se spune.

Încă sunt grozav la povestit...
chiar dacă am spus aceleasi istorii de mai multe ori.

Dar să nu crezi că am devenit certăreţ, morocănos sau intransigent…
Pur si simplu, am vârsta potrivită să spun când ceva nu-mi place …
X-(
Nu-mi place aglomeraţia în trafic,
nici mulţimea,
nici muzica tare,
nici ţipetele copiilor,
nici lătratul câinilor,
nici politicienii,
nici alte multe lucruri pe care acum nu mi le amintesc.
ªi încă mă mai bucur de viaţă ascultându-i pe
Beatles si Rolling Stones!. :dance3:

dar nu-mi amintesc, cine naiba mi-a trimis aceasta epistola...
uneori se întâmplă s-o retrimit persoanei care mi-a trimis-o. :">

Acum am un dubiu...Am mai postat aceasta scuza?? :-/

Oricum, stiu că nu te superi s-o citestii a doua oară, e doar un mod de a
dovedi că-mi amintesc de tine !!!!! Observi ca am inceput sa te tutuiesc? Numai persoanele în vârstă pot înţelege asta ... :hm:

Perfecta descriere a statusului/atitudinii unei persoane care este manierata, cerebrala, inteleapta,matura ca si gandire, nu neaparat din cauza de varsta, diplomata si adaptabila conditiilor, indiferent de anii care au trecut sau vin! :)

Ca un comentariu la topicul lansat de dv. as adauga, fata de toate cele zise:
- Tutuiala este o manifestare sincera si de apropiere fata de interlocutor, daca se respecta anumite limite si se percep "lungimile de unda", reciproc simtite... altfel, este un afront, o impertinenta si denota lipsa de educatie.

acest răspuns util
dupa parerea mea respectul nu sta in cuvantul "dumneavostra"..mai degraba este preluat de la comunisti:)
karsten_alexandru a scris:

dupa parerea mea respectul nu sta in cuvantul "dumneavostra"..mai degraba este preluat de la comunisti:)

Tovarase Karsten! Cine v-a povestit despre apelativul unei epoci pe care nu ati cunoscut-o?Comunismul folosea apelativul "tovarase" tocmai pentru eliminarea oricarei posibile diferentieri de apartenenta la statut/grad/treapta de educatie, cultura, experienta ,etc.Credeti ca aceasta aplatizare reprezenta un respect, o recunoastere a personalitatii/valorii interlocutorilor?Nici pe departe.Cand susoteam cu spaima ca vine "tovarasu' " in control de la partid, sau cand apelai un nesimtit care nu statea la coada pentru sticla de lapte:"Tovarase!Nu vezi ca randul este in spate?" era vreo manifestare de respect?
Psihologic actuala tutuiala isi are sorgintea in nevoia unora de a inlocui pierderea utilului si impersonalului apelativ "Tovarase" cu atat de "prietenosul" :TU (te/tie/tine) Subliniez; este vorba despre apelativul folosit pentru o persoana necunoscuta si nu rezultat dintr-o legatura continuata si/sau acceptata de doua cunostinte.
Tot psihologic, tendinta unei varste de a-si depasi nivelul, determina abordarea "tutuista", in orice situatie si cu orice interlocutor.Din pacate efectul obtinut este contrar, demonstrand ca "tutuistul" ... mai are de crescut in toate cele! X-(
In loc de morala, un indemn: Parinti si bunici, povestiti mai insistent copiilor si nepotilor, despre vremurile apuse, altfel nu vor putea crede/intelege cum se putea trai atunci!:((
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Noiembrie 2010
nucu$, utilizator
acest răspuns util
Parerea mea este ca respectul inseamna si folosirea pronumelui de politete.

In privinta adresarii la persoana I singular, m.belu a scris exact ceea ce gandesc si eu:
Tutuiala este o manifestare sincera si de apropiere fata de interlocutor, daca se respecta anumite limite si se percep "lungimile de unda", reciproc simtite... altfel, este un afront, o impertinenta si denota lipsa de educatie.

Alte discuții în legătură

Reguli de politete ContSters167247 ContSters167247 [b]Silvana[/b] a scris [quot]Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – ... (vezi toată discuția)
Doamna sau... - formula de adresare tome_ionica tome_ionica Cum i te adresezi unei femei pe care nu o poti considera o \\"doamna\\"?(subculturalitate, lipsa de igiena, educatie etc). Conforma dex: DOÁMNÃ, doamne, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)