vreau sa profit si eu ca se afla pe forum oameni care au luat examenul si o sa pun si eu intrebari.
Sa vad daca am inteles bine.
durata arestarii preventive nu poate determina inlocuiriea acestei masuri preventive cu obligarea de a nu parasi localitatea, avand relevanta eventual asupra incetarii de drept a masurii arestarii. asta zicea ICCJ in 2006.
in 2009 ICCJ zice ca potrivit jurisprudentei CEDO daca durata arestarii nu mai e rezonabila poate determina inlocuirea arestarii cu obligarea de a nu parasi localitatea, fiindca se poate considera ca nu mai e pericol public.
deci din astea 2 spete eu inteleg ca desi, in principiu durata arestarii nu e motiv de inlocuire a masurii preventive (fiindca temeiul care a determinat arestarea nu s-a schimbat), totusi daca CEDO zice despre durata rezonabila, se poate interpreta ca depasirea duratei rezonabile cu consecinta faptului ca persoana nu mai reprezinta pericol public inseamna schimbarea temeiului arestarii, deci se poate inlocui arestarea.
ce ziceti?
Bine spui ca masurile au fost luate de ochii si gura presei. Doamne, sunt curioasa ce va fi cu subiectele noastre:((
Salutare Doamnelor si Domnilor !!! Cum merge invatatul?
Ca mai sunteti sau nu pe aici sau stati doar cu nasul in carte cu am facut eu in ultima perioada va doresc succes si spor la invatat/repetat acum pe ultima suta de metri.
Si acum o noutate, sau cel putin asa o vad eu.
S-a gandit CSM-ul sa sanctioneze comisia de elaborare a subiectelor din august pt INM. Uauuuuuuuuu :O Ce-au patit oare?
"Sedinta CSM 21.10,2010 - CONCURSURI
1) Nota Direcţei resurse umane şi organizare - Biroul concursuri nr. 954/14079/1154/2010 referitoare la posibilitatea aplicării dispoziţiilor art. 19 alin.(4-5) din Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, sesiunea august-septembrie 2010.
si articolul cu pricina
Hot. 538/05.06.2008 - Art. 19
.....4) În cazul admiterii contestatiei la barem, membrii comisiei de elaborare a subiectelor, care sunt raspunzatori pentru aceasta situatie, suporta consecintele care pot consta fie in reducerea drepturilor banesti cuvenite pt activitatea prestata in cadrul comisiei, fie in interdictia de a mai face parte din comisii pe o perioada de pana la 3 ani.
5) Masurile prevazute la alin. 4) pot fi aplicate de CSM in urma unei analize a cauzelor care au determinat aceasta situatie."
Desi masurile nu sunt foarte dure si cred ca au fost luate mai mult de gura presei si a celor picati care au facut contestatii, totusi cred ca e un pas inainte.
In lumina acestei decizii sper ca cei ce urmeaza a face parte din comisia de elaborare a subiectelor pentru examenul de pe data de 21, sa faca subiecte "normale" pentru a nu mai avea situatii in care motivatia comisiei de contestatii sa fie de genul "doctrina si/sau jurisprudenta e controversata....".
O zi buna si sa auzim de bine. :luck: