salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
Toata lumea invata, dar de o speta ce ziceti?
Reclamantii TG si TR au chemat in judecata paratii FA si FM pt a se constata dobandirea dr de proprietate prin accesiune asupra unei constructii.
In fapt, reclamantii sunt proprietarii terenului in S de 800 mp dobandita prin vanzare cumparare act autentificat in 2004 incheiat cu vanzatoarele DE siVG.
Terenul in litigiu a facut parte dintr-un lot de 1300 mp reconstituit in baza L 18/1991 in beneficiul mai multor mostenitori. In urma partajului judiciar a fost atribuit vanzatorilor desi la momentul partajului lotul de 800 mp era afectat de o constructie realizata de coproprietarul FA.
Prin intampinare paratii au solicitat respingerea actiunii aratand ca desi constructia a fost ridicata anterior vanzarii catre reclamantii cumparatori, vanzatorii nu si-au manifestat vointa in sensul preluarii cladirii edificate de parati pe acest teren, drept care, in ceea ce ii priveste pe cumparatori s-a stins.
Ce solutie a pronuntat instanta si cu ce motivare?
Admite cererea. Constata ca a avut loc accesiunea si totodata calitatea de constructor de buna credinta a lui FA, avand in vedere ca pana la data efectuarii partajului acesta era proprietar sub conditie rezolutorie. Obliga pe reclamanti la despagubiri, in cazul in care le cere FA, ori pretul muncii si valoarea materialelor ori sporul de valoare.
ce speta..#-o#-o#-o
sa vedem, admite actiunea, constata dobandirea dr de proprietate prin accesiune asupra constructiei
constructorul, chiar de buna credinta, nu poate invoca dreptul de proprietate pe constructie care ar duce la un drept de superficie
prin urmare nu vad decat solutia de admitere
Nu cred ca ai inteles. Reclamantii au dobandit dr pe proprietate de la cei care au facut partajul cu paratii din speta noastra, deci ei sunt proprietari ai terenului si pot invoca dr de accesiune asupra constructiei efectuate de parati. Eu asa am inteles. Ma insel eu ?