Întrucât multe persoane sunt interesate de soarta concursului pe 5 ani vechime, persistând întrebări de genul Oare va mai exista el în viitor?, am făcut și eu o analiză cât se poate de obiectivă asupra acestui aspect, luând în calcul diferite probe pe care le-am avea în acest moment și care ne-ar îndreptăți să credem într-o variantă sau alta. Adesea, sub sentimentul insecurității sau al panicii, juriști buni încep să tragă concluzii pripite, să fie cuprinși de spaimă atunci când se gândesc la viitorul apropiat. Tocmai de aceea am considerat că se impune un studiu al acestui fenomen, în concret, cum se înfățișează el acum. După cum știți admiterea în magistratură pe 5 ani vechime, așa cum este ea în zilele noastre, e reglementată printr-o lege organică. Dacă se va hotărî modificarea ei, aceasta se va face tot prin lege organică, deci Parlamentul va decide. O astfel de procedură durează în cel mai fericit caz 5-6 luni, dar adesea se prelungește pe o perioadă mult mai mare, putând în unele cazuri să fie chiar și ani. În această clipă este în Parlament o singură inițiativă de tipul acesta și care ne-ar interesa. Un senator a propus o inițiativă năzdrăvană, nu prea plăcută, conform căreia pentru a putea susține concursul pe 5 ani vechime trebuie ca mai întâi să dai admiterea la INM și să treci de prima probă juridică eliminatorie. Cu alte cuvinte, ca să te poți înscrie la examenul direct pe post având 5 ani vechime e musai să treci de prima probă pentru INM. O astfel de propunere legislativă a fost adoptată recent în Camera Deputaților iar acum se află în Senat. La prima vedere ar părea o situație terifiantă ce se poate transforma în coșmarul multora dintre voi. Dar lucrurile nu stau așa. Dacă privim mai bine, se poate observa că adoptarea ei a fost una de conjunctură. După cum știți în Camera Deputaților este un conflict intens între putere și opoziție. Prin urmare opoziția a părăsit sala și nu s-au putut vota mai multe legi. Fiind lipsă de cvorum și expirând termenul de 45 de zile necesar votării legilor, ele au fost adoptate practic tacit. Așa se întâmplă și cu această inițiativă legislativă. Puteți vedea cum mai toată lumea (CSM, Guvern, Comisia juridică, Comisia de muncă și protecție socială) a dat aviz negativ. Cu alte cuvinte toți critică această inițiativă stupidă și care nu își are sensul. Dacă această situație se va menține nu cred că legea va fi adoptată, sau, cel puțin, nu în această formă. Și îmi greu a crede că Președinția va promulga legea, acum când rapoartele pe justiție privind numărul mic al magistraților presează țara.
[ link extern ]
Alte inițiative legislative de eliminare a concursului pe 5 ani vechime în acest moment nu mai sunt. Trecem acum la punctul 2 – CSM-ul la care face referire toată lumea. Așa cum știți alegerile pentru acest organism sunt în toi. Va fi foarte important să vedem cine va câștiga. Fiecare candidat a venit cu un proiect pentru alegeri (majoritatea proiectelor candidaților pentru alegeri se pot găsi pe net). Dacă unii dintre ei ar dori eliminarea sau modificarea concursului de admitere direct pe post în sensul introducerii examenului de capacitate sau alte variante, alții sunt mult mai toleranți. Spre exemplu tripleta judecătorilor Dumbravă – Neacșu – Danileț are unul dintre cele mai complete programe și mai bine făcute. Deși nu l-am citit în totalitate, am observat că ei privesc acest aspect într-o manieră mult mai profundă în comparație cu alți candidați și sunt deschiși și la admiteri viitoare în alte modalități decât prin INM. Se va da probabil o luptă în viitorul CSM între cei ce doresc eliminarea/modificarea unui astfel de concurs și cei ce îl susțin în continuare. Să vedem ce candidați vor fi aleși, să le consultăm programele și în acest fel ne vom da seama cam ce va gândi viitorul CSM. Dacă vor fi majoritari cei toleranți și veștile pentru voi vor fi bune. În cel mai rău caz, când vor fi păreri contrarii, s-ar putea ajunge și la un compromis, în sensul – să nu se elimine admiterea direct pe post, ci să se introducă un examen de capacitate, nu ca la INM, când schimbi iar locul de muncă ci mult mai simplu, faci doi ani pe postul unde ai fost numit și dai capacitatea -. Ar mai fi și a treia modalitate în care Guvernul să se implice pentru modificarea admiterii în magistratură. Din diversele puncte de vedere exprimate la modificări ale legilor în domeniul justiției, se poate observa că primul-ministru dorește în continuare menținerea situației actuale, aceasta fiind o modalitate comodă de a se ocupa locurile vacante, deci nu cred că va dori modificarea legislației. Iar parlamentarii în general de-a lungul anilor nu s-au pronunțat neapărat pentru îngustarea modalităților de a intra în magistratură, fiind mai degrabă preocupați în inițiativele lor legislative de impunerea unor sancțiuni magistraților ce greșesc. Dacă e să emit o părere (desigur, sub beneficiu de inventar), ținând cont de toate cele expuse mai sus, eu cred că va mai exista cel puțin un concurs de admitere în magistratură în actualele condiții, ca și acesta din noiembrie, iar pe viitor nu prevăd eliminarea acestei modalități de admitere, ci, în cel mai rău caz, unele modificări (cum ar fi introducerea examenului de capacitate). Voi trebuie să fiți conștienți de un singur fapt: în acest moment nimeni, dar absolut nimeni, nu are o certitudine asupra a ceea ce va urma, iar susțineri potrivit cărora acest examen va fi ultimul sau se el va fi eliminat sunt deocamdată puerile și lipsite de o bază concretă a dovezilor ce le-ar face credibile. Sunt doar mici răutăți ale unora ce au ciudă pe această modalitate de intrare în magistratură. Dar ei deocamdată nu sunt majoritari, plus că trebuie să se ajungă și prin Parlament, unde și deputații/senatorii mai trebuie să fie de acord. Un singur aspect m-a deranjat foarte tare: printre cei ce nu iubesc admiterea pe 5 ani vechime sunt mulți magistrați care nu au intrat în sistem nici prin admiterea la INM și nici direct pe post, nesusținând un astfel de examen extrem de greu. Așa că voi nu trebuie să vă luați după toți frustrații ci să mergeți înainte cu învățatul.