UPDATE (2 iunie 2020): Măsurile stabilite prin hotărârea CNSU au fost incluse și în HG 434/2020, actul din urmă apărând în Monitorul Oficial vineri seară.
1) Oamenii vor putea ieși din localitate fără declarație. La acest moment, cei care vor să iasă din localitate, dincolo de o limită de 30 de km, trebuie să aibă o declarație la ei, prin care să indice motivul ieșirii. De luni, conform Hotărârii CNSU nr. 26/2020, acest lucru nu va mai fi necesar, fiind liberă circulația în alte județe.
2) Se redeschid terasele, dar nu și restaurantele aflate în spații închise. Redeschiderea teraselor poate avea loc, însă, doar cu respectarea unui set de măsuri de protecție:
- prima condiție, pe care am menționat-o deja, este ca acele terase să se afle în exteriorul clădirilor, în aer liber;
- trebuie să se asigure o distanță de minimum doi metri între mese;
- pot sta maximum patru persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite;
- bineînțeles, trebuie respectate măsurile de protecţie sanitară.
3) Se deschid și plajele. La fel ca în cazul teraselor, trebuie respectată o serie de condiții:
- fiecărei persoane prezente trebuie să îi fie asigurat, obligatoriu, un șezlong;
- asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite și
- respectarea normelor de prevenire.
4) Este permisă reluarea anumitor tipuri de transport. Mai exact, Hotărârea CNSU precizează că:
- se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România (mai multe detalii despre măsurile de protecție ce trebuie luate de cei ce circulă cu trenul pot fi găsite aici);
- se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România (mai multe detalii despre măsurile de protecție ce trebuie luate de cei ce circulă cu autobuzul pot fi găsite aici).
5) O altă măsură este permiterea organizării și desfășurării spectacolelor. Ordinul se referă, în primul rând, la organizarea și desfășurarea spectacolelor, a concertelor și a altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private. Trebuie respectate următoarele condiții:
- pot participa cel mult 500 de spectatori;
- scaunele trebuie să se afle la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt;
- purtarea măștii de protecție este obligatorie și
- trebuie respectate condiţiile stabilite prin ordine de ministru pentru activități specifice (de exemplu, pentru muzee și biblioteci).
De asemenea, există reguli privitoare la organizarea de spectacole de tip drive-in. Persoanele dintr-o mașină trebuie să fie membrii ai aceleași familii și trebuie respectate măsurile specifice de igienă pentru astfel de activități (acestea urmând a fi stabilite prin ordin de ministru).
6) Este permisă organizarea de competiții sportive, dar fără spectatori. De asemenea, acestea trebuie să se desfășoare în aer liber, respectându-se măsuri de igienă. În același timp, este permisă inclusiv desfășurarea de competiții sportive (sau antrenamente) în bazine, chiar și dacă sunt acoperite.
După aceea, pregătirea fizică, în spații închise, a sportivilor trebuie să se facă după anumite reguli:
- distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minim șapte m2/persoană și
- respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
Toate măsurile de mai sus urmează să se aplice de la 1 iunie.
Comentarii articol (3)