Inclusiv videoclipurile făcute de șoferi cu camerele de bord sau înregistrările camerelor autorităților locale ar putea fi folosite, pe viitor, pentru a constata contravenții rutiere și a aplica amenzi. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege înregistrat recent la Senat.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Acesta ar urma să modifice Codul rutier pentru a permite folosirea probelor video de la șoferi sau autoritățile locale pentru a amenda persoanele care încalcă regulile de circulație.
„Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.
Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate de către acesta”, este prevăzut în propunerea de act normativ, cu precizarea că procesul-verbal se va putea încheia în aceste cazuri în lipsa contravenientului și fără confirmarea unor martori.
Conform inițiatorilor proiectului, implementarea acestei măsuri va duce la o scădere a accidentelor rutiere, mai ales a celor grave. În prezent, videoclipurile nu pot fi folosite pentru a aplica amenzi de circulație, deoarece Codul rutier prevede că polițiștii trebuie să constate contravențiile în persoană sau cu ajutorul „unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.”
Atenție! Proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (3)