În septembrie 2024, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în România a ajuns la 10.450 lei pe lună pentru o familie de referință formată din doi adulți și doi copii, potrivit datelor Syndex România. Aceasta reprezintă o creștere de 4,7% față de septembrie 2023, reflectând majorările costurilor pentru majoritatea categoriilor de cheltuieli.
Printre cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la alimentație (+5,7%), îmbrăcăminte și încălțăminte (+6,1%), îngrijirea sănătății (+10%) și recreere (+8,7%). Singura categorie care a înregistrat o scădere a fost cea a cheltuielilor cu locuința (nu e vorba de chirii), cu o reducere de 1,5%.
Creșterea costurilor afectează și alte tipuri de gospodării: pentru familiile cu un copil, valoarea coșului este de 8.586 lei pe lună, pentru doi adulți fără copii, 6.435 lei, iar pentru un adult singur, 3.972 lei. Recalcularea s-a bazat pe indicii de prețuri furnizați de Institutul Național de Statistică, raportat la septembrie 2023.
Datele Syndex ne arată o creștere substanțială a costurilor la toate categoriile de cheltuieli față de 2020. Coșul minim de consum pentru familia cu doi adulți și doi copii avea în septembrie 2020 valoarea de 7.278 de lei. Cheltuielile pentru alimentație au crescut de la aproximativ 1.532 lei în septembrie 2020 la 2.210 lei în septembrie 2024, ceea ce reprezintă o creștere de peste 40%, o creștere de aproape 47% au înregistrat și costurile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Cheltuielile legate de locuință au fluctuat, însă în ansamblu au crescut de la 1.982 lei în 2020 la 2.995 lei în 2024.
În linii mari însă, valoarea coșului minim de consum pentru o familie cu doi adulți și doi copii a crescut cu aproximativ 43,6% din septembrie 2020 până în septembrie 2024, de la 7.278 lei la 10.450 lei.
Notă: Încă din 2018, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.
Pe scurt, coșul minim de consum pentru un trai decent reprezintă suma de bani necesară unei familii pentru a acoperi nevoile de bază, astfel încât să trăiască în condiții decente, nu doar să supraviețuiască. Nu este vorba doar despre hrană și adăpost, ci și despre îmbrăcăminte, sănătate, educație, transport, recreere și alte nevoi zilnice.
Traiul decent diferă de subzistență prin faptul că nu se limitează la strictul necesar, ci include și condiții de viață care permit o bună calitate a vieții, cum ar fi locuințe adecvate și acces la servicii de sănătate și educație. Standardul de trai decent poate varia în funcție de percepția oamenilor și de inegalitățile din societate, iar în România se ia în considerare un trai minim decent, care să fie acceptabil pentru familiile cu venituri mai mici.
Este important de menționat că acest coș de consum nu acoperă toate aspectele necesare unui trai decent, cum ar fi condițiile de muncă sau echilibrul între viața profesională și personală, și poate varia în funcție de calitatea serviciilor publice disponibile.
Salariul minim net este în continuare mult sub nivelul coșului minim
Pentru un adult singur, valoarea coșului minim de consum se situează la 3.972 lei. Adică mult peste nivelul salariului minim brut garantat în plată, desigur. La acest moment, salariul minim brut e de 3.700 de lei, cu un beneficiu de netaxare de 300 de lei, ceea ce înseamnă un net de 2.363 lei.
Chiar și cu creșterea salariului minim de la 1 ianuarie, oficializată recent, brutul ajungând la 4.050 lei, salariul minim net tot nu reușește să țină pasul cu cheltuielile, iar asta chiar dacă beneficiul de netaxare pentru 300 de lei va rămâne în continuare aplicabil.
Ce prevede directiva europeană pe care și România este acum în proces să o transpună?
„Salariile minime sunt considerate a fi adecvate dacă sunt echitabile în raport cu distribuția salariilor în statul membru relevant și oferă un nivel de trai decent lucrătorilor pe baza unui contract de muncă cu normă întreagă. Gradul de adecvare al salariilor minime legale este determinat și evaluat de fiecare stat membru având în vedere condițiile sale socioeconomice naționale, inclusiv creșterea ocupării forței de muncă, competitivitatea și evoluțiile regionale și sectoriale. În scopul determinării respective, statele membre ar trebui să ia în considerare puterea de cumpărare, nivelurile și evoluțiile productivității naționale pe termen lung, precum și nivelul salariilor, distribuția și creșterea lor.
Printre alte instrumente, un coș de bunuri și servicii la prețuri reale stabilite la nivel național poate fi esențial pentru determinarea costului vieții în scopul atingerii unui nivel de trai decent. Pe lângă necesitățile materiale, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea și locuințele, ar putea fi luată în considerare și necesitatea de a participa la activități culturale, educaționale și sociale”.
Este evident însă că în România nu vom vorbi prea curând de un grad de adecvare a salariului minim care să țină cont de ideea de trai decent.
Comentarii articol (2)