ACCES GRATUIT
Proiect adoptat la Senat
Operatorii depozitelor de deșeuri vor fi obligați să măsoare permanent poluanții din aer, datele colectate fiind puse în timp real la dispoziția publicului
Un proiect legislativ ce a trecut de Senat și e în așteptarea votului decisiv al deputaților stabilește că operatorii depozitelor de deșeuri vor fi obligați să măsoare permanent poluanții din aer, datele colectate fiind puse în timp real la dispoziția publicului și a agenţiei judeţene pentru protecţia mediului.
Articolul continuă mai jos
Un
proiect legislativ aprobat deja la Senat și care e în dezbaterea deputaților vizează creșterea calității aerului din țara noastră. Concret, acesta vizează modificarea
Ordonanței Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor.
Mai precis, se introduce obligaţia pentru operatorii depozitelor de deșeuri de a asigura
măsurarea continuă a poluanţilor în aerul înconjurător şi de a transmite şi raporta, în timp real, prin intermediul mijloacelor electronice accesibile publicului larg, rezultatele înregistrate.
De asemenea, ei vor avea obligația de a transmite şi raporta datele privind măsurarea continuă a poluanţilor în aerul înconjurător, în timp real, și către agenţia judeţeană pentru protecţia mediului.
Punctele de măsurare a poluanţilor în aerul înconjurător vor fi cuprinse într-un proiect tehnic al depozitului, prin care se propun zone unde pot fi ele amplasate. În orice caz, ele vor trebui să se afle în perimetrul depozitului, pe direcţia dominantă a vântului. Amplasamentul final, precum şi poluanţii măsuraţi vor fi stabiliţi de agenţia judeţeană pentru protecţia mediului care emite acordul de mediu.
Operatorul depozitului va fi obligat, totodată, să stocheze şi să publice, prin intermediul mijloacelor electronice accesibile publicului larg, datele privind poluanţii în aerul înconjurător în punctele de măsurare amintite pentru cel puţin 90 de zile.
Pe lângă amendă de până la 80.000 de lei, operatorul depozitului de deșeuri care nu măsoară continuu poluanţii în aerul înconjurător va putea fi sancționat şi cu suspendarea desfăşurării activităţii până la restabilirea conformităţii cu cerinţele legale.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să primească aprobarea Camerei Deputaților, să fie promulgat de președinele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)